Lähiruokakartta voitti Varsinais-Suomen lähiruokapalkinnon
Salon lähiruokakartta on voittanut Voimaa Varsinais-Suomen maaseudulta -lähiruokakilpailun. Palkinto jaettiin Lähiruokapäivän valtakunnallisissa avajaisissa Laitilan KasiTorilla lauantaina 6. syyskuuta.
Lähiruokapalkinnon sekä kosolti mainetta ja kunniaa lauantain Lähiruokapäivän avajaisissa pokannut Salon lähiruokakartta toivottaa kaikki tervetulleeksi makumatkalle herkkujen Saloon! Kartta esittelee 40 salolaista kohdetta, joista asiakkaat pääsevät ostamaan paikallisia ruoka- ja juomatuotteita suoraan tuottajilta tai lähiruokaa varten luoduista myyntipisteistä ilman välikäsiä. Mukana on esimerkiksi tilamyymälöitä, lähiruokakioskeja, leipomoita ja panimoita.
Palkinnon otti vastaan Yrityssalon elintarvikealan kehittämisen asiantuntija Henna Kyyrä. Voitto ratkesi yleisöäänten perusteella, joita annettiin yhteensä 2 400.
– Salon lähiruokakartta palvelee niin alueen asukkaita kuin matkailijoitakin ja on saanut erinomaisen vastaanoton. Tämä kilpailu on tuonut kartalle ja kaikille sen kohteille vielä lisää näkyvyyttä, Kyyrä kommentoi tiedotteessa.
Salon lähiruokakartta on luotu Varsinais-Suomen ruokasektorin koordinaatiohankkeessa, joka on saanut EU:n maaseuturahoitusta Varsinais-Suomen ELY-keskukselta. Konsepti on innoittanut toimijoita suunnittelemaan vastaavia karttoja myös muualle Suomeen.
Palkinnon jakoi Varsinais-Suomen maaseutuverkosto. Voittajan julkisti Varsinais-Suomen ELY-keskuksen maaseutuyksikön kehittämispäällikkö Johanna Mattila.
– Salon lähiruokakartta on onnistunut esimerkki kehittämishankkeiden ja paikallisten yritysten välisestä vaikuttavasta yhteistyöstä, Mattila totesi.
Lähiruokakilpailuun etsittiin keväällä 2025 EU:n maaseuturahoituksen avulla luotuja lähiruokaan liittyviä palveluita, tuotteita, oivalluksia ja toimintatapoja. Voittajan lisäksi finaalissa olivat Kallionkolo ja Varsinaista luomua -hanke.
Keväällä 2021 avattu Kallionkolo tarjoaa kahvilapalveluita, lähiruokatuotteita, majoitusta, hierontaa ja kulttuurielämyksiä merellisen mahtavassa maalaismaisemassa. Kallionkolon ovat ottaneet omakseen niin paikalliset asukkaat kuin matkailijatkin. Kallionkolossa leivotaan kaikki kaffelan herkut itse, käyttäen paikallisia lähiraaka-aineita mahdollisuuksien mukaan. Leivät leivotaan juureen ilman teollista hiivaa tai lisäaineita. Omien herkkujen lisäksi puodilla on myynnissä muun muassa ukilaista artesaanijätskiä, lähihunajaa ja paikallisten käsityöläisten innovaatioita. Kahvilan yrittäjät Jenni Teräväinen ja Veeti Kallio ovat kunnostaneet vanhaa taloa ja sen pihapiirissä olevia rakennuksia pieteetillä. Kallionkolo on saanut EU:n maaseuturahoitusta Leader Ravakalta.
ProAgria Länsi-Suomen toteuttama Varsinaista luomua -hanke on onnistunut tekemään lähiruuasta ja luomusta arkipäiväistä, kiinnostavaa ja helposti lähestyttävää innovatiivisen kuluttajatyön avulla. Hanke kehitti oivaltavia tapoja tehdä luomutuotantoa tunnetuksi niin aikuisille kuin lapsille. Luomuruokalivelähetysten avulla yleisö pääsi tutustumaan varsinaissuomalaisiin tuottajiin ja luomutuotteisiin. Infovideoissa käsiteltiin esimerkiksi luomuyrittäjien kokemuksia, luomuelintarvikkeiden tunnistamista ja brändäystä. Salon luomuruokaviikolla 150 lasta pääsi kokkaamaan ruokaa luomuraaka. Lisäksi pelattiin hankkeen omaa luomulautapeliä, joka havainnollisti luomutuotantoa lapsille leikin kautta. Varsinaista luomua -hanke on saanut EU:n maaseuturahoitusta Varsinais-Suomen ELY-keskukselta.
EU:n maaseuturahoituksen tuella on toteutettu Varsinais-Suomessa lukuisia ruokaketjun kehittämishankkeita, joissa on syntynyt paljon uutta tietoa, osaamista ja toimintaa. Maatalouden investointitukien avulla on parannettu esimerkiksi eläinten hyvinvointia ja ruuan tuotannon ympäristöystävällisyyttä. Maaseuturahoitukseen kuuluvilla yritystuilla taas on vauhditettu useiden ruokasektorin yritysten innovaatioita ja investointeja.
EU:n maaseuturahoitusta myöntävät Varsinais-Suomessa ELY-keskus ja Leader-ryhmät.
Aamuset-kaupunkimedia (AKM)