Laura ja Jarmo Hyvönen luottavat yrittäjinä luovaan hulluuteen
NaantalilainenLaura Hyvönen on toiminut yrittäjänä jo 29 vuotta. Kuusi vuotta sitten he lisäsivät miehensä kanssa osaksi heidän yhteistä yritystoimintaansa oman harrastuksensa. Pariskuntaa yhdistää käsillä tekeminen ja huumorin viljely.
– Kaikki sai alkunsa meidän intohimostamme käsitöihin. Mies tekee mielellään puutöitä, ja minä maalaan ja piperrän kaikenlaista. Sitten puskaradion kautta ihmiset alkoivat kysellä meiltä tuotteita tilaustöinä, joten laajensimme käsityöharrastuksemme yrityksemme aputoiminimeksi Tuunaduunaksi, kertoo Hyvönen.
Hyvöset valmistavat käsitöitään kotonaan Naantalissa sekä mökillään Yläneellä.
– Mieheni Jarmo valmistaa kotimaisesta puusta ja vanerista kaikenlaista linnunpöntöistä kuorma-autoihin. Minä teen keraamisia töitä ja makramee-solmeilua. Ja sitten käytämme paljon erilaisia kierrätysmateriaaleja, ja olen tilauksesta valmistanut jopa oveen ripustettavia keijuja, Hyvönen kuvailee, ja lisää, että he käyttävät kaiken materiaalin säästeliäästi hyväksi.
Hyvöset pitävät Tuunaduunan kauppaa silloin tällöin auki sekä Naantalissa että Yläneellä, mutta yleensä he tekevät töitä tilauksesta.
– Tavallisesti meiltä haetaan tuotteita tai toimitamme ne kotiin. Postimyyntiä käytämme todella vähän. Olemme käyneet myös pari kertaa vuodessa markkinoilla myymässä tuotteitamme. Perinteisesti käymme Tuhkamarkkinoilla ja sitten Yläneen Säpinöissä, Hyvönen kertoo.
– Toteutamme kiinteistönhuoltoa, ja minä teen myös jalkahoitoja, Hyvönen kertoo.
Tuunaduuna on Hyvösen mielestä mukavaa vastapainoa muulle yrittämiselle. Hänen mukaansa yrittämisessä on parhautta juuri oma vapaus toteuttaa ja tehdä.
– Luovaa hulluutta tarvitaan elämässä ja yrittämisessä. On mukava, kun saa toteuttaa itseään, ja kun saa leikitellä huumorilla. Hauskojen ilmaisujen keksiminen joihinkin meidän tuotteisiin tuo hyvää mieltä muille, mutta myös meistä on hauska leikitellä huumorillisesti.
Laura Hyvösen mielestä yrittäjän on muutenkin kehitettävä jatkuvasti omaa yritystoimintaansa ja palveluja.
– Ensin perustimme herkkupuodin. Hiljaisten hetkien aikana opiskelin hierojaksi. Sitten mieheni kanssa perustimme yrityksen, jonka Y-tunnus on pysynyt samana, mutta nimi on välillä muuttunut.
Hyvösen mielestä yrittäjän kannalta on tärkeää, että kun ajat muuttuvat, niin yrittäjän on muututtava siinä mukana.
– Kehittäessä yritystoimintaa on joskus luovuttava joistain ideoista, ja kehitettävä uusia, enemmän ajan hermolla olevia palveluja tai tuotteita, hän pohtii.
Marianne Rovio















