Kolumni: Allergikot ulkomailla
Ruoka-aineallergikolle matkailussa on mukana aina pieni lisäjännitysmomentti. Etenkin jos kohdemaan kieli ei ole hallussa. EU-alueella allergikon asiat ovat yleensä turvallisella tolalla, sillä monessa maassa ravintoloiden allergiamerkinnät ovat jopa selkeämmät kuin Suomessa.
Esimerkiksi Espanjassa ja Italiassa osa ravintoloista tarjoaa erillisen allergiamenun. Allergia- ja astmaliitto esitti kesäkuussa vastaavaa toimintatapaa käytännöksi myös suomalaisiin ravintoloihin. Silti yllätykset ovat aina mahdollisia. Itse tilasin eräässä barcelonalaisessa ravintolassa chiliallergikolle sopivan annoksen, johon oli eksynyt tulinen tujaus habaneroa. Hymy hyytyi, mutta onneksi säikähdyksellä selvittiin.
Aina ei tarvitse lähteä merta edemmäs kalaan joutuakseen ongelmiin. Viime talvena monen laktoosi- ja viljaongelmaisen ruotsinristeilyn teema vaihtui kertaheitolla buffetissa ruokailun jälkeen. Uusien asetusten mukaan ravintoloiden tulee ilmoittaa annosten sisältämät yleisimmät allergeenit. Laivabuffetissa tämä oli ratkaistu vaihtamalla jo vuosikymmeniä käytössä olleet merkinnät päinvastaiseen tarkoitukseen. Laktoosittomuudesta aiemmin kertonut L-merkintä tarkoittikin, että annos sisälsi laktoosia. Jokainen aihepiiriin omakohtaista perstuntumaa omaavaa tietää miten riemullinen risteilystä muodostui.
Jos mahdollista, allergian ei pidä antaa estää reissaamista. Ystäväni kertoi kollegastaan, joka voi saada analyfaktisen sokin olemalla samassa huoneessa vehnäsämpylää syövän ihmisen kanssa. Hän rakastaa matkustamista, vaikka usein reissussa on turvauduttava adrenaliinipistoksiin ja sairaalahoitoon. Hullunrohkeaa ja vaarallistakin, mutta silti ihailtavaa asennetta. Eipähän jää elämä ja maailma näkemättä.



















