Kinuskikuorinen omenapiirakka on täydellinen iltapäiväkahvin kaveri
Syksy tuo tullessaan kirpeät aamut, värikkäät lehdet ja tietenkin omenat. Mikä olisikaan parempi tapa hyödyntää satokauden antimia kuin leipoa mehevä omenapiirakka? Tämä resepti on helppo, nopea ja takuulla herkullinen – täydellinen iltapäiväkahvin kaveri.
Ruotsalaista alkuperää olevat kolasnittar-keksit, eli kinuskikeksit sopivat myös omenapiirakkaan. Kinuskikeksitaikinasta valmistuu herkullinen, paahteiselta kinuskilta maistuva ja tuoksuva kuori omenoiden päälle.
Omenat maustetaan fariinisokerilla sekä vaniljasokerilla. Kuoreen tarvitaan voita, sokeria, vaniljasokeria, vehnäjauhoja sekä leivinjauhetta ja siirappia. Kuoren valmistaminen on helppoa, sillä kaikki ainekset vain sekoitetaan yhdessä tiiviiksi taikinaksi ja painellaan omenapalojen päälle. Piirakkaa paistetaan vajaa puolisen tuntia uunissa ja annetaan jäähtyä ennen nauttimista. Omenat pehmenevät melkeinpä marmeladiksi kuoren alla.
Kinuskisen omenapiirakan kanssa maistuu vaniljakastike, tai vaniljajäätelö. Ja miksei myös kinuskikastike. Resepti toimii erinomaisesti myös gluteenittomana, kun vaihdat vehnäjauhot gluteenittomaan jauhoseokseen.
Omenapiirakka kinuskikeksillä
6-8 omenaa (jauhoinen omena kypsyy nopeammin)
0,75 dl fariinisokeria
1 rkl vaniljasokeria
150 g voita sulatettuna
1,5 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
4 dl vehnäjauhoja
1,5 tl leivinjauhetta
4 rkl siirappia
Lämmitä uuni 200 asteeseen. Kuori ja pilko omenat pieniksi kuutioiksi. Sekoita omenakuutioiden joukkoon fariinisokeri sekä 1 rkl vaniljasokeria. Laita ainekset piirakkavuokaan tasaisesti. Sulata voi mikrossa tai kattilassa.
Lisää sulan voin joukkoon sokeri, vaniljasokeri, leivinjauhe, vehnäjauhot sekä siirappi. Sekoita taikinaksi. Painele taikina omenoiden päälle kuoreksi ja paista 200 asteisessa uunissa 25-30 minuuttia. Anna jäähtyä ja tarjoile vaniljakastikkeen tai vaniljajäätelön kera.
Henriikka Fingerborg



















