HKFoods liikevaihto supistui mutta liiketulos kasvoi
HKFoodsin kannattavuus kasvoi vuoden kolmannella neljänneksellä. Vertailukelpoisen liiketuloksen kasvu jatkui, ja se oli vertailukautta parempi. Myös jatkuvien toimintojen tilikauden tulos kasvoi.
HKFoodsin jatkuvien toimintojen liikevaihto supistui 1,8 prosenttia 247,1 (251,6) miljoonaan euroon. Myynti kasvoi Suomen vähittäiskaupassa ja food service -kanavassa sekä väheni suunnitellusti teollisuusmyynnissä ja viennissä, mikä paransi myynnin rakennetta.
Vähittäiskauppamyynti kasvoi etenkin lihavalmisteissa, ja HKFoods vahvisti asemaansa lihavalmistemarkkinassa. Myös siipikarjatuotteiden ja sianlihan myynti kasvoi. Haastavasta markkinatilanteesta huolimatta food service -myynti kasvoi onnistuneiden kaupallisten toimenpiteiden sekä kattavan tuotevalikoiman ansiosta.
Konsernin jatkuvien toimintojen vertailukelpoinen liiketulos kasvoi 11,8 (11,6) miljoonaan euroon, mikä oli 4,8 (4,6) prosenttia liikevaihdosta. Vertailukelpoista liiketulosta paransivat myynnin parempi rakenne sekä yhtiön tehostamisohjelmassa toteutuneet säästöt ja tuotannon tehokkuuden kasvu. Naudanlihan niukkuudesta johtunut naudan hankintahinnan voimakas nousu heikensi vertailukelpoista liiketulosta.
Konsernin jatkuvien toimintojen tilikauden tulos kasvoi 7,4 (6,4) miljoonaan euroon. Elokuussa liikkeelle laskettu uusi 20 miljoonan euron hybridilaina ja vanhan hybridilainan lunastaminen tuovat vuositasolla 2,4 miljoonan euron korkosäästöt.
Liiketoiminnan rahavirta, sisältäen lopetetut toiminnot, supistui 6,4 (7,5) miljoonaan euroon.
Baltian liiketoimintojen myyntiin liittyen HKFoods sai viimeisen kymmenen miljoonan euron kiinteän kauppahintaerän ja teki ehdolliseen kauppahintasaamiseen 6,9 miljoonan euron alaskirjauksen. Alaskirjaus ei vaikuta vertailukelpoiseen liiketulokseen eikä sillä ole kassavirtavaikutusta. Alaskirjaus raportoidaan lopetettujen toimintojen tuloksena.
HKFoodsin hallitus hyväksyi yhtiön päivitetyn strategian ja pitkän aikavälin taloudelliset tavoitteet. Yhtiö kertoi heinäkuussa saaneensa Puolan Swinoujściessa sijaitsevan yksikön tulevaisuuden arvioinnin päätökseen ja Puolan tuotantoyksikön jatkavan osana HKFoods-konsernia.
HKFoodsin jatkuvien toimintojen liikevaihto supistui alkuvuoden 1,2 prosenttia ja oli 726,5 (735,0) miljoonaa euroa. Myynti kasvoi food service -kanavassa ja oli kotimaan vähittäiskaupassa lähes vertailukauden tasolla. Liikevaihdon lasku johtui pääasiassa teollisuusmyynnin suunnitellusta vähenemisestä ja viennin laskusta.
Ravitsemussuositukset ovat vaikuttaneet negatiivisesti lihavalmisteiden kysyntään. Kysynnän lasku tasaantui katsauskauden lopulla. Siipikarjatuotteiden ja sianlihan myynti kasvoi.
Konsernin jatkuvien toimintojen vertailukelpoinen liiketulos kasvoi 22,9 (17,4) miljoonaan euroon, mikä oli 3,2 (2,4) prosenttia liikevaihdosta. Vertailukelpoista liiketulosta kasvattivat yhtiön tehostamisohjelmasta kertyneet merkittävät säästöt sekä parempi myynnin rakenne. Myynnin rakenne parani kokonaisuudessaan food service -myynnin kasvun, heikommin kannattavan lihan viennin vähenemisen sekä suunnitellusti vähentyneen teollisuusmyynnin myötä. Kannattavuutta heikensivät elintarvikealan lakko huhtikuussa ja työmarkkinaneuvotteluihin liittyneet ylityö- ja vuoronvaihtokiellot sekä naudanlihan niukkuudesta johtuva naudan hankintahinnan nousu.
Konsernin jatkuvien toimintojen tilikauden tulos kasvoi 10,2 (0,9) miljoonaan euroon. Liiketoiminnan rahavirta, sisältäen lopetetut toiminnot, vahvistui ja oli 23,0 (22,4) miljoonaa euroa.
Korollinen nettovelka laski 159,4 (213,8) miljoonaan euroon. Nettovelkaantumisaste oli 81,7 (96,4) prosenttia.
– Myyntimme kasvoi vähittäiskauppakanavassa, etenkin lihavalmisteissa, jossa vahvistimme markkina-asemaamme. Myös siipikarjatuotteiden ja sianlihan myynti kasvoi. Erityisen myönteistä oli, että haastavasta markkinatilanteesta huolimatta food service -kanavamme myynti kasvoi onnistuneiden kaupallisten toimenpiteiden ja kattavan tuotevalikoiman ansiosta, toteaa HKFoodsin toimitusjohtaja Juha Ruohola tiedotteessa.
– Tavoitteemme on kannattava ja kestävä kasvu sekä vahva läsnäolo kuluttajien ruokahetkissä arvostettuna kumppanina vuonna 2024 päivitetyn visiomme mukaisesti. Painopisteemme on kasvavissa tuotesegmenteissä: vahvassa ja innovatiivisessa siipikarjatuotteistossa sekä aterioissa ja ateriakomponenteissa. Yhtiön ydinliiketoimintaa ovat edelleen sian-, naudan- ja siipikarjanliha, lihavalmisteet sekä valmisateriat ja ateriakomponentit. Strategiset painopisteemme ovat: kasvu valituissa ruokahetkissä, toiminnallinen erinomaisuus, osaava ja hyvinvoiva henkilöstö sekä kestävä arvoketju.
HKFoods Oyj:n suurimmat osakkeenomistajat ovat osakkeenomistajien nimitystoimikunnan työjärjestyksen mukaisesti valinneet nimitystoimikunnan jäseniksi Veikko Kempin (toimitusjohtaja, LSO Osuuskunta), Tommi Mäkelän (sijoitusjohtaja, Apteekkien Eläkekassa) ja Petter Langenskiöldin (salkunhoitaja, Mutual Fund EVLI Hannibal). HKFoods Oyj:n hallituksen nimeämä jäsen nimitystoimikuntaan on hallituksen varapuheenjohtaja Jari Mäkilä. Nimitystoimikunta valitsi keskuudestaan puheenjohtajaksi Veikko Kempin.
Aamuset-kaupunkimedia (AKM)




















