Sofia Virta: yksinhuoltajien ja yhden vanhemman perheiden asemaa parannettava Suomessa
Kansanedustaja Sofia Virta (vihr.) järjesti perjantaina eduskunnassa pyöreän pöydän keskustelun “Millaista on olla yksinhuoltaja tai yhden vanhemman perhe Suomessa?”. Keskusteluun osallistui järjestöjen ja kansalaisten lisäksi myös viranomaistahoja sosiaali- ja terveysministeriöstä sekä Kelasta. Virran lisäksi keskusteluun osallistui myös toinen vihreä kansanedustaja Hanna Holopainen.
Keskustelussa pohdittiin eri osallistujatahojen kesken sitä, kuinka yksinhuoltajien ja yhden vanhemman perheiden asemaa ja palveluja voitaisiin kehittää ja hyvinvointia parantaa. Virta halusi järjestää keskustelun tuodakseen teemoille enemmän näkyvyyttä yhteiskunnallisessa keskustelussa.
– Yksinhuoltajien ja yhden vanhemman perheiden asemassa Suomessa löytyy vielä parannettavaa. On tärkeää ylläpitää dialogia eri toimijoiden kesken tietoisuuden lisäämiseksi, Virta sanoo.
Pyöreän pöydän keskustelun aikana esiin nousivat huolet nykyisen epävarman taloustilanteen vaikutuksista yhden vanhemman perheiden eriarvoistumiseen, sekä koronan vaikutuksista yksinhuoltajien korostuneeseen yksinäisyyteen. Lisäksi lastenhoidon puute huolestutti osallistujia esteettömyysnäkökulmasta: kuinka ihmiset voivat saada äänensä kuuluviin, jos esimerkiksi poliittinen päätöksenteko on yksinhuoltajalle esteellistä?
Työnteon haasteet ja työllisyyskysymykset nousivat huolena esiin monissa puheenvuoroissa. Yksinhuoltajien työttömyysaste on muuta väestöä korkeampi.
– Lastenhoidon ja päivähoidon joustamattomuus merkitsee myös sitä, että yhden vanhemman perheellisten työssäkäynti on matalampaa. Tämä on aika painava kysymys päättäjille: jos toteamme, että työllisyysastetta on nostettava, on varmistettava että todellinen mahdollisuus työntekoon myös tarjoutuu kaikille, Virta kommentoi.
– Meidän on välttämätöntä löytää ratkaisuja yksinhuoltajien työllistymisesteiden poistamiseen, jotta voisimme saavuttaa työllisyystavoitteet. Tarvitsemme lisää joustoja työelämään, varhaiskasvatuspalveluihin sekä muihin perhepalveluihin, Holopainen toteaa.
Yksinhuoltajuus aiheena koskettaa edustajaa myös henkilökohtaisesti. Kaksplus-haastattelussa hän pohtii henkilökohtaista kokemustaan yksinhuoltajaksi jäämisestä ja kansanedustajan arjesta pienen tyttären kanssa.
– Ihmiset helposti automaattisesti ajattelevat, että jotain on mennyt rikki, jos joku on yksinhuoltaja. Aivan kuin se yksinhuoltajuus olisi merkki epäonnistumisesta ja tarkoittaisi jotenkin heikompaa lapsuutta lapselle, Virta pohtii haastattelussa.
Aamuset-kaupunkimedia (AKM)