Café Qwensel tarjoilee puurobrunssia historian havinassa
Jos joulumieli on vielä kateissa, Turun Herrainkulman alueella se kyllä löytyy. Historiaa huokuva miljöö ja oman keittiön herkut tekevät Café Qwenselistä elämyksen ympäri vuoden, mutta joulun aikaan tunnelma on erityisen lämmin ja kutsuva.
Kahvilan jo perinteeksi muodostunut puurobrunssi on hurmannut turkulaiset niin täysin, että pöytävarauksia on koko joulukuulle. Café Qwenselin yrittäjä Kaisa Takala kertoo, että puurobrunssia on tarjottu useana vuonna hieman eri vivahtein, mutta tämän vuoden “puurobuumi” ylitti kaikki odotukset.
– Joulupuuro on nyt todella suosittua ja meillä tämä miljöö, tunnelma ja juuri tuo käsillä tekeminen varmasti se houkuttava juttu. Brunssiin kuuluu pitkään haudutettu riisipuuro, kahvi, tee tai glögi, joulutorttu sekä suolainen piiras tai lohileipä. Kaikki, krokanttia myöten, tehdään täällä meidän pienessä keittiössä, Takala kertoo.
Tämän vuoden joulupuuro on yhdistelmä kirsikkaa, mantelia sekä ruskistettua voita.
– Joulupuuro on haudutettua riisipuuroa, jonka päälle lisäämme omaa kirsikkahilloketta, mantelikrokanttia, ruskistettua voita ja kaneli-sokeria.
Puurobrunssin suosio on helppo ymmärtää jo ensimmäisellä suupalalla. Suussa sulava puuro on yhdistelmä paahteista voikastiketta ja kanelia, ihanan makeaa kirsikkahilloa ja rouskuvaa mantelikrokanttiherkkua.
Suolainen lohileipä on tuore ja maukas – juuri sellainen, jonka isoäiti olisi tehnyt. Jälkiruoaksi maistuu vielä joulutorttu, joka sekin on täysi kymppi.
Takala sanoo, että kaikki voimavarat on keskitetty varausten hallintaan ja mahdollisimman ihanien puurohetkien toteuttamiseen.
– On tosi harmillista, että kaikki halukkaat eivät meinaa mahtua mukaan. Mutta teemme parhaamme, jotta mahdollisimman moni pääsisi maistamaan tämän vuoden puuroa. Iso kiitos menee henkilökunnalle – jokainen on ollut ihanasti hengessä mukana.
Myös Takalan toisessa kahvilassa, Turun Taidemuseon Café Victorissa, tarjoillaan joulupuuroa hieman modernimmalla twistillä: chaisiirapilla, ruskistetulla voilla, mantelilla, puolukoilla ja kaneli-sokerilla.
Café Qwenselin puurobrunssia on tarjolla joulukuun loppuun asti.
Henriikka Fingerborg















