Lähiruokaa juhlitaan tänä vuonna kaksi päivää
Lähiruokapäivä kutsuu jälleen suomalaiset juhlistamaan maaseutua ja suomalaista ruokaa. Tapahtuma järjestetään 6.–7. syyskuuta eri puolella Suomea.
Alkusyksyn suosikkitapahtuma Lähiruokapäivä järjestetään toista kertaa kaksipäiväisenä. Maaseudun avoimien ovien viikonloppu nostaa valokeilaan suomalaiset lähiruoan tuottajat, maaseudun elämykset, jalostajat ja matkailutoimijat.
Lähiruokapäivän järjestäjät voivat ilmoittautua mukaan Lähiruokapäivään tapahtumaviikonloppuun saakka. Tapahtuma on kasvanut vuosi vuodelta, ja viime vuonna mukana oli reilusti yli 300 kohdetta eri puolilta Suomea.
– Toivomme, että aiemmilta vuosilta tutut kohteet lähtevät mukaan ja uudetkin toimijat rohkaistuvat järjestäjiksi. Tapahtuman järjestäminen ei välttämättä vaadi paljon, vaan mukaan voi tulla matalalla kynnyksellä. Olisi mahtavaa saada lisää käyntikohteita alueilta, joissa niitä on ollut perinteisesti vähemmän, kuten Pohjois-Suomesta, kertoo tiedotteessa Anna Mäkinen, joka on Lähiruokapäivän koordinaattori Maaseutuverkostoyksiköstä.
Mukaan toivotaan laajasti kohteita maatiloista ruoanjalostajiin sekä puutarhoista maaseudun elämys- ja matkakohteisiin. Tapahtuman vierailukohteeksi voi ilmoittautua ilmaiseksi Lähiruokapäivän verkkosivuilta osoitteessa lahiruokapaiva.fi. Järjestäjät saavat valita, avaavatko ovensa vain jommaksikummaksi päiväksi vai koko viikonlopuksi.
Viime vuosina keskustelu Suomen huoltovarmuudesta on lisääntynyt. Yksi huoltovarmuuden keskeisistä tekijöistä on se, miten omavarainen Suomi on ruoantuotannon suhteen.
– Tarvitsemme Suomessa tuotettua ruokaa. Lähiruokaa kannattaa tukea monestakin syystä: se on osa ruokaturvaa ja usein esimerkiksi ympäristön kannalta parempi valinta lyhyiden kuljetusmatkojen vuoksi. Suomalaiset maatilat, puutarhat ja jalostajat tekevät ympäri vuoden töitä sen eteen, että meille on tarjolla puhdasta ja turvallista ruokaa, Mäkinen muistuttaa.
Lähiruoan suosiminen tukee myös maaseudun elinvoimaisuutta.
– Kun ostat lähellä tuotettua ruokaa, myös eurot jäävät lähelle. Näin varmistamme, että maaseudulla on jatkossakin monipuolisesti palveluita, yrittäjyyttä ja ruoantuotantoa, Mäkinen kertoo.
Ruoantuottajien työ vaikuttaa meidän kaikkien elämään, jokaisella päivän aterialla. Yksi Lähiruokapäivän tavoitteista on tehdä maaseudusta ja ruoantuotannosta suomalaisille tuttua. Tapahtuman pääpaino on maaseudussa, mutta se tuo maaseudun myös kaupunkeihin: Lähiruokapäivää vietetään tänäkin vuonna muun muassa Helsingissä ja Turussa. Kaikki tähän mennessä ilmoittautuneet kohteet löydät Lähiruokapäivän verkkosivuilta.
Lähiruokapäivä on valtakunnallinen maaseutuverkostoyksikön koordinoima maaseudun juhlapäivä. Lähiruokapäivä on EU:n maatalous- ja maaseuturahoituksen osarahoittama.
Aamuset-kaupunkimedia (AKM)