Turun vetovoimaisimpien kaupunginosien neljän kärki keskustassa

Ydinkeskusta on Turun halutuinta asuinaluetta. Ydinkeskusta on Turun halutuinta asuinaluetta. Kuva: Tatu Lertola

Muuttoliike ulos keskustoista on ollut yksi korona-ajan puheenaiheista. Nyt trendi on liikahtanut siihen suuntaan myös Suomen vetovoimaisimpien kaupunginosien osalta. Koko viime vuoden otannalla ei näy keskustojen vetovoiman hiipumista suurimmissa kaupungeissa, mutta viimeisimmän vuosineljänneksen tilastoissa sellaista liikehdintää on nähtävissä.

Oikotien omistusasuntohaussa Helsingin suosituimpien alueiden kärkinelikossa olivat loka–joulukuussa Lauttasaareen kuuluvat Kotkavuori ja Myllykallio sekä Kulosaari. Helsingin perinteisesti suosituista kaupunginosista Punavuori ei mahdu omistusasuntojen hakutilastossa viime vuoden kärkikymmenikköön ja Kallio nousi sinne vasta viimeisellä vuosineljänneksellä.

Tampere on maan sisäisen muuttovoiton ylivoimainen ykkönen, mutta siellä vetovoima jakautuu lavealle. Suurin kiinnostus ei kohdistu ydinkeskustaan. Tampereelle muutetaan tällä hetkellä paljon muista isoista kaupungeista, kuten Jyväskylästä, Oulusta, Lahdesta ja pääkaupunkiseudulta. Sen sijaa kehyskuntiin Tampereen muuttovirta on miinusmerkkistä.

Suomen suurimmissa kaupungeissa trendi liikahti viime vuoden päätösneljänneksellä omistusasuntohauissa poispäin keskustoista. Muuttoliike ulos keskustoista on ollut yksi korona-ajan puheenaiheista. Viime vuoden loka–joulukuun aikana se näyttää tulleen näkyväksi myös Suomen vetovoimaisimpien kaupunginosien tasolla.

– Koko viime vuoden otannalla ei näy keskustojen vetovoiman hiipumista suurimmissa kaupungeissa, mutta viimeisen vuosineljänneksen tilastoissa on sellaista liikehdintää tulkittavissa. Esimerkiksi Helsingissä Etu-Töölö pitää paikkansa ykkösenä, mutta sen jälkeen Oikotien asuntohaussa loka–joulukuussa omistusasuntoja haettiin eniten Lauttasaareen kuuluvista Kotkavuoresta ja Myllykalliosta sekä Kulosaaresta. Kruununhaka putosi viidenneksi halutuimmaksi kaupunginosaksi ja Katajanokka pois kärkikymmeniköstä. Ennen lokakuuta viime vuonna Katajanokalta haettiin neljänneksi aktiivisimmin omistusasuntoa, Oikotie Asuntojen johtaja Anna Leinonen kertoo.

Suomen kuusi suurinta kaupunkia ovat Helsinki, Espoo, Tampere, Vantaa, Turku ja Oulu. Niistä Helsinki ja Tampere ovat ainoat, joissa on aiemmin ollut nähtävissä suurimman kiinnostuksen leviävän ulospäin keskusta-alueelta.

– Toisaalta Helsingin kohdalla voi katsoa silkan keskustan sijaan kantakaupunkia. Koko viime vuoden halutuimpien kaupunginosien joukossa ovat Etu-Töölö, Kruununhaka, Taka-Töölö, Kamppi, Katajanokka, Ullanlinna ja Kallio. Oikotien omistusasuntohakutilastossa vain kolme halutuinta aluetta sijaitsevat kantakaupungin ulkopuolella. Lauttasaari on tällä hetkellä selkeästi Helsingin trendikkäin alue. Kulosaari taas kasvatti suosiotaan suuresti viime vuoden lopussa, Leinonen sanoo.

Helsingin perinteisesti suosituista kaupunginosista Punavuori ei mahdu omistusasuntojen osalta Oikotie Asuntojen hakutilastossa kärkikymmenikköön ja Kallio nousi sinne vasta viimeisellä vuosineljänneksellä.

Tampere jatkaa maan vetovoimaisimpana paikkakuntana. Oikotieltä etsittiin tamperelaista omistusasuntoa viime vuonna 30 prosenttia useammin kuin vuonna 2020.

Viimeisimmän vuosineljänneksen suurin nousija oli Tampereella kaupunginosista Tasanne. Se hyppäsi miltei tyhjästä toiseksi kiinnostavimmaksi omistusasuntoalueeksi. Tampereen suosituin kaupunginosa on Pyynikinrinne, joka kuuluu osittain osaksi keskustaa. Loka–joulukuussa muut suosituimmat kaupunginosat olivat Oikotie Asuntojen omistusasuntohakupalvelussa Pyynikki, Tahmela, Kyttälä, Hervanta, Järvensivu, Kaleva, Härmälä ja Vuores. Kymmenestä vain Pyynikinrinne ja Kyttälä lukeutuvat keskustaan.

– Ydinkeskustan ulkopuoliset alueet korostuvat Tampereella enemmän kuin muissa isoimmissa kaupungeissa. On mielenkiintoinen ilmiö, että Tampere keräsi viime vuonnakin paikkakunnista ylivoimaisesti eniten maan sisäistä muuttovoittoa, mutta kaupungin vetovoimaisimmat osat ovat ydinkeskustan ulkopuolella. Samaa ilmiötä on sekin, että suuresta muuttovoitostaan huolimatta monen naapurikuntansa suuntaan Tampere kokee muuttotappiota. Esimerkiksi Lempäälään, Ylöjärvelle ja Pirkkalaan, Leinonen kommentoi.

Tampereelle muutetaan tällä hetkellä paljon muista isoista kaupungeista, kuten Jyväskylästä, Oulusta, Lahdesta ja pääkaupunkiseudulta. Kehyskuntien suuntaan virta on miinusmerkkistä.

– Toisaalta Tampereellakin kantakaupunkiin kuuluvat suosituimmista alueista esimerkiksi Pyynikki ja Kaleva. On syytä huomioida, että Tampere kasvaa vauhdilla, mikä luonnollisesti levittää kiinnostusta perinteisen ydinkeskustan ulkopuolelle. Kova kasvu ei voi kohdistua vain ydinkeskustaan, Leinonen lisää.

Suomen toiseksi suurimmassa kaupungissa Espoossa suurin kiinnostus tiivistyy Tapiolaan, Matinkylään, Leppävaaraan ja Olariin. Ne ovat halutuimmat kaupunginosat niin koko viime vuoden kuin vuosineljänneksien otannallakin. Laskussa näyttää olevan Saunalahti, josta haettiin Oikotien kautta viime vuonna Espoosta viidenneksi eniten omistusasuntoa, mutta joka ei loka–joulukuussa mahtunut kärkikymmenikköön.

Myös Vantaalla suurin suosio tiivistyy muutamaan kaupunginosaan; Tikkurilaan, Kivistöön ja Myyrmäkeen. Nousua näyttää tekevän Korso, joka oli loka–joulukuussa neljänneksi halutuin alue ja koko vuonna seitsemänneksi halutuin. Vantaan suurimpiin kaupunginosiin lukeutuva Hakunila sen sijaan ei yllä omistusasuntojen hakumäärissä kärkikymmenikköön.

Turussa ja Oulussa keskustakeskeisyys voi yhä paksusti. Turun viime vuoden vetovoimaisimpien kaupunginosien neljän kärki on keskustasta. Lisäksi keskustassa sijaitsevat Pohjola ja Martti ovat viimeisimmän vuosineljänneksen perusteella omistusasuntomarkkinoilla nosteessa.

Oulun vetovoimaisin kaupunginosa on Tuira, joka sijaitsee keskustan vieressä. Kaksi muuta suosituinta kaupunginosaa olivat viime vuonna keskustan Vaara ja Pokkinen. Yllättävän kiilan väliin teki loka–joulukuussa matkan päässä keskustasta oleva Virtaoja. Se nousi kolmen kuukauden otannalla Oikotien omistusasuntohaun toiseksi suosituimmaksi alueeksi.

Turun halutuimmat kaupunginosat 1.10.–31.12.21

1. VI kaupunginosa (keskusta)

2. VII kaupunginosa (keskusta)

3. VII kaupunginosa

4. Vasaramäki

5. Runosmäki

6. Pohjola

7. Nummi

8. Martti

9. Ruissalo

10. Uittamo

Turun halutuimmat kaupunginosat vuonna 2021

1. VI kaupunginosa (keskusta)

2. VII kaupunginosa (keskusta)

3. VII kaupunginosa

4. VI kaupunginosa

5. Vasaramäki

6. Nummi

7. Runosmäki

8. Varissuo

9. Keskusta

10. Ilpoinen

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Rasvapalon tukahduttamiseen sammutuspeite ei riitä

Asiantuntija neuvoo pitämään sammutinta aina lähellä grilliä.

Putsaamattomat ja huoltamattomat grillit aiheuttavat vuosittain kymmenittäin vakavia poloja. LähiTapiolan asiantuntija neuvoo pitämään sammutinta aina lähellä grilliä.

Lainojen yhdistämisen järkevyys askarruttaa? Huomioi nämä asiat

Haluaisitko yhdistää lainat, mutta et ole varma, onko se sittenkään järkevää?

Miten kansalaiset suhtautuivat kunnallishallintoon, politiikkaan ja yhteiskuntaan?

Miten kansa suhtautuu kunnallishallintoon, politiikkaan ja yhteiskuntaan? Mitkä olivat kuntavaalien tärkeimmät asiat? Miten uusia hyvinvointialueita sekä sosiaali-, terveys- ja pelastuspalveluja arvioidaan?

Lannoita puutarha nyt eikä silloin, kun lehdet tekevät jo kuolemaa

Jos kasvin lehdissä näkyy syksyn värejä, ollaan syyslannoituksessa auttamatta myöhässä.

Puutarhan monivuotisille kasveille riittävän aikaisin annettu syyslannoitus parantaa ensi kesän kukintaa ja satoa sekä kasvien kestävyyttä tulevan talven kylmyyttä vastaan. Vaikka puutarhan kukkaloisto on parhaimmillaan ja marjapensaissa vasta kypsyy mehukas sato, nyt on viimeinen hetki antaa syyslannoitus. Loppukesällä annettava lannoite eroaa kevään lannoitteista. Syyslannoite ei saa sisältää typpeä, koska syksyllä typpeä saaneet kasvit paleltuvat helposti talvella.

Puolet viikonloppuna puhallutetuista veneilijöistä sai alkometrin värähtämään

Poliisiveneen miehistö raportoi tilastoineensa, että noin puolet viikonloppuna puhallutetuista veneilijöistä sai alkometrin värähtämään. Rangaistavuuden raja ei kuitenkaan ylittynyt viikonlopun aikana kuin yhdellä kipparilla. Valvontaa tehtiin yhdessä Rajavartiolaitoksen kanssa. Poliisivene selvitteli Airistolla lauantaina tapahtunutta kahden vesijetin välistä törmäystä, jossa loukkaantui yksi henkilö.

Jyrsintä- ja päällystystyö sulkee ajokaistan Rautatehtaankadulla Pahaniemessä

Rautatehtaankadulla tehdään jyrsintä- ja päällystystyötä Suikkilantien ja Pahaniemenkadun välillä 8.–12. elokuuta. Yksi ajokaista on pois käytöstä työmaan kohdalla.

Asiakas rikkoi Kelan palvelupisteen turvalasin ja tunkeutui henkilökunnan puolelle

Hälytystehtävien määrä on elokuun ensimmäisenä viikonloppuna ollut Lounais-Suomessa maltillinen. Asiakas rikkoi perjantaina Turun Kelan palvelupisteessä palvelupisteen turvalasin ja tunkeutui henkilökunnan puolelle. Asiakas poistui ennen poliisin saapumista. Hänen henkilöllisyytensä on poliisin tiedossa. Asiaa tutkitaan vahingontekona.

Brinkkalan Taiteiden yössä musiikkia ja sirkusta, taidetta ja Turkua

Vanhalla Suurtorilla on tarjolla paljon ohjelmaa Taiteiden yössä.

Vanhan Suurtorin alueen toimijat tarjoavat monipuolista ohjelmaa Turun taiteiden yössä torstaina 18. elokuuta. Vanhalla Suurtorilla ohjelmaa järjestävät Uuden muotoilun yhdistys, Turkuseura, Turun Kamerat ja Viro-keskus. Turun Taidehallilla on esillä Turun Taiteilijaseuran 98. vuosinäyttely.

Loton potti nousee kahdeksaan miljoonaan euroon

Loton kierroksen 31/2022 arvonnassa ei löytynyt täysosumia, joten pelin potti kohoaa kahdeksaan miljoonaan euroon.

55 vuotta täyttäneiden työllisyyden edistämiseen ehdotetaan 58,5 miljoonaa euroa

Työ- ja elinkeinoministeriön hallinnonalalle ehdotetaan vuodelle 2023 määrärahoja yhteensä 3,78 miljardia euroa, joka on 236 miljoonaa euroa enemmän kuin vuoden 2022 varsinaisessa talousarviossa. Työ- ja elinkeinoministeriön hallinnonalalle kohdentuu EU:n elpymis- ja palautumissuunnitelman toimeenpanoon liittyen yhteensä 346,13 miljoonaa euroa määrärahoja ja 101,5 miljoonaa euroa valtuutta.

Turun gallerioissa ja taidemuseoissa vietetään kuvataiteiden yötä

Hanna Storm.

Turun gallerioissa ja taidemuseoissa vietetään kuvataiteiden yötä. Näyttelyt ovat avoinna iltamyöhään Kuvataiteiden yönä, joka järjestetään Taiteiden yönä torstaina 11. elokuuta. Luvassa on erilaisten kuvataidenäyttelyiden lisäksi muun muassa opastuksia, taiteilijatapaamisia, työpajoja, performansseja ja musiikkiesityksiä.

Perustoimeentulotukeen halutaan lisää rahoitusta

Sosiaali- ja terveysministeriö ehdottaa hallinnonalan määrärahoiksi vuodeksi 2023 noin 15,8 miljardia euroa. Määräraha on noin 0,2 miljardia euroa vähemmän kuin vuoden 2022 varsinaisessa talousarviossa. Lasku johtuu pääosin hallitusohjelmahankkeiden päättymisestä ja tarvearvion muutoksista.

Inter pestasi toppari Miguel Nazaritin

Miguel Nazarit.

Inter on tehnyt pelaajasopimuksen toppari Miguel Nazaritin kanssa. 25-vuotiaan kolumbialaistopparin sopimus kattaa kauden loppuun ja sisältää option kaudesta 2023.

Avoimet puutarhat kutsuvat

Nämä persoonalliset pihakalusteet löytyvät Paattisilta Merja Aaltosen villistä ja vallattomasta puutarhasta.

Koristepuutarhoja perennoineen pääsee ihastelemaan

Eurojackpotin potti nousee noin 36 miljoonaan euroon

Eurojackpotin arvonnassa ei löytynyt perjantaina (kierros 31/2022) täysosumia. Pelin potti kohoaa tiistain arvonnassa noin 36 miljoonaan euroon.

Kysely: Julkisia hankintoja ja yritystukia voi karsia – eläkkeisiin ei saa koskea, verotusta ei pidä kiristää eikä lainaa tule lisätä

Enemmistölle suomalaisista kelpaavat Suomen talouden tasapainottamiseksi, kulujen vähentämiseksi ja tulojen kasvattamiseksi vain kaksi keinoa: Isojen julkisten hankintojen lykkääminen ja karsiminen (66 % kannattaa ainakin jossain määrin) sekä yritystukien karsiminen (58 %), käy ilmi KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuksesta. Näkyvässä määrin kannatusta saa myös julkisen omaisuuden myyminen (41 %).

Joko taas ramppikuumeessa?

Reetta Hurske.

Katsoin Eugenessa pidettyjä yleisurheilun MM-kisoja tarkalla silmällä, vaikka aikaerot tekivät sen, että valvominen oli todella työlästä. Suomalaisten edesottamukset saivat aikaan pääasiassa tuhahduksia ja pettymyksen huokauksia, muutamia poikkeuksia lukuunottamatta.

Raatteentien tapahtumat taipuvat oopperaksi, kiertue saapuu Turkuun

Raatteentie-ooppera esitetään Turussa Konserttitalossa sunnuntaina 2. lokakuuta.

Raatteentien kantaesitys oli Suomussalmen ulkoilma-areenalla 1. ja 2. heinäkuuta. Se sai hyvät arvostelut muun muassa Kainuun Sanomissa ja Kalevassa . OperArt Jyrki Anttila Oy:n tuottama Raatteentie-ooppera saapuu Turun Konserttitaloon sunnuntaina 2. lokakuuta kello 14.

Urheilu

Puukkokatsomo: Tuttu varamies

Marko Saloranta.

Helmareiden peräsimeen astuu Anna Signeulin jälkeen Marko Saloranta . Turun seudulla useammassa seurassa pelanneella ja valmentaneella Salorannalla on näytön paikka, vaikka työskenteleekin väliaikaisen päävalmentajan mandaatilla.

Otteluanalyysi: Paanasen puskumaali vei Interin voittoon

Petteri Forsell syötti Interin voittomaalin.

Inter otti tärkeän 1-0-voiton Seinäjoen Jalkapallokerhosta jalkapalloilun Veikkausliigassa ja nousi jälleen viivan yläpuolelle eli isossa jaossa ylemmän loppusarjan puolelle. Inter nousi sarjan viidenneksi mutta viiden pisteen sisällä on kuusi joukkuetta taistelemassa paikoista mitalisarjassa.

Inter pestasi toppari Miguel Nazaritin

Miguel Nazarit.

Inter on tehnyt pelaajasopimuksen toppari Miguel Nazaritin kanssa. 25-vuotiaan kolumbialaistopparin sopimus kattaa kauden loppuun ja sisältää option kaudesta 2023.

Ghanalainen David Accam Interiin loppukaudeksi

David Accam.

Inter on tehnyt pelaajasopimuksen David Accamin kanssa. Ghanalaisen sopimus kattaa turkulaisten kanssa kauden loppuun.

Tuttu kenttä tukena

Seppo Pajulla on elokuussa edessään sekä SM-kisat että kovatasoinen European Pro Tourin kisa uudella kotikentällään Luolavuoressa.

Seppo Pajulla rikkonainen valmistautuminen frisbeegolfin SM-kisoihin

KuPS kohtaa sveitsiläisen BSC Young Boysin Kupittaalla

KuPS kohtaa sveitsiläisen vastustajansa Kupittaalla, koska Kuopiossa ei voi pelata ja sekä Tampereen että Helsingin stadionit olivat muussa käytössä.

Kuopion Palloseura on edennyt kesän europeleissään jo kolmannelle karsintakierrokselle Euroopan Konferenssiliigan karsinnoissa. KuPS saa seuraavaksi vastaansa sveitsiläisen suurseuran BSC Young Boysin torstaina 4. elokuuta kello 19 alkavassa otteluparin ensimmäisessä koitoksessa.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.