Elintarviketeollisuuden työpaikkatapaturmat vähentyneet – silti alan osuus teollisuuden tapaturmista merkittävä
Työtapaturmat ovat elintarviketeollisuudessa vähentyneet, mutta niitä sattuu silti enemmän kuin teollisuudessa keskimäärin. Tämä selviää Elintarviketeollisuuden työpaikkatapaturmat -tilastoanalyysistä.
Elintarviketeollisuudessa on nähtävissä sama positiivinen kehitys työturvallisuudessa kuin teollisuudessa laajemmin 2000-luvun aikana: työpaikkatapaturmien lukumäärä ja taajuus ovat laskeneet. Vuonna 2005 elintarviketeollisuudessa sattui 2 857 työpaikkatapaturmaa, kun vuonna 2023 niitä sattui 1 453. Työpaikkatapaturmat ovat vähentyneet erityisesti teurastuksessa ja lihatuotteiden valmistuksessa, mutta siellä tapahtuu kuitenkin suurin osa (33 % vuosina 2021–23) alan tapaturmista.
Hyvän kehityksen taustalla on esimerkiksi tekniikan parantuminen, suojainten ja suojavälineiden lisääntyminen, parantuneet työtavat, työnopastus ja turvattomaan toimintaan puuttuminen.
Laskevasta trendistä huolimatta elintarviketeollisuudessa sattuu suuri osa teollisuuden työpaikkatapaturmista. Tapaturmavakuutuskeskuksen tilastojen mukaan elintarviketeollisuudessa sattuneiden työpaikkatapaturmien osuus (11 % vuonna 2023) kaikista teollisuuden työpaikkatapaturmista on edelleen samaa luokkaa kuin vuonna 2005.
– Elintarvikealan työtapaturmiin heijastuvat alan erityispiirteet, kuten jatkuva koneiden ja laitteiden puhdistaminen, purku ja osien vaihtaminen, jolloin todennäköisyys työkalujen lipeämiseen ja kehon kolhimiseen esimerkiksi teräviin koneen osiin kasvaa, sanoo Työturvallisuuskeskuksen erityisasiantuntija Päivi Sarmala tiedotteessa.
Viime vuosina työpaikkatapaturmia on sattunut eniten esineitä käsitellessä, henkilön liikkuessa ja taakkaa käsivoimin siirtäessä. Vakavammista, yli 30 päivän poissaoloon johtaneista tapaturmista suuri osa sattuu henkilön liikkuessa.
Elintarviketeollisuudessa on edelleen tarvetta kiinnittää huomiota soveltuvien työvälineiden ja apuvälineiden käyttämiseen ja saatavuuteen sekä työympäristön järjestykseen ja siisteyteen sekä työasentoihin.
– Tapaturmien taustalla on usein häiriö-, poikkeus- tai vikatilanteita. Erityisesti näissä tilanteissa korostuu ohjeiden mukaisen toiminnan ja työn yhteydessä tehtävän riskienarvioinnin tärkeys, muistuttaa tilastoanalyysin laatinut yliopistotutkija Noora Nenonen Tampereen yliopistosta.
Elintarviketeollisuuden työpaikkatapaturmat -tilastoanalyysi on tehty osana Turvallisuuskulttuurin kehittäminen elintarviketeollisuudessa -tutkimushanketta (Safe Food Industry, SafeFI), ja sen on julkaissut Työturvallisuuskeskuksen elintarviketeollisuuden työalatoimikunta.
Raportissa käsitellään elintarvikkeiden valmistuksessa sattuneiden työtapaturmien kehitystä sekä sattumisolosuhteita ja seurauksia.
Raportin liitteisiin on koottu esimerkkejä elintarvikkeiden valmistuksen tyypillisistä työpaikkatapaturmista, tapaturmien taustalla vaikuttaneista tekijöistä ja toimenpiteistä tapaturmien torjumiseksi.
Hankkeessa on julkaistu tapauskuvaukset, jotka sisältävät kuusi käytännön esimerkkiä turvallisuuskulttuurin edistämisestä elintarvikealan yrityksissä.
Aamuset-kaupunkimedia (AKM)