Jumalatarten vihreä yrttikastike käy melkein kaikkeen
Vihreä yrttikastike on peruja Green Goddess -nimeä kantavasta salaatista. ”Vihreän jumalattaren kastike” on saanut nimensä tietysti kirkkaan vihreästä väristään. Salaattireseptin perusidea on se, että lähestulkoon kaikki käytettävät ainekset ovat vihreitä. Ensin pilkotaan pieniksi peruspohjan ainekset: kaali, kurkku, ruohosipuli ja kevätsipuli. Kastikkeen ainekset, muun muassa basilikanlehdet ja pinaatinlehdet, pähkinät, sipuli, sitruunamehu ja riisiviinietikka hurautetaan tasaiseksi kastikkeeksi tehosekoittimessa ja lisätään peruspohjan joukkoon.
The Green Goddess -salaatti ei ole kuitenkaan uusi nimitys, sillä samaa nimeä kantava salaatti on alkujaan jo 1920-luvulta. Se kehitettiin Palace Hotellissa San Franciscossa vuonna 1923 näyttelijä George Arlissin kunniaksi hänen roolistaan elokuvassa The Green goddess.
Nykyiset ohjeet ovat melkein täysin kasviperäisiä, mutta alkuperäisessä reseptissä kastikkeessa on tuoreiden yrttien ja viinietikan lisäksi muun muassa anjovista ja majoneesia. Perinteisesti Green goddess- kastike sisältää reilusti eri yrttejä, joista olennaisimpia ovat maun suhteen rakuuna sekä persilja. Lisäksi kastikkeessa on yleensä sitrusta, valkosipulia, anjovista sekä majoneesia tai ranskankermaa. Vegaani voi korvata majoneesit ja ranskankermat kauravalmisteella. Anjoviksen voi myös korvata pienellä lorauksella misokastiketta tai umamitahnaa. Kastike sopii moneen; salaatteihin, tai vaikkapa ranskalaisten tai kasvisten dippailuun. Se sopii myös kalan kanssa.
Tässä on kaksi versiota yrttikastikkeesta. Ensimmäisessa reseptissä green goddess -kastike on valmistettu majoneesista, oliiviöljystä, sitruunasta, anjoviksesta, kapriksista, valkosipulista ja yrteistä. Toinen resepti on hieman perinteisempi
Green Goddess
2 dl basilikanlehtiä
2 dl pinaatinlehtiä
2 valkosipulinkynttä
1 pieni salottisipuli
kahden sitruunan mehu
0,5 dl oliiviöljyä
0,5 dl cashewpähkinöitä
1 tl suolaa
2 ruokalusikallista riisiviinietikkaa
Green Goddess perinteisemmin
1 dl majoneesia, ranskankermaa tai kreikkalaista jogurttia
0,5 dl oliiviöljyä
2 anjovisfilettä
2 valkosipulinkynttä
1 tl worchestershire-kastiketts
1 tl kapriksia
2 kevätsipulia
1 dl tuoretta persiljaa
0,5 dl korianteria
2 rkl tuoretta timjamia pilkottuna
ripaus suolaa
mustapippuria maun mukaan.
Kuori valkosipulinkynnet. Lisää kaikki ainekset tehosekoittimeen ja surauta tasaiseksi. Säilytä ilmatiiviissä rasiassa jääkaapissa. Kastike säilyy viitisen päivää.
Henriikka Fingerborg