Kasvispaistos saa jykevän makunsa happamasta juustosta
Tämä kasvisvuoka on helppo, maukas ja yllättävän täyttävä arkiruoka. Yhdistelmä parsakaalia, porkkanaa ja kinkkua toimii loistavasti – parsakaali pysyy napakkana, porkkana tuo hieman makeutta ja kinkku antaa annokseen sopivasti makua. Kananmunat sitovat ainekset pehmeäksi kokonaisuudeksi ja juusto kruunaa vuoan. Tämä vuoka on loistava tapa hyödyntää jääkaapin kasviksia ja perusaineksia ja sopii mainiosti niin arkilounaaksi kuin viikonlopun rennoksi ruoaksi.
Reseptiä voi muunnella oman mielikuvituksen mukaan, esimerkiksi korvaamalla kinkku paistetuilla sienillä saadaksesi kasvisversion. Käytä fetaa tai vuohenjuustoa, sekoita joukkoon pinaattia tai lehtikaalia. Porkkanan sijaan ruokaisa bataattikin uppoaa joukkoon.
Paistos säilyy jääkaapissa muutamia päiviä ilmatiiviissä rasiassa. Paistosta voi myös pakastaa annoksittain ja lämmittää vaikkapa uunissa tai airfryerissa.
Kananmuna-kasvispaistos
200g parsakaalia
150g porkkanaa
100g kinkkua
1/4 sipulia
4–5 kananmunaa
loraus maitoa
suolaa, pippuria ja oreganoa maun mukaan
juustoraastetta
Kuumenna uuni 180 asteeseen. Pilko parsakaalin nuput pieneksi muruksi, raasta porkkanat ja kuutioi sipuli pieneksi. Leikkaa kinkku tasakokoisiksi pieniksi kuutioiksi. Riko kananmunat kulhoon, lisää halutessasi mukaan loraus maitoa ja vatkaa seos tasaiseksi ja ilmavaksi. Mausta munaseos suolalla, pippurilla ja oreganolla – halutessasi voit lisätä myös ripauksen paprikajauhetta.
Sekoita kaikki valmistellut kasvikset, kinkkukuutiot ja maustettu munaseos keskenään ja kaada seos voideltuun uunivuokaan. Ripottele päälle juustoraastetta tasaisesti. Paista 180-asteisessa uunissa vähintään 30 minuuttia, tai kunnes pinta on kullanruskea ja paistos hyytynyt. Ota vuoka uunista ja anna sen vetäytyä noin viisi minuuttia ennen tarjoilua, jotta annospalat pysyvät kauniisti koossa.
Henriikka Fingerborg