Riisipuuron jämät Ahvenanmaan joulupannariksi
Parasta, mitä ylijääneestä riisipuurosta voi valmistaa, on Ahvenaanmaan pannukakku. Kardemummalla maustettu pannukakku maistuu loistavasti välipäivien jälkiruokana. Pannukakku aivan sulaa suussa, kun sen tarjoilee itse tehdyn lämpimän luumukiisselin, sekä kevyesti vispatun kerman kera.
Paista pannukakku noin puolikkaan uunipellin kokoisessa vuoassa, tai tuplaa ainekset jos haluat kokonaisen uunipellillisen. Pannukakun ainekset ovat simppelit ja löytyvät kotikeittiöstä. Herkun kruunaa muutama voinokare ennen uunia.
Ahvenanmaan riisipuuropannari
0,5 litraa maitoa
3 kananmunaa
0,75 dl sokeria
1,5 dl vehnäjauhoja
4 dl riisipuuroa
1,5 tl kardemummaa
0,5 tl suolaa
voita leivinpaperin voitelemiseen
Laita uuni lämpenemään 225 asteeseen. Kaada puolet maidosta sekoituskulhoon. Sekoita maidon sekaan kananmunat, sokeri, jauhot, riisipuuro sekä mausteet. Lisää loput maidosta ja sekoita tasaiseksi. Vuoraa uunivuoka leivinpaperilla ja voitele paperi. Kaada pannukakkutaikina vuokaan ja laita päälle vielä muutama voinokare.
Paista pannukakkua noin 35 minuuttia. Voit lopussa laskea lämpötilan 200 asteeseen, mikäli pannukakku uhkaa tummua liikaa, tai laittaa folion pannukakun päälle. Jäähdytä hetki ja tarjoile pannukakku kevyesti vaahdotetun kerman ja luumukiisselin kera.
Luumukiisseli
10 kuivattua luumua
5 dl vettä
1 kanelitanko
½ dl sokeria
1 rkl maizenaa tai perunajauhoja
Huuhtele luumut ja liota ne kattilassa, jossa on 5 dl vettä. Luumut saavat kellua vedessä muutaman tunnin ajan. Lisää kanelitanko ja keitä, kunnes luumut ovat pehmeitä ja pulleita. Mausta sokerilla ja nosta seos liedeltä. Sekoita maizena tai perunajauhot pieneen määrään vettä ja lisää seokseen samalla hyvin sekoittaen.
Kiehauta seos vielä nopeasti ja kaada se sitten tarjoilukulhoon ilman kanelitankoa. Maizenaa voi laittaa lisää, jos haluaa paksumpaa kiisseliä. Ripottele päälle sokeria.
Henriikka Fingerborg


















