Turun yliopiston tutkijat kehittävät kansainväliselle ISS-avaruusasemalle hackmaniittiin perustuvia säteilymittareita

Sami Vuori esittelee tutkimusprojektissa valmistettavia silikoniin seostettuja hackmaniittilevyjä, joita on tarkoitus toimittaa kansainväliselle avaruusasemalle astronauttien testattavaksi. Hackmaniittilevyn saama säteilyannos pystytään määrittämään tarkasti väri-intensiteetin perusteella, minkä lisäksi materiaali on uudelleenkäytettävää ja halpaa. Jatkossa hackmaniittilevyjä voidaan mahdollisesti käyttää avaruusasemalla esimerkiksi erilaisissa materiaalitutkimusmissioissa. Sami Vuori esittelee tutkimusprojektissa valmistettavia silikoniin seostettuja hackmaniittilevyjä, joita on tarkoitus toimittaa kansainväliselle avaruusasemalle astronauttien testattavaksi. Hackmaniittilevyn saama säteilyannos pystytään määrittämään tarkasti väri-intensiteetin perusteella, minkä lisäksi materiaali on uudelleenkäytettävää ja halpaa. Jatkossa hackmaniittilevyjä voidaan mahdollisesti käyttää avaruusasemalla esimerkiksi erilaisissa materiaalitutkimusmissioissa.

Turun yliopiston tutkijat kehittävät kansainväliselle avaruusasemalle uutta hackmaniittiin perustuvaa dosimetria ja passiivisia detektoreita, joita on tarkoitus käyttää avaruuslennoilla materiaalien saamien säteilyannosten määrittämiseen. Vuoden kestävän tutkimusprojektin rahoittaa Euroopan avaruusjärjestö ESA.

European Space Agencyn (ESA) rahoittamassa tutkimusprojektissa tutkitaan Turun yliopistossa kehitettyä väriä vaihtavaa synteettistä hackmaniittia käytettäväksi kansainvälisellä avaruusasemalla (ISS).

Projektissa selvitetään, miten synteettisesti valmistettu hackmaniitti soveltuu havaitsemaan erilaisten materiaalien avaruudessa saamaa UV-säteilyä sekä määrittämään niiden saamia säteilyannoksia passiivisesti ilman virrankulutusta.

Projektin alustavana tavoitteena on viedä hackmaniittia levyinä ISS-avaruusasemalle vuoden 2023 kuluessa.

Tutkijat selvittävät esimerkiksi, miten hyvin kehitetty synteettinen materiaali toimii tyhjiössä sekä ISS:n kiertoradan olosuhteita vastaavassa lämpötilavaihteluissa eli 150 miinusasteesta 150 plusasteeseen. Lisäksi tutkitaan menetelmiä, joilla voidaan mahdollisimman helposti, tarkasti ja varmasti lukea hackmaniitin väristä sen saama säteilyannos.

– Nykyiset annosmittarit tarvitsevat sähköä, ovat kalliita ja hankalia asentaa. Siksi hyvin toimivat halvat passiiviset ilman sähköä toimivat detektori ja dosimetri olisivat tärkeitä avaruuskäyttöön kehitettävien uusien materiaalien tutkimuksen kannalta. Hackmaniitti voisi tarjota tähän ratkaisun, sillä tähän asti itse mineraalin tiedetään sietävän paljon suurempia lämpötilavaihteluita, kertoo projektia johtava professori Mika Lastusaari Turun yliopistosta.

Tohtorit Agnieszka Suliga ja Adrian Tighe ESA:n materiaalifysiikan ja -kemian jaoksesta ehdottivat avaruusasemaan liittyvää projektia Lastusaaren tutkimusryhmälle huomattuaan tutkimusryhmän artikkelin arvostetussa Materials Horizons -lehdessä.

– Suomesta ei tyypillisesti löydy toimijoita, jotka pystyisivät kilpailemaan suuren mittakaavan materiaalien tai teknologian tuotannossa. Sen sijaan kilpailuvalttinamme toimii hackmaniittiteknologian kehittämisen kaltainen laadukas huippuosaaminen. Tämäkin avaruusteknologiaprojekti lähti liikkeelle tutkijatohtorimme Isabella Norrbon väitöstutkimukseen perustuvasta artikkelista, Lastusaari kertoo.

Tutkimusryhmä jalostaa ja optimoi luonnonmineraalin parhaita ominaisuuksia ja kehittää jatkuvasti uutta hackmaniittiteknologiaa

Lastusaaren johtama älykkäiden materiaalien kemian tutkimusryhmä Turun yliopiston kemian laitoksella on pitkään tehnyt uraauurtavaa valoon ja väreihin liittyvien materiaalien tutkimusta. Ryhmä on erikoistunut tutkimaan luonnossa harvinaisena esiintyvää hackmaniittia ja kehittänyt menetelmiä valmistaa sitä synteettisesti.

– Materiaalimme on luonnon kehittämä, mutta vain synteettisenä saamme käyttöön sen mahtavat ominaisuudet. Keinotekoisesti valmistettuna voimme paremmin hallita materiaalin ominaisuuksia ja saada ne paljon paremmiksi kuin luonnonhackmaniitissa, Lastusaari toteaa.

Luonnossa esiintyvällä hackmaniitilla on kyky vaihtaa väriään luonnonvalkoisesta pinkkiin tai violettiin UV-säteilyn vaikutuksesta. Tutkimusryhmä on kehittänyt synteettisesti valmistetussa hackmaniitissa näitä värinvaihto-ominaisuuksia edelleen ja hyödyntänyt niitä erilaisissa sovelluksissa. Kaikki tutkimusryhmän kehittämät hackmaniittimateriaalit ovat myrkyttömiä ja ne voidaan kierrättää.

– Hackmaniitin värin voimakkuus riippuu siitä, miten paljon UV-säteilyannosta se saa, joten materiaalia voidaan käyttää esimerkiksi Auringon säteilyn UV-indeksin määrittämiseen. Juuri tästä on kyse avaruusasemalla testattavasta hackmaniitista, mutta ominaisuutta voi hyödyntää myös arkisissa sovelluksissa. Meillä on esimerkiksi UV-säteilyn mittaamista varten jo kännykkäsovelluskin, jota kuka tahansa voi käyttää, kertoo tohtorikoulutettava Sami Vuori.

Lastusaaren mukaan energiakynnystä, jolla hackmaniitti värjäytyy, on myös mahdollista säätää. Sillä tavalla saadaan muokattua materiaalia herkäksi eri UV-säteilytyypeille, eli UVA-, UVB- ja UVC-säteilylle. Tutkimusryhmä toteutti tutkimuksia, kehitti UV-detektointia ja sen erilaisia sovelluksia Tekesin rahoittamassa SENSOGLOW-projektissa, jossa kehitettiin myös UV-detektointisovellus älypuhelimille.

Hackmaniitti saadaan säädettyä herkäksi myös röntgensäteilylle. Röntgensäteilylle herkästä hackmaniitista voidaan tehdä levyjä, joille röntgenkuvia voidaan kuvata. Kuvan näkemiseen ei tarvita kalliita lukulaitteita, vaan kuva nähdään suoraan levyn pinnalta.

– Synteettisen hackmaniitin valmistus on nopeaa sekä edullista ja materiaalit ovat uudelleen käytettäviä, joten tällaisessa tekniikassa olisi paljon potentiaalia esimerkiksi kehittyvissä maissa sekä passiivisen detektoinnin osalta. Silloin saataisiin mahdollistettua ja toteutettua muuten liian kalliit kuvantamislaitteistot ja -menetelmät, toteaa tohtorikoulutettava Hannah Byron.

Hackmaniitin röntgensäteilyyn liittyviä ominaisuuksia ja siihen liittyvien sovellusten kaupallistamista kehitettiin Business Finlandin rahoittamassa HIPTech-projektissa, jonka jälkeen perustettiin myös startup-yritys Pure Luminescence Technologies Oy kaupallistamaan hackmaniittiteknologiaa eri röntgensovelluksiin.

Hackmaniitti on luonnossa harvinainen, ja vielä harvinaisempaa on luonnonhackmaniitin valkoinen loiste. Tutkimusryhmä on selvittänyt myös valkoisen loisteen hyödyntämispotentiaalia. Toisin kuin missään muussa nykyisin käytössä oleva valkoisessa valossa, tämän loisteen spektri on jatkuva koko näkyvän valon alueella, eli hackmaniitin valkoinen loiste on siten paljolti auringonvalon tai hehkulampun kaltainen.

Hackmaniitin valkoinen valo ei kuitenkaan tuota lämpöä, joten se voisi olla energiatehokas sekä nykyisin käytössä olevia valoja luonnollisempi valonlähde. Lisäksi sen värilämpötilaa voidaan säätää lämpimästä valkoisesta kylmän valkoiseen, joten se voi kiinnostaa valaisinten ja valonlähteiden valmistajia tulevaisuudessa.

– Hehkulampussa 80 prosenttia tehosta menee lämpöön ja vain 20 prosenttia valkoiseen valoon. Valkoisissa ledeissä, loisteputkissa ja energiansäästölampuissa valkoinen valo taas saadaan kahden tai kolmen eri värin yhdistelmänä, mikä näyttää silmään valkoiselta, mutta koska näistä valoista puuttuu joitain aallonpituusalueita, ei niiden valo vastaa luonnonvaloa. Hackmaniitilla voisi olla merkittävää potentiaalia myös valaisinten valmistusmateriaalina, Lastusaari kertoo.

Lastusaaren tutkimusryhmässä on tutkittu, kehitetty ja kaupallistettu synteettistä hackmaniittimateriaalia ja sen valmistusmenetelmiä useissa projekteissa Tekesin TUTL- ja Business Finlandin Business to Research (R2B) -rahoituksella. Tutkimusryhmän teknologioille on haettu patenttisuojaa yhteensä seitsemässä patenttiperheessä. Osalle on jo myönnetty patentteja Yhdysvalloissa ja muissa maissa.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Turun rivakka kasvu jatkuu

Aluekehittämisen konsultointitoimisto MDI on laatinut neljä vaihtoehtoista mallia siitä, miten väkimäärä muuttuu Suomessa vuoteen 2040 mennessä. Vaihtoehdot on nimetty perusuraksi, kaupungistumiseksi, hajautumiseksi ja kansainvälistyväksi Suomeksi.

Kårenilla soi barbershop, pop ja kevyen musiikin klassikot mieskuoron sekä neljän lauluyhtyeen voimin

Mieskuoro Naskalit.

Turun NMKY:n Mieskuoro Naskalit halusi tutustua paremmin amerikkalaiseen barbershop-lauluperinteeseen. Syntyi idea rennosta musiikki-iltamasta, jossa barbershop ja kevyen musiikin klassikot soivat mieskuoron ja neljän lauluyhtyeen voimin. Barberpop-tapahtumassa 14. lokakuuta kello 19.30 Kårenin lavalle nousevat Naskaleiden lisäksi lauluyhtyeet Namikatse, Just For Fun, Klaus riddare ja Kylä lähtee. Esitysten välissä DJ Forsberg soittaa musiikkia levyiltä.

Selvitys: Inflaatio ajanut jo kaksi viidestä suomalaisyrityksestä säästötoimenpiteisiin

Suomalaiset yritykset ovat reagoineet nopeasti inflaatioon käynnistämällä säästötoimenpiteitä, selviää OP:n yrityskyselystä. Investointeja aikoo kuitenkin lykätä vain viidesosa. Yritykset kertovat inflaation aikaansaaneen palkannostopainetta myös Suomessa.

Vinokino esittää sateenkaarevia elokuvia viidellä paikkakunnalla

Private Desert kuuluu Vinokinon ohjelmistoon.

Turun seudun Seta ry:n järjestämä Vinokino on Suomen ainoa vain seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen tarinoihin keskittyvä elokuvafestivaali, jonka elokuva esitetään Turussa, Helsingissä, Joensuussa, Jyväskylässä ja Oulussa loka-marraskuussa.

Suomalaisyrityksille kilpailukykyä vastuullisesta tekoälystä

Valmisteilla oleva eurooppalainen lainsäädäntö ohjaa tekoälyn käyttöä tulevaisuudessa. Suomalaisyritykset haluavat varmistua tekoälyjärjestelmiensä eettisyydestä, luotettavuudesta ja turvallisuudesta. Turun yliopiston koordinoima AIGA-hanke kehitti tekoälyn hallintamallin, jonka avulla yritykset voivat viedä vastuullista tekoälyä käytäntöön.

Muista varotoimenpiteet, jos lämmität asunnon polttopuilla

Tulisijat ja hormit ovat vuosittain keskimäärin 600 rakennuspalon tai rakennuspalovaaran syttymissyynä.

Moninkertaistuneet energian hinnat ovat nyt jatkuvana puheenaiheena. Moni on sähkölaskua pienentääkseen siirtynyt lämmittämään asuntoaan polttopuilla. Takat aiheuttavat vuosittain keskimäärin 600 rakennuspaloa – puiden poltossa kannattaa muistaa maltti, varovaisuus ja palohälyttimet, varsinkin jos takka on viime vuosina ollut vähemmällä käytöllä.

Nuoria pyydetään kertomaan köyhyydestä

Miten köyhyys vaikuttaa ja ilmenee nuorten elämässä? Turun yliopiston tutkijat etsivät vastausta kysymällä asiaa suoraan nuorilta. 15–21-vuotiaille suunnattu keruu on avoinna 9. joulukuuta saakka. Aineistonkeruu on osa Lasten ja nuorten arjen kokemukset köyhyydestä -tutkimushanketta.

Keskiaikaisia kattoristikoita tutkaillaan Turun tuomiokirkkomuseossa

Keskiaikaiset ristikot.

Turun tuomiokirkkomuseossa ratkotaan lokakuusta alkaen keskiaikaisen kirkkojen kattoristikoita. Näyttely Kattoristikoiden ratkojat – Keskiaikaisten puurakenteiden jäljillä esittelee keskiaikaisten kivikirkkojen kattorakenteita, kattoristikoiden maailmaa ja sitä selvittävän tutkimusryhmän työtä.

American Voices -seminaarissa pohditaan Yhdysvaltojen kulttuurin kaleidoskooppia

Turun yliopiston englannin kielen oppiaineen ja Pohjois-Amerikan tutkimuksen John Morton -keskuksen koordinoima North American Studies (NAMS) -ohjelma järjestää perinteisen American Voices -seminaarin Turun yliopistossa 7.–8. lokakuuta Tauno Nurmela -salissa päärakennuksessa. Perjantaina seminaariaika on kello 14.00–17.20, lauantaina kello 10.15–13. Seminaari järjestetään tänä vuonna jo 29. kerran.

Kauppahalli peruskorjataan, uusi kehityskonsepti hyväksyttiin

Kaupahallin kortteliin on parkkipaikan tilalle tulossa uudisrakennus.

Turun kaupunginhallitus hyväksyi maanantaina kauppahallikorttelin kehittämisen pohjaksi laadittu kehityskonseptin. Yhteistyön jatkuu korttelin kehittämisessä innovaatiokumppanina mukana olevan JKMM Arkkitehtien kanssa.

Fintrafficin meriliikenteenohjaus estänyt ensimmäisen vuosipuoliskon aikana jo 15 aluksen mahdollisen karilleajon

Meriväylillämme liikkuu vuosittain lähes sata miljoonaa tonnia ulkomaan merikuljetuksia sekä miljoonia matkustajia. Fintrafficin meriliikennekeskukset valvovat alusten turvallista kulkua Suomen rannikkoalueella vuoden jokaisena päivänä.

Rakentamisen aloitusten määrä laskee 15 prosenttia

Vuoden viimeisellä neljänneksellä Suomessa aloitetaan rakennushankkeita 3,6 miljardin euron arvosta.

RPT Byggfaktan vuoden viimeistä neljännestä koskeva rakentamisaloitusten raportti on julkaistu. Raporttiin kerättyjen tietojen mukaan vuoden viimeisellä neljänneksellä Suomessa aloitetaan rakennushankkeita 3,6 miljardin euron arvosta, mikä on 15 prosenttia vähemmän kuin vuoden 2021 viimeisellä neljänneksellä.

15 600 korkeakouluopiskelijaa saanut selvityspyynnön opintojen edistymisestä

15 600 korkeakouluopiskelijaa saanut selvityspyynnön opintojen edistymisestä. Kela on lähettänyt selvityspyynnön korkeakouluopiskelijoille, joiden opinnot eivät ole edistyneet riittävästi. Selvityspyyntöön täytyy vastata viimeistään 25. lokakuuta. Selvityspyyntöön voi vastata OmaKelassa.

Laari Lähiruokapiste tuo jatkossa lähiruokatuotteita Kupittaalle

Laari Lähiruokapiste palvelee turkulaisia lokakuusta lähtien K-Citymarket Kupittaan edustalla. Kauppias Hannu Aaltonen ja markkinointijohtaja Johanna Saario pullonpalautuskoneella.

Turun yliopiston Brahea-keskuksen ja Turun kaupungin Food hub -elämystorihankkeen pilotoima lähiruoan myynti- ja jakelukanava Laari Lähiruokapiste palvelee turkulaisia lokakuusta lähtien K-Citymarket Kupittaan edustalla.

Poliisi määräsi jälleen sanktioita jalkakäytävillä ajamisesta

Poliisi määräsi lukuisia liikennevirhemaksuja ja huomautuksia suojattomien tienkäyttäjien liikennekäyttäytymisen valvontapäivänä 3. lokakuuta. Sanktioita annettiin muun muassa jalkakäytävällä ajeleville polkupyöräilijöille sekä kevyiden sähköajoneuvojen kuljettajille.

Interille 1 300 euron sakko cupin finaalista, Palloliitto sakotti myös itseään

Palloliitto langetti Interille sakon cupin finaalin takia. Kuva on Kupittaalta toukokuulta.

Suomen Palloliiton kurinpitovaliokunnan puheenjohtaja on käsitellyt 17. syyskuuta pelatun miesten Suomen Cupin finaalin KuPS–FC Inter tapahtumia. Palloliitolle määrätään 1 000 euroa sakkoa, KuPS:lle 1 500 euroa sakkoa ja FC Interille 1 300 euroa sakkoa.

Lounais-Suomen poliisi valvoo hirvenmetsästyksen aloitusta tulevana viikonloppuna

Hirvenmetsästyskausi alkaa tulevana viikonloppuna Lounais-Suomen alueella. Poliisi valvoo valtakunnallisen valvontateeman mukaisesti metsästystä yhteistyönä Länsi-Suomen merivartioston ja paikallisten riistanhoitoyhdistysten kanssa.

K-Market Ilpoinen saa uudet kauppiaat

Jyri, Serafia, Elina Saarinen.

K-Market Ilpoisissa aloittavat marraskuun alusta kauppiaina Jyri ja Elina Saarinen . Saariset ovat jo tutustuneet tulevaan kauppaansa. Ensin ryhdytään kehittämään hedelmä-, vihannes- ja leipäosastoja.

Urheilu

Interille 1 300 euron sakko cupin finaalista, Palloliitto sakotti myös itseään

Palloliitto langetti Interille sakon cupin finaalin takia. Kuva on Kupittaalta toukokuulta.

Suomen Palloliiton kurinpitovaliokunnan puheenjohtaja on käsitellyt 17. syyskuuta pelatun miesten Suomen Cupin finaalin KuPS–FC Inter tapahtumia. Palloliitolle määrätään 1 000 euroa sakkoa, KuPS:lle 1 500 euroa sakkoa ja FC Interille 1 300 euroa sakkoa.

TPK ei pelaa Kupittaan palloiluhallissa, vaikka haluaisi

TPK pelaa kotiottelunsa Samppalinnassa, vaikka haluaisi pelata Kupittaalla.

Miesten Futsal-Liigaa pelaava Turun Pallokerho avasi kautensa Samppalinnan palloiluhallissa. TPK haluaisi pelata kotiottelunsa Kupittaan palloiluhallissa, jossa se myös harjoittelee.

Onni Helén Serie A -seura Empolin testissä

Onni Helén.

TPS:n 16-vuotias jalkapalloilija, hyökkääjälupaus Onni Helén on tällä viikolla testissä Italian Serie A:ssa pelaavan FC Empolin akatemiassa. Helén on TPS:n GANT-akatemian sopimuspelaaja ja poikien maajoukkuepelaaja.

Puukkokatsomo: Turkulaisittain herkullinen salibandysyksy

Salibandyn F-liigat on saatiin syyskuun loppupuolella käyntiin sekä miesten että naisten puolella. Jos haluaa juuri nyt nauttia menestyvästä palloilusta Turussa, kannattaa hypätä salibandykelkkaan.

Otteluanalyysi: Rajamäen debyytti päättyi tasapelipettymykseen

Albijon Muzaci osui kahdesti ja pelasi muutoinkin vahvan pelin.

Ei auttanut valmentajanvaihdos TPS:aa ainakaan heti jalkapalloilun Ykkösessä. Marko Rajamäen debyytti TPS:n peräsimessä (siis toinen sellainen) tuotti vain 2-2-pelin Kokkolan Pallo-Veikkoja vastaan. Tämä tarkoittaa että KTP varmistaa nousunsa Veikkausliigan, jos se saa pisteenkin EIF-ottelusta sunnuntaina. Tappiokaan ei paranna TPS:n asemaa erityisesti, sillä kotkalaisten maaliero on niin paljon parempi, että TPS:n olisi voitettava viimeisessä ottelussa Kotkassa todella runsasmaalisesti, jotta unelmasta tulisi totta.

Rantaralli ajetaan Mynämäen ympäristössä lauantaina

Reijo Mattila kaasutteli Rantarallin  ykköseksi vuonna 2017.

Naantalin Seudun Urheiluautoilijat ry järjestää lauantaina 1. lokakuuta Kasitien Katsastus XLV Rantarallin Mynämäen ympäristössä. Kilpailu on Historic Rally Trophy -sarjan viimeinen eli seitsemäs osakilpailu tänä vuonna. Rallissa on historic-sarjan lisäksi myös kilpa-autoja tasanopeusluokassa, Kuplapaja- sekä BMW-rallisarjoissa. Lisäluokkia kilpailussa on useita, joten myös paikallisia kilpailijoita on paljon mukana. Kilpailukeskuksena toimii Mynämäen lukio, jossa on myös kilpailun lähtö ja maali.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.