Uunissa paahdettua fetajuustoa
Suolainen ja makea on herkullisin makuyhdistelmä. Tämä uunissa paahdettu fetajuusto on pehmeää, paahteista, makeaa ja suolaista. Juuri sopivaa siveltäväksi paahdetun leivän päälle, vaikkapa raikkaan vihersalaatin kaveriksi. Kun paahtaa juustoa uunissa, kannattaa juustoksi valita aito fetajuusto. Feta on Kreikassa valmistettua juustoa, joka on tehty lampaan- ja vuohenmaidosta, kun taas salaattijuustot ovat valmistettu lehmänmaidosta.
Fetajuustolla on ominainen makunsa, joka juontaa lampaiden syömästä ravinnosta. Kreikassa lampaat syövät paljon villiryttejä esimerkiksi rosmariinia, timjamia ja meiramia. Siksi tämänkin annoksen päälle sopii mainiosti tuore timjami. Paahdettu fetajuusto kannattaa tarjoilla heti lämpimänä, ettei se ehdi kovettua ja sen saa siveltyä leivän päälle. Näin valmistat herkullisen paahdetun fetajuuston.
Uunifeta
1 laadukas fetajuusto (ei salaattijuusto)
noin 3 tl laadukasta oliiviöljyä
1,5 rkl hunajaa
1,5 tl tuoretta timjamia
paahtoleipää
Lämmitä uuni 200 asteeseen. Öljyä pieni uunivuoka tai astia ohuelti oliiviöljyllä. Älä laita liikaa öljyä, ettei feta ui öljyssä. Laita feta astiaan ja valuta tai sivele 1 - 1,5 teelusikallista oliiviöljyä fetajuuston päälle, niin että jokainen kohta on öljytty. Paista uunin ylätasolla noin 10 minuuttia, tai kunnes juusto on lämmintä ja pehmeää, mutta ei sulanutta. Ota uunivuoka ulos ja levitä 1,5 ruokalusikallista valuvaa hunajaa fetajuuston päälle. Jos käytät paksumpaa hunajaa, voit pehmittää sitä ensin mikrossa.
Laita uunin grillitoiminto päälle ja paista juustoa 3–7 minuuttia tai kunnes se on saanut kauniin ruskean värin. Ota astia uunista ja valuta vielä lisää hunajaa juuston päälle. Lisää tuore timjami ja tarjoile heti lämpimänä ja pehmeänä paahdetun paahtoleivän kera.
Voit myös käyttää timjamilla maustettua hunajaa, mutta tavallisenkin hunajan kanssa fetajuustosta tulee herkullista.
Henriikka Fingerborg




















