Turkulainen ruokakulttuuri esittäytyy lähes miljoonalle ihmiselle
Liki miljoona hyvästä ruuasta kiinnostunutta ihmistä ympäri maailman saa nähdä tällä viikolla sisältöä Suomesta, suomalaisesta ruokakulttuurista ja Turusta sosiaalisessa mediassa. Vajaan viikon kestävä hyvän ruoan tapahtuma Food & Fun Festival tuo Suomeen ja Turkuun vierailulle 15 kansainvälistä huippukokkia, joilla on huikea määrä seuraajia sosiaalisessa mediassa. Yksi kokeista saapuu Turkuun jopa oman somekuvaajan kanssa.
Kansainvälinen hyvän ruoan tapahtuma Food & Fun Festival järjestetään Turussa 8.–12. lokakuuta. Tapahtumaan saapuu vierailevia kokkeja eri puolilta maailmaa. He yhdistävät voimansa paikallisten ammattilaisten kanssa turkulaisravintoloissa, ja yhteisvoimin luodaan ainoalaatuisia menuja tapahtuman kävijöiden iloksi.
Keskiviikkona alkavaan Food & Fun -tapahtumaan pääsee osallistumaan varaamalla illallisen tapahtumassa mukana oleviin ravintoloihin. Kulttuuria ja ruokaa pääsee yhdistämään myös viikon aikana. Esimerkiksi Keskiviikkona Rosterin ja Turun Musiikkijuhlien Klassisia Nautintoja -kokemuksessa 8. lokakuuta kello 18 Sergio’sissa on elävää musiikkia kello 19 ajalla 8.–11. lokakuuta sekä 10. lokakuuta kello 20 Sointi Jazz Orchestra: Poems and Letters -kantaesityskonsertissa Sibeliusmuseossa jonka yhteydessä tarjolla herkullisia suupaloja.
Tapahtuman tuottaja Jouni Kurun mukaan kiinnostus tapahtumaan on ollut kovaa. Osa ravintoloiden kattauksista on täynnä, mutta paikkoja on vielä saatavilla. Tilaa löytyy paremmin etenkin tapahtuman alkupäivien, eli keskiviikon ja torstain kattauksiin.
Tapahtumassa mukana olevat kokit tekevät vierailustaan postauksia sosiaaliseen mediaan, kuten Instagramiin, Facebookiin ja TikTokiin sekä henkilökohtaisille että ravintoloidensa tileille.
Tapahtumassa mukana olevilla kansainvälisillä kokeilla ja ravintoloilla on somessa yhteensä yli 800 000 seuraajaa. Lisänäkyvyyttä tuovat paikalliset kokit ja ravintolat sekä myös tapahtumassa mukana olevat vaikuttajat, joilla on yleisöä sekä Suomessa että kotimaassa.
Yksi Suomeen ja Turkuun saapuvista kokeista dokumentoi vierailunsa poikkeuksellisen ammattimaisesti. MOVE·5D:hen vieraaksi tuleva meksikolainen Colibrí Jiménez tuo mukaan vierailulleen oman somekuvaajansa.
– Haluan yhdessä tiimini kanssa näyttää maailmalle, mitä kulttuurien välinen vuorovaikutus merkitsee. Minulle tämä on mahdollisuus jakaa omaa kulttuuriani ja sen autenttisia makuja. Tällaiset tapahtumat ovat tärkeintä siksi, että auttavat säilyttämään perinteitä ja samalla rikastuttavat ruoka-alaa ja auttavat sitä kehittymään, sanoo Jiménez tiedotteessa.
Jiménez kuvaa parhaillaan omaa tv-sarjaa Amazon Primelle ja palaa jatkamaan kuvauksia heti Suomen-vierailunsa jälkeen.
Tapahtumaan saapuville kokkivieraille on järjestetty ohjelmaa, ja he pääsevät muun muassa savusaunaan ja tutustumaan varsinaissuomalaiseen lähiruokaan yhteistyössä Turun yliopiston kanssa toteutettavassa tilaisuudessa.
– Arvostan suuresti sitä, että he kaikki ovat ottaneet kiireisistä aikatauluistaan viikon aikaa vieraillakseen Suomessa. He haluavat tutustua Suomeen, Turkuun, suomalaiseen ruokaan ja luoda yhteyksiä kollegoihinsa, sanoo Kuru.
Turun oma superkokki, Kaskiksen Erik Mansikka odottaa Food & Funia hyvin mielin. Hän pitää tapahtumaa loistavana mahdollisuutena viettää aikaa hyvän ruoan parissa ja verkostoitua kansainvälisten kokkien kanssa.
– Tämä tapahtuma tuo Turulle erittäin hyvää näkyvyyttä ruokakaupunkina. Se elävöittää koko kaupunkia ja kaupungin ravintolaelämää näin syyskaudella!
Food & Funissa mukana ovat ravintolat ja vierailevat kokit:
Gustavo: Cesare Battisti (Ratanà, Milano)
Göran Suomen Joutsen: Christopher Lai (Bjertorp Slott, Ruotsi)
Kakolanruusu: Sylvia Vavik-Flåten (Sylvia's Mexican Kitchen, Norja)
Karu: Jonah Kim, Yhdysvallat
Kaskis: Thrainn Freyr Vigfusson (ÓX, Islanti)
Mami: Jakob Lyngsø (Bistro Boheme, Tanska)
Move 5D: Colibrí Jiménez (Tierra de Nadie, Meksiko) sekä Axel Thorsteinsson (Islanti)
NOBI: Sigurður Laufdal (Lóla, Islanti)
Oobu: Fríðgeir I. Eiríksson (Eiriksson Brasserie, Islanti)
Roster: Jesper Krabbe (Krabbefood, Tanska)
Sergio's: Leifur Kolbeinsson (La Primavera, Islanti)
Smör: Tala Bashmi (Middle East & North Africa Best Female Chef (MENA’s 50 Best, 2022), Bahrain)
Sommar: Pippa Lovell (Mansaari)
Suomalainen Pohja: Suomen kokkimaajoukkue
Aamuset-kaupunkimedia (AKM)