Väitös: Siirtymä kestäviin ruokavalioihin vaatii paikallisten olosuhteiden erityishuomiointia
Väitöskirjatutkija Esa-Pekka Nykänen tarkasteli kansanterveystieteen väitöskirjatutkimuksessaan kestävien ruokavalintojen edistämisen strategioita Ghanassa, Etiopiassa ja Suomessa keskittyen neljään kestävyyden ulottuvuuteen: terveyteen, talouteen, yhteiskuntaan ja ympäristöön.
Nykyiset ruokailutottumukset kuormittavat sekä ympäristöä että väestön terveyttä, kasvattaen riskiä sairastua muun muassa sydän- ja verisuonitauteihin, tyypin 2 diabetekseen ja syöpään. Globaalit ruokajärjestelmät ovat myös merkittäviä ilmastonmuutoksen ja luontokadon ajureita.
Ruoan kestävyyshaasteet ovat kuitenkin myös kontekstisidonnaisia: matalan tulotason maissa keskeistä on ravitsemuksellisesti riittävien ruokavalioiden saavutettavuus, kun taas korkean tulotason maissa painopiste on muun muassa punaisen lihan liikakulutuksen vähentämisessä.
Nykäsen Ghanassa, Etiopiassa ja Suomessa toteuttama väitöstutkimus tuottaa uutta tietoa ravitsemuksellisesti, taloudellisesti, kulttuurillisesti sekä ympäristöllisesti kestävien ruokavalioiden edistämisestä. Tutkimuksessa tarkasteltiin, miten kestäviä ruokavaliostrategioita voidaan suunnitella ja soveltaa erilaisissa sosioekonomisissa ja kulttuurisissa konteksteissa. Tutkimuksessa keskityttiin maihin, joissa ruokaan liittyvät haasteet eroavat toisistaan merkittävästi.
Ghanassa ja Etiopiassa suunniteltiin ravitsemuksellisesti riittäviä ja edullisia ruokavalioita pienituloisille perheille. Tutkimus toteutettiin lineaarisen optimoinnin avulla, eli matemaattisella menetelmällä, jolla etsitään parasta mahdollista ratkaisua saatavilla olevien tietojen pohjalta. Mallinnustutkimuksissa ei huomioitu ravintoaineiden imeytymistä, käyttäytymistekijöitä tai arvioitu ruokavalioiden pitkäaikaisen noudattamisen toteutettavuutta.
– Vaikka terveellinen ruokavalio on teoriassa koostettavista paikallisista ruoka-aineista, se ei ole taloudellisesti mahdollista Ghanan maaseudulla äärimmäisessä köyhyydessä elävien keskuudessa ilman omavaraisviljelyä tai villiruokien laajamittaista käyttöä. Tämä herättää kysymyksiä ruokavalioiden toteuttamiskelpoisuudesta. Etiopiassa puolestaan monipuolisemmat ruokavaliot olivat teoreettisesti mahdollisia, mutta kalliimpia, Nykänen kertoo tiedotteessa.
Osatutkimusten tuloksia on hyödynnetty paikallisten ruokasuositusten suunnittelussa.
Suomessa tutkittiin punaisen lihan kulutuksen vähentämistä lounasravintolassa. Pääruokien tarjoilujärjestyksen muutoksella tai ruokien esittelyllä “päivän annoksena” ei havaittu vaikutusta ruokavalintoihin.
Lisäksi tutkittiin lihankulutuksen vähentämiseen tähtäävien vahvojen politiikkatoimien hyväksyttävyyttä Suomessa. Hyväksyttävyyteen vaikuttivat eniten kokemus niiden reiluudesta, luottamus poliittisiin päätöksentekijöihin sekä käsitys ilmastonmuutoksen ja luontokadon aiheuttamista riskeistä.
Tutkimuksessa havaittiin, että siirtymä kestäviin ruokavalioihin vaatii erityisesti kulttuuristen tottumusten, taloudellisten realiteettien ja yhteiskunnallisen hyväksyttävyyden huomioimista. Tuloksia voidaan hyödyntää ruokapolitiikan suunnittelussa sekä Suomessa että globaalisti.
MMedSc Esa-Pekka Nykänen esittää väitöskirjansa Sustainable Diet Strategies: Perspectives from Ghana, Ethiopia, and Finland julkisesti tarkastettavaksi Turun yliopistossa perjantaina 28. marraskuuta kello 12 (Turun yliopisto, Publicum, Pub2-luentosali, Assistentinkatu 7).
Vastaväittäjänä on dosentti Jaana Halonen (Tukholman yliopisto, Ruotsi) ja kustoksena dosentti Hanna Lagström (Turun yliopisto). Tilaisuus on suomenkielinen. Väitöksen alana on kansanterveystiede.
Yleisön on mahdollista osallistua väitökseen myös etäyhteydellä.
Aamuset-kaupunkimedia (AKM)
















