Parsakaalista pyöräytykseen vegetaristin herkkupallerot
Parsakaalilla ei ole nimestään huolimatta mitään tekemistä kevään sesonkiherkun, parsan, kanssa. Parsakaali on kehittynyt Välimeren seudulla kasvavasta villikaalista. Etelä-Euroopassa sitä on viljelty vuosisatoja, Pohjoismaihin parsakaali on tullut vasta tällä vuosisadalla.
Kaalin tapaan se ei muodosta kerää, vaan siitä syödään kukinnot. Ne ovat parhaimmillaan silloin, kun nuput ovat vielä pienet eivätkä terälehdet ole muuttuneet keltaisiksi. Parsakaalissa on runsaasti valkuaisaineita, A- ja C-vitamiinia. Koko parsakaali kelpaa syötäväksi ja sitä voi käyttää esimerkiksi gratiineissa, wokeissa, pikkelseissä, piiraissa ja keitoissa. Parhaimmillaan parsakaalin aromit ovat höyrykypsennyksen jälkeen.
Parsakaalia tulee liian usein popsittua vain keitettynä tai muussattuna ja siksi moni mieltääkin parsakaalin tylsäksi. Parsakaali on kuitenkin monikäyttöinen kasvis, joka taipuu moneen ruokaan. Nämä parsapullat menevät lihan kaverina, piknikillä, naposteltavana dipin kanssa tai vaikka lihapullien korvikkeena. Srirachakastike ja juusto tekevät pullista ihanan meheviä ja maukkaita.
Juustoiset parsakaalipallerot
(12 palleroa)
400 g parsakaalinippu
2 kananmunaa
1 rkl srirachakastiketta
1 tl suolaa
1 tl rouhittua mustapippuria
0,5 dl parmesaanijuustoa
1 dl juustoraastetta
0,5 dl korppujauhoja
Lämmitä uuni 200 asteeseen. Pilko parsakaali huolellisesti ihan pieneksi muruksi ja sekoita joukkoon kuivat ainekset ja juustot. Lisää kaksi kananmunaa ja srirachakastike ja sekoita. Mausta suolalla ja pippurilla.
Anna seoksen levätä hetki ja pyörittele 12 palloa leivinpaperilla vuoratulle pellille. Paista uunissa noin 20 minuuttia, tai kunnes pullat ovat saaneet hieman väriä pintaan.



















