Upside down -tomaattitortuissa voi yhdistellä omenaa, sipulia ja homejuustoja
Upside down, eli väärinpäin kasatut tomaattitortut kätkevät sisäänsä tomaattia, oliiviöljyä, balsamicosiirappia sekä juustoraastetta. Nämä Tiktokistakin tutut ”joulutortut” ovat helppo ja nopea tapa valmistaa suolaista tai makeaa tarjoiltavaa. Täytteitä voi kokeilla oman maun mukaan; salottisipulia, omenaviipaleita ja kanelia, briejuustoa, omena- tai päärynäsiivuja tai vaikkapa aurajuustoa.
Tortut valmistetaan sulattamalla ja kaulimalla torttutaikinat, tämän jälkeen taikinat leikataan kolmeen osaan. Uunipellille leivinpaperin päälle tehdään pienet keot täytteistä ja torttutaikinat asetellaan kekojen päälle, reunat painellaan haarukalla kiinni. Painellaan vielä muutama reikä haarukalla, sitten tortut voidellaan kananmunalla ja paistetaan uunissa kullanruskeiksi. Tortut voi koristella vielä tuoreilla yrteillä, tai makean version tietysti tomusokerilla.
Upside down -tortut
1 pkt torttutaikinaa (500 g)
1 kananmuna voiteluun
kirsikkatomaatteja
oliiviöljyä
balsamicosiirappia
juustoraastetta tai raastettua parmesaania
(jokaiseen torttuun noin ½ rkl oliiviöljyä, ½ tl balsamicosiirappia, 1-2 kirsikkatomaattia ja 1 rkl juustoraastetta)
Ota torttutaikina sulamaan huoneenlämpöön. Lämmitä uuni 200 asteeseen. Kauli taikinalevyjä vähän ohuemmaksi. Leikkaa jokainen taikinalevy kolmeen osaan. Vuoraa uunipelti leivinpaperilla. Asettele täytteet leivinpaperin päälle pieneen kasaan, älä laita liikaa täytteitä jotta torttu pysyy kasassa. Ensin oliiviöljy ja balsamico, sitten muutama kirsikkatomaattisiivu ja päälle juustoraaste. Asettele taikina keon päälle ja painele reunat kiinni haarukalla. Töki päälle vielä muutama reikä. Voitele tortut kananmunalla ja paista 200 asteessa noin 15-20 minuuttia, tai kunnes tortut ovat kullanruskeita. Koristele tuoreella timjamilla.
Henriikka Fingerborg













