Piparkakkutalon leipoo tänä jouluna 40 prosenttia suomalaisista
Joululeivonnaisten ylivoimainen suosikki on joulutorttu. Vain kolme prosenttia sanoo jättävänsä torttujen syömisen kokonaan väliin jouluna. Torttuja tehdään itse, ostetaan kaupasta tai maistellaan jouluvierailujen yhteydessä.
Piparitalon aikoo tänä jouluna leipoa yli 40 prosenttia suomalaisista. Piparkakkutalo on jouluun kuuluva sisustuselementti, joka kuitenkin syödään vain harvoin. Takuuvarmasti onnistuviksi leivonnaisiksi kotileipurit arvioivat joulutortut ja piparkakut. Muut takuuvarmat, mokkapalat ja korvapuustit, herkutellaan joulun ajan ulkopuolella. Tulokset selviävät Dr. Oetkerin marraskuussa teettämästä joululeivonnaiskyselystä, johon vastasi tuhat suomalaista.
Kotileivonta keskittyy jouluna vahvasti muutamaan perinteiseen joululeivonnaiseen. Kyselyn vastaajista lähes 60 prosenttia leipoo joulutorttuja ja 40 prosenttia piparkakkuja. Leivotuimpien joululeivonnaisten listalla ovat myös kuivakakut, piparkakkutalo ja muut pikkuleivät kuin piparkakut.
Joulutortut kuuluvat lähes jokaiseen joulupöytään ja niiden leipominen onnistuu takuuvarmasti valtaosalle. Torttu on ikiherkku, joka saa uusia muotoja ja täytteitä kalenterin kierähtäessä kohti joulua.
– Perinteikäs joulutorttu on monipuolinen joululeivonnainen. Sakaramallin lisäksi torttu voi olla tasku, sydän, ruusu tai simpukka. Täytteenä voi käyttää luumu-, omena-, karpalo- tai vadelmahilloa. Hillojen tilalla voi kokeilla mantelimassaa, lakritsia, toffeeta tai vaniljakreemiä. Aina koko pellillistä ei tarvita ja silloin tortun tai pari voi kätevästi paistaa air fryerissa, Dr. Oetkerin leivontatuotteiden tuotepäällikkö Anna Hätälä sanoo tiedotteessa.
Noin puolet joululeivonnaiskyselyn vastaajista arvioi hallitsevansa piparkakkujen leipomisen takuuvarmasti. Noin joka kolmannelle tuottaa vaikeuksia pipareiden paistaminen niiden palamisherkkyyden vuoksi.
– Liian paksut piparkakut jäävät keskeltä pehmeiksi ja toisaalta liian ohueksi kaulitut palavat helposti. Sopiva paksuus on noin 2–3 millimetriä. Kerralla tulisi aina paistaa halkaisijaltaan suunnilleen samankokoisia pipareita. Silloin paistoaika on kaikille sama ja lopputulos tasainen. Ne ovat valmiit, kun piparin syrjät ovat juuri ja juuri ruskistuneet, Hätälä kertoo.
Gluteenittomien pipareiden paistamisessa kannattaa olla erityisen tarkka.
– Gluteenittomissa jauhoissa, kuten riisi- ja maissijauhoissa, on enemmän tärkkelystä. Se saa piparit ruskistumaan ja palamaan nopeammin. Paistolämpötila kannattaa pitää hieman alhaisempana ja tarkkailla pipareita erityisesti paiston loppuvaiheessa. Paistoaika on noin 5–8 minuuttia piparkakkujen paksuudesta riippuen, Hätälä sanoo.
Joulupiparkakkujen koristelu jakaa jonkin verran eri ikäisiä leipojia. Kyselyn vastaajista 60 prosenttia pitää joulupipareiden koristelua välttämättömänä.
– Koristelu on erityisen tärkeää nuoremmille ikäryhmille. Peräti 75 prosenttia 18–24-vuotiaista pitää sitä välttämättömänä. Tämä selittynee osin sillä, että nuoret ovat kasvaneet someaikakaudella, jossa ”Instagram-kelpoisuus” ja kauniit kuvat ovat keskeisessä roolissa, Hätälä toteaa.
Vaikka koristelu onkin suosittua, monille se tuottaa vaikeuksia. Yli 40 prosenttia vastaajista kokee koristepursotusten tekemisen vaikeaksi.
– Piparkakkujen koristelun salaisuus piilee kuorrutteen oikeassa koostumuksessa. Kuorrutteen tulee olla sopivan jämäkkää, jotta kuviot pysyvät tarkkoina, mutta samalla riittävän juoksevaa, jotta pursottaminen sujuu ongelmitta. Valmiit, pursotustuubiin pakatut sokerikuorrutteet helpottavat koristelua. Perinteisen valkean kuorrutteen lisäksi piparkakulle voi antaa uutta ilmettä vaikkapa violetilla tai mustalla, Hätälä kertoo.
Valtaosa leipojista haluaa tehdä talon alusta asti itse. Kaikista joulun leivonnaisista piparkakkutalon tekemiseen liittyy korkein epäonnistumisen pelko. Lähes joka viides kyselyyn vastannut ei leivo piparkakkutaloa epäonnistumisen pelon tai aiemman epäonnistumisen vuoksi. Yli 60 prosentille niistä, jotka leipovat, vaikeinta on seinien ja katon liimaaminen.
– Seinien ja katon liimaamiseen kannattaa käyttää tulikuuman sokerin sijaan leivontaliimaa. Sillä varmistetaan se, ettei joulun innokkaat leipurit polta sormiaan. Talon rakentajan epävarmuutta pystyy vähentämään leivontakaavoilla. Valmiita kaavoja löytyy verkosta. Aloittelijalle soveltuu parhaiten yksinkertainen malli. Kokemuksen karttuessa voi siirtyä vaativampiin toteutuksiin, Hätälä sanoo.
Tutkimusyhtiö Bilendi Oy:n sähköiseen kyselyyn vastasi tuhat suomalaista, joista miehiä oli 50 prosenttia ja naisia 50 prosenttia. 18–75-vuotiaat vastaajat ovat eri puolilta Suomea. Vastaajaotos kiintiöitiin kansallisesti edustavaksi sukupuolen, iän ja asuinalueen mukaan.
Joulutorttu air fryerissa on nopea herkku joulun yllätysvieraille
7 minuutin vanilja–toffeetorttu air fryerissa
1 pss (100 g) Dr. Oetker Paistonkestävää vaniljakreemijauhetta
4 dl kevytmaitoa
1 pss Dr. Oetker Toffee Sauce -toffeekastiketta
500 g torttutaikinalevyjä
voiteluun kananmunaa
tomusokeria viimeistelyyn
Mittaa vaniljakreemijauhe ja maito kulhoon ja vatkaa noin minuutin ajan. Sekoita joukkoon toffeekastike. Anna tekeytyä viisi minuuttia. Sekoita kevyesti ennen käyttöä.
Leikkaa torttutaikinalevyt neliöiksi ja tee neliön kulmista viillot kohti keskikohtaa. Nosta joka toinen kulma ylös ja paina kiinni keskelle. Laita jokaisen tortun keskelle lusikallinen täytettä. Voitele tortut kananmunalla ja paista air fryerissa 160 asteessa noin seitsemän minuuttia. Ripottele valmiiden torttujen päälle kevyesti tomusokeria. Viimeistele halutessasi jouluisilla koristerakeilla.
Aamuset-kaupunkimedia (AKM)




















