Puisia keittiövälineitä ei saa lilluttaa pitkään pesuvedessä
Puu on kaunis ja perinteikäs materiaali keittiössäkin. Puiset keittiövälineet ovat muovisia kestävämpiä, pitkäikäisempiä ja ekologisempia, ja monen mielestä myös hienompia. Puinen leikkuulauta ei tylsytä veisten teriä. Puun on myös todettu olevan antibakteerinen ja terveellinen keittiövälineiden materiaali. Toisin kuin muovista, puusta ei irtoa kemikaaleja ruokaan, eivätkä ruoasta tulevat nesteet imeydy käsiteltyyn puuhun yhtä hyvin kuin muoviin. Puiset keittiövälineet vaativat kuitenkin erityistä hoitoa pysyäkseen kestävinä ja käyttökelpoisina.
– Puutuotteet eivät pidä pesusta astianpesukoneessa, sanoo kaarinalaisen puutuotteita myyvän Forest Outcomes -verkkokaupan omistaja Lars Hansson.
Puiset keittiövälineet tiskataan kuumalla vedellä ja astianpesuaineella, ja kuivataan ilmavasti pystyasennossa. Puisia keittiövälineitä ei saa jättää veteen lillumaan pitkäksi aikaa, sillä jos vettä jää puun pintaan, puu voi haljeta, homehtua tai muuten mennä pilalle.
Jos puinen keittiöväline haisee pahalle tai siinä on sitkeitä tahroja, sitä voi raikastaa suola-sitruunakäsittelyllä. Keittiövälineen pinnalle ripotellaan karkeaa merisuolaa ja suola hierotaan pintaan sitruunanpuolikkaalla. Käsittelyn jälkeen keittiöväline täytyy pestä hyvin. Keittiövälineitä voi silloin tällöin desinfioida myös esimerkiksi viinietikalla.
Kyllästämätön puu imee itseensä vettä ja turpoaa. Kuivuessaan se taas kutistuu ja sulkee sisäänsä syihin jääneen lian.
– Kosteuseläminen voi aiheuttaa puuhun halkeaman, jolloin puuhun pääsee likaa ja siitä voi irrota tikkuja, sanoo Hansson.
Siksi puiset keittiövälineet kannattaa öljytä heti ostamisen jälkeen ja sen jälkeen aina puolen vuoden välein. Öljyäminen tehdään unikko- tai pellavansiemenöljyllä. Ruokaöljyjä ei kannata käyttää puisten keittiövälineiden öljyämisessä, sillä ne pilaantuvat ja aiheuttavat pahan hajun.
Keittiövälineet öljytään aina puhtaana ja kuivana. Jotkut puulajit vaativat myös lämmittämisen ennen öljyämistä: ne lämmitetään uunissa noin 50-asteiseksi, jotta puun syyt aukeavat ja öljy imeytyy kunnolla. Ennen öljyämisen aloittamista kannattaakin tarkistaa omien keittiövälineiden materiaali. Öljyämisen ajaksi on hyvä suojata taso jolla öljyäminen tehdään esimerkiksi sanomalehdellä tai pyyhkeellä.
Puiset keittiövälineet öljytään näin: Kasta kangasrätti tai sivellin öljyyn ja levitä öljyä puisen keittiövälineen pinnalle pieni määrä kerrallaan. Levitä lisää öljyä kunnes pinta ei enää ime. Anna öljyn imeytyä 15 - 20 minuuttia ja pyyhi lopuksi ylimääräiset öljyt pois pyyhkeellä. Anna keittiövälineen kuivua kunnolla ennen käyttöä.
Pellavaöljy ja unikkoöljy syttyvät helposti palamaan, joten öljyinen rätti tulee hävittää valvotuissa olosuhteissa esimerkiksi polttamalla heti öljyämisen jälkeen.
Kuluneen ja naarmuuntuneen keittiövälineen voi hioa uudenveroiseksi hiomapaperilla. Hiomisen jälkeen keittiöväline öljytään.
– Hyvin huolletut puiset keittiövälineet ovat pitkäikäisiä, Hansson toteaa.
Elli Kummala