Turun Maku käynnistää Turun ruokaviikot
Turun ruokaviikot toteutuvat tänä kesänä entistä maukkaampina. Kaupunki täyttyy kolmen viikon ajan ruokaelämyksistä ja tapahtumista, jotka houkuttelevat niin paikallisia asukkaita kuin matkailijoitakin. Ruokaviikot avaa uusi, pääsymaksuton tapahtuma nimeltään Turun Maku.
Turku vahvistaa asemaansa Suomen ruokapääkaupunkina, kun Turun ruokaviikot toteutetaan jo kolmatta kertaa. Kaupunki täyttyy erilaisista ruokaelämyksistä ja tapahtumista ruokaviikkojen aikana 26.5.–15.6.2025.
Ruokaviikot avaa näyttävästi uusi Turun Maku -tapahtuma, joka toteutetaan Logomossa 27.–28. toukokuuta kello 11–18 kumpanakin päivänä.
Pääsymaksuton ja kaikille avoin tapahtuma kokoaa yhteen ruoan ystävät, huippukokit ja -tarjoilijat sekä ruokakulttuurin vaikuttajat.
Turun Maku -tapahtuma tarjoaa elämyksiä ruoan parissa, sillä tapahtumassa pääsee maistamaan turkulaisten huippuravintoloiden annoksia kymmenen euron hintaan. Omat annoksensa yhteisessä keskisaarekkeessa valmistavat ravintolat Kakolanruusu, Logomo, Nobi, Roster ja Smör, ja luvassa on muun muassa rapeaa ahventa, parsaa, tartaria sekä villisiian mätiä sisältäviä annoksia. Ruokatarjontaa täydentää paikallinen juomatarjonta, ja tapahtumassa tuotteitaan esittelevät muun muassa Vaski Cider, Kakola Brewing Company ja Turku Distillery, lisäksi tapahtumasta löytyy samppanjabaari Minne.
Turun Maku -tapahtuman yhteydessä Logomon salissa järjestetään Suomen kovimmat ruokakilpailut: tiistaina 27.5. kilpaillaan Vuoden Kokki ja Vuoden Tarjoilija -kisan semifinaaleissa ja keskiviikkona 28.5. valitaan Suomelle seuraava Bocuse d’Or -edustaja.
Kisojen kilpailijoiden joukossa on kovatasoisia ajan osaajia, ja valmentajien ja tuomareiden joukossa on mukana suomalaisen ruokakulttuurin keskeisiä nimiä, kuten Helena Puolakka, Erik Mansikka ja Pekka Terävä.
Tapahtumassa on tarjolla lähiruokaa (muun muassa Deliverde, Mimis, Rainingon luomutila, Wanha Liesniemi) monipuolisia näytteilleasettajia (muun muassa Dieta, Aistila, Valonia, Food & Fun Turku) sekä ajankohtaisia puheenvuoroja ja keskusteluja ajankohtaisista ruokateemoista. Lavalla nähdään puhujina esimerkiksi Suomen kokkimaajoukkueen johtaja Katja Tuomainen, pohjoismaisen Falstaff-oppaan päätoimittaja Aivar Hanson sekä laaja joukko asiantuntijoita kautta ruokaketjun.
Tapahtuma on suunnattu kaikille hyvän ruoan ystäville.
– Turku haluaa profiloitua hyvän ruuan ja juoman sekä tapahtumien kaupungiksi, ja Turun Maku ja Turun ruokaviikot ovat erinomainen startti kesään. Alueeltamme löytyy osaamista koko ruokaketjun vahvuudelta, ja se pääsee hienosti esiin näiden tapahtumien myötä, iloitsee tapahtumajohtaja Antti Kirkkola Turun kaupungilta tiedotteessa.
– Turun Maku on helppo ja edullinen tapa tutustua alueemme korkeatasoiseen ruokatarjontaan ja päästä seuraamaan huipputason ruokakilpailuja, joten toivon, että mahdollisimman moni saapuu tutustumaan tapahtumaan.
Kolmatta kertaa järjestettävät Turun ruokaviikot tarjoaa kymmeniä mahdollisuuksia herkutteluun hyvän ruuan ja juoman parissa.
Turun ruokaviikoilla toteutetaan suosittu Turku Aperitivo -tapahtuma ajalla 26.5.–8.6. Se luo rentoa afterwork-tunnelmaa ja elävöittää arki-iltoja, kun tapahtumassa mukana olevissa ravintoloissa saa arkisin kello 16–20 raikkaan juoman ja aperitivo-henkisen pikkuannoksen yhteishintaan 14 euroa. Tänä vuonna mukana on 18 ravintolaa eri puolilta kaupunkia, ja mukana ovat muun muassa kaupungin uudet ravintolat Airi, Sommar ja Vive.
Puoli vuotta sitten toimintansa startannut Vaski Cider on mukana Turun ruokaviikoilla lukuisissa eri tapahtumissa: Turun Kauppahallissa nautitaan 28. toukokuuta neljän ruokalajin Siideridinneri, joka yhdistää uuden Vive-ravintolan herkut ja Vaski Ciderin siiderit.
Cider Curious -siideriklubi toteutetaan 30. toukokuuta Ravintola 5piste5:ssä, siideritasting Puutorin Nurkassa 13. kesäkuuta ja lisäksi Vaski Ciderin siideritalossa Halikossa toteutetaan elämyksellinen vierailukierros 6. kesäkuuta.
–Turun Ruokaviikot ovat meidän yrityksellemme todella hyvä paikka olla esillä, ja se tuo buustia alkukesäämme! Haluamme tehdä yhteistyötä avarakatseisesti ja monipuolisesti, ja se on helppo toteuttaa tämän tapahtuman myötä. Tätä kautta tavoitamme myös hyvin asiakkaita ja pääsemme esittelemään tuotteitamme, kertoo yrityksen perustaja, siiderintekijä Tapani Levanto.
Turun Ruokaviikkojen aikaan osuu myös suosittu Taste of Archipelago -tapahtuma, joka toteutetaan 14. kesäkuuta Naantalissa sekä legendaarinen Neitsytperunafestivaali, joka toteutetaan 13.–14. kesäkuuta Panimoravintola Koulun sisäpihalla. Tarjolla on myös Taide & Tasting Taiteen talossa ja Snickari Summer Chefs -viikot, joilla vierailee ajankohtana 28.–31. toukokuuta Michelin-kokki Niko Lehto.
Ruokaviikkojen aikaan järjestetään valikoima Marttojen ja Maa- ja kotitalousnaisten ruokakursseja, joissa johdatellaan esimerkiksi mozzarellan valmistukseen, juurileivontaan ja aasialaisiin makuihin.
Muuta ohjelmaa on Luonnonyrttikävely Pomponrahkalla, lisäksi Maisemakävelyt Ruissalossa tutustuttavat villiyrtteihin ja monipuoliseen luontoon 17. toukokuuta ja 20. toukokuuta. Luvassa on myös Magni Mundin Ruokakulttuurikierros 7. kesäkuuta Suolasilakasta Michelin-tähteen. Kirkkopuiston terassilla on Chyden ruoka-aiheinen visa 9. kesäkuuta ja Viinipuisto 13.–14. kesäkuuta. Unican kulmassa on tarjolla ”pieni pala Italiaa” Ruokaviikkojen aikana lauantaisin 31. toukokuuta, 7. kesäkuuta ja 14. kesäkuuta.
Turun ruokaviikkojen aikana juhlitaan myös uuden perunan äärellä, kun varhaisperunapäivää vietetään 15. kesäkuuta.
Aamuset-kaupunkimedia (AKM)



















