Uunissa paahdettu feta ja kasvikset valmistuvat itsekseen
Uunissa paahdettu feta ja kasvikset ovat kuin luotuja maukkaaksi lisukkeeksi. Suolaisen fetajuuston ansiosta lisuke on pullollaan makua. Uunissa paahdettu herkku maistuu vaikkapa grilliruoan kanssa, tai sen voi myös sekoittaa pastan joukkoon. Feta saa makuparikseen sipulia, valkosipulia, tomaattia ja kesäkurpitsaa.
Kesäkurpitsa onkin monipuolinen vihannes, sillä se taipuu salaatteihin, keittoihin, paistoksiin ja pataruokiinkin. Kesäkurpitsa muistuttaa ulkonäöltään serkkuaan kurkkua, ja sen malto on huokoinen ja vaalea. Kesäkurpitsaa voi syödä sellaisenaankin raakana, mutta näin uunissa paahdettuna se pääsee parhaiten oikeuksiinsa.
Tämä lisuke valmistuu kuin itsestään. Kun kesäkurpitsa, sipulit ja tomaatit on pilkottu ja maustettu, vuoka sujautetaan uuniin ja annetaan ainesten paahtua herkulliseksi.
Uunifetaa ja kasviksia
1 kesäkurpitsa
2 tomaattia
puolikas sipuli
3 valkosipulin kynttä
1 rkl oliiviöljyä
suolaa ja pippuria maun mukaan
1 fetajuusto
Lämmitä uuni 200 asteeseen. Huuhtele kesäkurpitsa ja leikkaa se kahtia pitkittäin. Pilko kesäkurpitsa viipaleiksi. Pese ja pilko tomaatit lohkoiksi. Kuori ja pilko puolikas sipuli renkaiksi. Poista valkosipuleista kuori. Laita kaikki kasvikset kulhoon ja lisää oliiviöljy sekä mausteet, sekoita kaikki keskenään. Laita fetajuusto kokonaisena uunivuokaan ja peitä se maustetuilla kasviksilla. Paahda uunin keskitasolla noin 20-30 minuuttia, tai kunnes vihannekset ovat saaneet hieman väriä.
Henriikka Fingerborg