Bageri Å:ssa keksittiin kaupungin jonotetuin laskiaisherkku
Kakolassa sijaitsevan leipomo Bageri Å:n edessä on viime päivinä ollut kymmenien metrien jono, joka kiemurtelee pitkälle Kakolan sisäpihan läpi. Innokkaimmat jonottavat sateenvarjoineen jo ennen leipomon avaamista. Kulttimaineeseen nousseesta laskiaiscroissantista keskustellaan niin kahvipöydissä kuin työpaikoillakin.
Bageri Å:n himoittu laskiaiscroissant on hapanjuureen luomuaineksista leivottu croissant. Sisällä on vatkattua, madagaskarin vaniljalla maustettua luomukermaa sekä mansikkahilloa tai paahdetuista manteleista tehtyä mantelimassaa.
Yrittäjä Maija Pääkkönen kertoo, että isoin buumi alkoi tänä vuonna Tiktokista, joka on lyhytvideoiden jakamiseen tarkoitettu alusta. Leivonnainen tuli trenditietoisten herkkusuiden tietoon, kun satunnainen asiakas jakoi kokemuksensa Tiktokissa. Pääkkösellä ei ollut aavistustakaan, että croissant nousisi näin suureen suosioon.
– Viikonloppuna laskiaiscroissantteja myytiin 500 päivässä. Sunnuntaina ei suljettu kahvilaa, sillä jonoa oli edelleen vaikka croissantit myytiin jo loppuun. Olemme nyt palkanneet apukäsiä sesonkiin ja ensi viikolla saamme lisää, Pääkkönen sanoo yllättyneenä.
Ruotsalaisesta semlasta lähtoisin oleva laskiaispulla on saanut leipomoissa monenlaisia uusia muotoja. Laskiaisen aika on pohjoismaissa aina suuri sesonki käsityöleipomoille.
– Kyllähän tässä on ollut miettimistä ja laskemista, kun raaka-aineita laittaa tilaukseen. Tuntuu tietysti hyvällä tavalla hassulta kirjoittaa tilaukseen esimerkiksi sata kiloa voita tai sata litraa kermaa pelkästään tätä viikkoa varten, Pääkkönen hymyilee.
Bageri å:n tuotteissa prosessista ei tingitä kiireessäkään. Leipomossa ollaan ylpeitä siitä, että ainekset pystytään pitämään laadukkaina sekä luomuna. Tuotteiden ainesosaluettelo on lyhyt ja ytimekäs, eikä siinä näy epämääräisiä lisäaineita. Viimeiseen muruun asti hiottua tuotetta on ilo tarjoilla.
– Tavallaan aika suloista ajatella että meidän laskiaiscroissanteista puhutaan kahvipöydissä. Tärkeintä meille on ollut aina yhteisöllisyys, ja se, että ihmiset sopivat treffejä ja tulevat nauttimaan hyvästä, laadukkaasta kahvista ja tuotteista.
Skeptisin voisi miettiä, onko leivonnainen todella suuren hypetyksen arvoinen. Heti ensipuraisusta tavattoman rapea ja pehmeä croissant on yhdistelmä suolaista ja makeaa. Sisälle pursotettu kerma on täyttä tavaraa; paksua ja täyteläistä luomukermaa.
Maku- ja koostumusero on huomattava verrattuna höttöiseen tusinapullaan. Oikean mansikan makuinen, mutta ei liian makea mansikkahillo kruunaa rapean herkun.
Henriikka Fingerborg