Terveellistä napostelua, eli paahdettuja edamameja ja rapeita pitapaloja raikkaalla dipillä
Paahdetut edamamepavut ja rapeat pitapalat ovat hyvä vaihtoehto, kun tekee mieli jotain suolaista ja rouskuvaa, eikä halua upottaa sormiaan rasvaiseen sipsipussiin. Edamamepavut ovat monelle entuudestaan tuttuja sushi-ravintoloiden alkupalalistalta. Todellisuudessa edamame, eli soijapapu on kuitenkin paljon enemmän. Soijapavut ovat nimittäin todellista superruokaa.
Vitamiini- ja hivenainerikkautensa lisäksi soijapavut sisältävät ison määrän proteiinia, terveellisiä aminohappoja sekä runsaasti kuitua. Rapeat pitapalat toimivat hyvin sipsien korvikkeena, ja dippikin muuttuu astetta terveellisemmäksi kun suolaisen valmisdipin sijasta sen valmistaa itse. Dipin pohjaksi sopii turkkilainen jogurtti ja dippiin hulahtaa helposti kokonainen kurkku raastettuna.
Rapeat edamamepavut
pussi pakastettuja edamamepapuja
loraus oliiviöljyä
suolaa ja pippuria maun mukaan
4 rkl parmesaanijuustoa
Kuumenna uuni 200 asteeseen. Vuoraa uunipelti leivinpaperilla ja kaada siihen jäiset edamamepavut. Lisää mausteet ja öljy, ja sekoittele hieman papuja. Paista 15 minuuttia, tai kunnes pavut ovat rapeita.
Pitapalat
pitapalat
2 pitaleipää
4 rkl oliiviöljyä
rouhaisu suolaa
Lämmitä uuni 200 asteeseen. Leikkaa pitaleivistä pieniä sipsin kokoisia paloja. Heitä palat kulhoon ja mausta öljyllä ja suolalla. Levitä palat leivinpaperin päälle uunipellille. Paista 5-7 minuuttia, tai kunnes pitapalat ovat rapeita.
Tsatsiki
2 dl kreikkalaista jogurttia
1 pieni kurkku
1 rkl sitruunamehua
1 rkl oliiviöljyä
1 valkosipulinkynsi
rouhaisu suolaa ja pippuria
Raasta kurkku ja purista ylimääräiset nesteet talouspaperiin. Kuori ja murskaa valkosipuli. Sekoita kurkku ja valkosipuli muihin aineksiin ja laita maustumaan hetkeksi jääkaappiin.
Henriikka Fingerborg



















