Paahdetuissa persikoissa on kesän tuoksu
Kesäkuussa kauppojen heviosastoille ilmestyy mehukkaita persikoita, nektariineja ja aprikooseja. Ne eivät odota – parhaimmillaan ne ovat juuri nyt, kun ne ovat tuoksuvia, hieman pehmeitä ja kypsiä syötäväksi. Persikat ovat erityisen herkkiä kolhuille, joten kannattaa valita ehjiä yksilöitä. Niistä syntyy aamiainen tai jälkiruoka, joka on yhtä aikaa helppo ja ylellinen. Ja niin yksinkertaisesti se syntyy: muutamasta kypsästä persikasta, voista, sokerista ja ripauksesta kanelia.
Uunissa paahtaminen tekee hedelmistä täydellisen pehmeitä ja korostaa niiden makeutta. Kun persikat saavat pyöriä hetken voissa, sokerissa ja kanelissa, ne muuttuvat uunissa kevyesti karamellisoituneiksi. Tarjoa persikat lämpiminä turkkilaisen jogurtin tai vaniljajäätelön kanssa, ripottele päälle pistaasipähkinöitä – ja siinä se. Jälkiruoka, jossa on juhlan tuntua, mutta vaivannäkö on hädin tuskin arkilounaan luokkaa.
Uunipersikat
3 persikkaa
50 g voita
3 rkl sokeria
1 tl kanelia
tarjoiluun:
vaniljajäätelöä tai turkkilaista jogurttia
pistaasipähkinöitä
Huuhtele ja kuivaa persikat. Halkaise ne veitsellä kahtia, poista kivi ja lohko sopiviksi lohkoiksi. Sulata voi kattilassa tai mikrossa ja sekoita joukkoon sokeri ja kaneli. Pyörittele persikat voiseoksessa huolellisesti kauttaaltaan. Vuoraa uunipelti tai vuoka leivinpaperilla ja asettele lohkot vierekkäin. Paahda 190-asteisessa uunissa keskitasolla noin 20 minuuttia, tai kunnes ne ovat paahtuneita ja pehmeitä. Halutessasi voit kääntää persikat puolivälissä.
Ota ulos uunista ja anna jäähtyä hetki. Lusikoi kulhoon jogurttia tai jäätelöä kanssa ja laita päälle paahdetut persikat. Lusikoi päälle uunivuokaan jäänyt voi-sokeriseos ja rouhi vielä päälle pistaasipähkinää.
Henriikka Fingerborg



















