Maukkaat kasvispihvit aateloidaan halloumijuustolla
Kasvispihvit eivät ehkä kuulosta monen mielestä herkulliselta, mutta oikein tehtynä ne vievät kielen mennessään. Rapsakat, mehevät ja maistuvat pihvit onnistuvat parhaiten muutamalla vinkillä. Kasvikset tarvitsevat sopivan sidosaineen, jotta ne pysyvät kasassa. Kananmuna ja juustoraaste ovat varmasti yleisimmät, mutta myös chian- ja pellavansiemenet toimivat sidosaineena. Vegaanisiin vaihtoehtoihin käyvät mainiosti niin korppujauhot, keitetyt suurimot, kaurahiutaleet, psyllium ja kotimainen kvinoakin.
Kasvikset ja juurekset imevät makua hyvin, joten mausteita kannattaa käyttää runsaasti. Kasvispihveihin sopivat mainiosti esimerkiksi valkosipuli, inkivääri, currytahna ja chili. Pavut ja linssit ovat proteiinipitoisia ja pitävät huolen siitä, että nälkä pysyy loitolla pidempään. Pihvit voi paistaa pannulla rapeiksi, mutta öljyä ei kannata unohtaa uunissakaan. Sipaisu öljyä leivinpaperille ja pihvien pinnalle riittää.
Pannulla paistaessa kannattaa olla kärsivällinen ja paistaa miedolla lämmöllä, etteivät pihvit ehdi palaa. Jos käytät nestepitoisia kasviksia, kuten kesäkurpitsaa, puristele ja valuta niistä irtoava neste huolella käsien välissä tai esimerkiksi siivilässä, jotta pihvit pysyvät paremmin kasassa.
Rapeat kasvispihvit
200 g porkkanaa
1 sipuli
200 g kesäkurpitsaa
1 halloumijuusto
2 kananmunaa
1/2 dl vehnäjauhoja
1/2 tl roasted garlic & pepper -mausteseosta
öljyä tai voita paistamiseen
Pese kesäkurpitsa. Kuori porkkanat ja sipuli. Raasta kasvikset karkeaksi raasteeksi ja purista kesäkurpitsasta ylimääräiset nesteet pois. Raasta halloumijuusto. Sekoita raasteet keskenään ja vatkaa munien rakenne rikki. Sekoita munien joukkoon jauhot sekä mausteet. Yhdistä munaseos ja raasteet ja sekoita taikinaksi.
Muotoile kasvispihvit ja kuumenna öljy tai voi pannulla. Paista miedolla lämmöllä muutaman minuutin ajan molemmin puolin. Tarjoile esimerkiksi jogurttikastikkeen ja raikkaan salaatin kera.
Henriikka Fingerborg