Kuivakakku saa ytyä makuunsa lemon curdista
Brittien suosikki lemon curd, eli sitruunatahna, on kirpeän makeaa levitettä. Lemon curdia käytetään perinteisesti vaalean paahtoleivän päällä, mutta on tahna erittäin monikäyttöinen leivonnassakin.
Lemon curd toimii pikkuleipien välissä, kakun täytteenä tai mausteena ja vaikkapa kermavaahtoon sekoitettuna. Lemon curdia löytyy marmeladihyllystä valmiinakin, mutta sen valmistaa myös itse helposti. Sitruunatahna sopii loistavasti kuivakakkuun ja antaa kunnon potkun sitruunaista makua.
Lemon curd
1 kananmuna
40 g voita
1 rkl raastettua luomusitruunankuorta
0,5 dl sitruunanmehua
1 dl sokeria
Raasta sitruunankuorta raastimella. Puolita sitruuna ja purista siitä mehu. Lisää kananmuna ja sokeri kattilaan ja kuumenna miedolla lämmöllä. Lisää sitruunanmehu ja kuori koko ajan sekoittaen. Lisää joukkoon sekoittaen sulatettu voi ja jatka kuumentamista ja sekoittamista, kunnes seos melkein kiehuu. Sekoita, kunnes seos alkaa muuttua sakeammaksi ja ota kattila pois levyltä. Kaada lemon curd puhtaaseen lasipurkkiin ja laita jääkaappiin viilenemään. Seos hyytyy jääkaapissa tahnaksi.
Kuivakakku lemon curdilla
150 g huoneenlämpöistä voita
3 kananmunaa
2 dl sokeria
2 dl lemon curdia
2,5 dl kuohukermaa
5 dl vehnäjauhoja
2 tl vanilliinisokeria
2,5 tl leivinjauhetta
ripaus suolaa
Sekoita vehnäjauhot ja leivinjauhe keskenään kulhoon. Laita huoneenlämpöinen voi ja sokeri toiseen kulhoon ja vaahdota. Lisää kolme kananmunaa yksitellen ja jatka vaahdottamista kunnes seos on ilmavaa. Lisää jauhoseosta koko ajan sekoittaen ja vatkaa vielä hetki. Lisää taikinaan lopuksi kerma, lemon curd -tahna ja suola. Vatkaa. Voitele ja korppujauhota vuoka, ja kaada kakkutaikina vuokaan. Paista 175 asteisen uunin alatasolla 50–60 minuuttia. Kokeile kypsyys tikulla. Anna jäähtyä ennen kumoamista.
Henriikka Fingerborg