Tosca-mutakakku on kahden klassikon kimppa
Kun haluat kruunata juhlapöydän jollain erityisellä, tämä mehevän suklainen mutakakku on varma valinta. Rapea ja kinuskinen toscapäällinen tekee siitä vastustamattoman yhdistelmän pehmeää ja rouskuvaa – täydellinen herkku talven juhlahetkiin. Mutakakun ainekset ovat yksinkertaiset ja valmistuskin aika vaivatonta. Toscapäällinen valmistetaan yhdessä kattilassa ja joukkoon rouhitaan joko hasselpähkinöitä tai manteleita. Tai vaikkapa molempia.
Kakkua voi tarjoilla sellaisenaan, tai esimerkiksi vaniljajäätelön tai kermavaahdon kera. Aikuiseen makuun tosca-mutakakun kanssa sopii mainiosti portviini. Juhlavampaan tunnelmaan voi valita puolimakeaa kuohuviiniä, kuten moscatoa. Makeus tasapainottaa suklaan intensiivisyyttä ja raikas kuplinta keventää kokonaisuutta. Erinomainen kontrasti mutakakun täyteläisyydelle.
Tosca-Mutakakku
150 g voita
2,5 dl sokeria
1 dl kaakaota
2 kananmunaa
2 dl vehnäjauhoja
toscapäällinen:
75 g voita
0,75 dl sokeria
1 rkl vaaleaa siirappia
1 rkl vehnäjauhoja
175 g kokonaisia hasselpähkinöitä tai manteleita
Lämmitä uuni 175 asteeseen. Vuoraa irtopohjavuoan pohja ( noin 20-22 cm halkaisijaltaan) leivinpaperilla. Voitele reunat sulalla voilla ja puuteroi reunat kaakolla. Valmista ensin mutakakkupohjan taikina. Sulata 150 g voita ja lisää joukkoon sokeri ja kaakao. Riko joukkoon kananmuna, sekoita ja lisää vielä jauhot. Sekoita taikinaksi ja kaada seos irtopohjavuokaan. Valmista sitten toscapäällinen.
Laita kaikki ainekset (paitsi pähkinät) kattilaan, kuumenna kiehuvaksi ja anna porista minuutin ajan. Rouhi pähkinät ja sekoita ne seokseen kattilassa. Lisää seos mutakakkutaikinan päälle tasaisesti. Paista kakkua uunin alatasolla noin 25–30 minuuttia.
Kun kakku on valmis, keskusta saa jäädä hieman hytkyväksi. Anna kakun jäähtyä kunnolla ja laita kakku mieluusti jääkaappiin maustumaan ja viilenemään.
Henriikka Fingerborg















