Itse tehty granola on vaivaton ruokalahja
Rakkaudella valmistettu lahja on monen mielestä parasta, mitä voi saada. Nättiin lasipurkkiin pakattu granola on todella tie ruokaa rakastavan lahjansaajan sydämeen. Granolan eli muromyslin valmistaminen on helppoa, edullista ja aineksia sekä mausteitakin voi vaihdella oman, tai lahjansaajan mielen mukaan. Granolassa käytetään isoja täysjyväkaurahiutaleita, sillä pienemmät kaurahiutaleet hajoavat helposti murusiksi purkissa. Granolaan käy mitkä tahansa kuivatut marjat tai hedelmät, ja ne lisätään aina paiston jälkeen.
Esimerkiksi kuivatut mansikat, vadelmat, aprikoosit, omenat tai rusinat. Granolaa kannattaa tarkkailla paiston aikana, sillä paistoaika riippuu täysin uunista. Kiertoilmaa käyttäessä lämpötilaa kannattaa hieman laskea. Granolaa voi myös käännellä muutaman kerran paiston aikana, jotta alimmaisetkin saavat väriä. Granola saa paahtua kunnolla kullanruskeaksi.
Omena-kaneligranola
4 dl isoja täysjyväkaurahiutaleita
1 dl siemeniä tai kookoslastuja
1 dl pekaanipähkinöitä
1 tl kanelia
ripaus suolaa
0,5 dl rypsiöljyä tai kookosöljyä
0,5 dl vaahterasiirappia (hunaja käy myös)
1–2 dl kuivattua omenaa
Kuumenna uuni 170 asteeseen. Kiertoilmaa käyttäessä paista 150 asteessa. Rouhi pähkinät veitsellä. Sekoita keskenään kaurahiutaleet, siemenet, pähkinät, kaneli ja suola. Sekoita pienessä kattilassa öljy ja vaahterasiirappi, lämmitä kunnes ainekset ovat sekoittuneet.
Yhdistä kaikki ainekset kulhoon ja kääntele seosta niin, että ainekset menevät kunnolla sekaisin. Kaada seos leivinpaperilla vuoratulle pellille ja levitä tasaiseksi. Paista granolaa uunin keskitasolla noin 30 minuuttia, tai kunnes granola on kullanruskeaa. Anna jäähtyä kokonaan ja lisää joukkoon kuivatut omenat. Laita esimerkiksi lasipurkkiin tai ilmatiiviiseen rasiaan.
Henriikka Fingerborg