Syntinen viikunakakku koukuttaa heti
Tuoreet viikunat ovat nyt parhaimmillaan. Tuoreen viikunan väri vivahtaa ruskeaan, violettiin tai vaalean kellertävään taikka vihertävään. Hedelmäliha on punertavaa ja pehmeää. Viikuna säilyy huonosti, joten se pitäisi pistää parempiin suihin mahdollisimman nopeasti. Hyvin huudeltuna viikunan voi popsia kuorineen, ja ennakkoluulot kuivattujen viikunoiden makeudestakin voi unohtaa.
Tuoreet viikunat ovat nimittäin paljon vähemmän makeita kuin kuivatut. Kalsiumia pursuava viikuna sopii moneen ja siitä voi valmistaa monenlaisia makeita ja suolaisia herkkupaloja. Salaattiin, piiraaseen, pizzaan, juustojen lisukkeeksi ja vaikkapa kakkuun. Viikuna ja sinihomejuusto muodostavat lujan liiton. Viikuna pääsee oikeuksiinsa tummasta suklaasta leivotussa kakussa, ja koukuttaa heti. Mantelijauho tuo kakkuun viimeisenkin silauksen. Suklaa-viikunakakkua ei kannata paistaa liian kauan, sillä sen sisusta kuuluu jäädä kostean pehmeäksi. Kakku on parhaimmillaan, kun se on saanut maustua jääkaapissa yön yli. Kakun kanssa sopii tarjota vaikkapa lasillinen täyteläistä punaviiniä, kynttilänvalossa tietysti.
Suklaa-viikunakakku
2,5 dl vehnäjauhoja
170 g voita
200 g tummaa suklaata
6 kananmunaa
3,5 dl sokeria
2,5 dl mantelijauhoa
2 rkl tummaa kaakaojauhetta
2 tl leivinjauhetta
Ripaus suolaa
4,5 dl tuoreita viikunoita pilkottuna
Voitele ja jauhota irtopohjavuoka (23 cm). Sulata voi ja suklaa ja sekoita keskenään, anna viilentyä. Vatkaa munat ja sokeri keskenään kunnolla. Sekoita joukkoon hieman viilentynyt voi-suklaaseos. Sekoita keskenään kuivat ainekset. Yhdistä kuivat ainekset äsken tehtyyn seokseen. Pilko viikunat ja sekoita taikinaan. Kaada taikina voideltuun ja jauhotettuun irtopohjavuokaan ja paista 180 asteessa noin 50-55 minuuttia, tai kunnes se on päältä paistunut. Sisusta kuuluu jäädä kosteaksi ja pehmeäksi, jopa hieman alikypsäksi. Älä paista kakkua niin kypsäksi, että se on tikulla tai veitsellä koitettuna läpikypsää, silloin se on liikaa.
Henriikka Fingerborg