Paneeraten pakastesei paranevi
Päivitettyjen ravitsemussuositusten mukaan kalaa kannattaa nauttia eri kalalajeja vaihdellen 2–3 kertaa viikossa. Pakasteseiti on harmillisesti mauttoman kalan maineessa. Pakastealtaan taviksesta, pakasteseistä valmistuu kuitenkin nopeasti ja helposti herkullista arkiruokaa. Pakasteseiti on monipuolista ruokaa, lisäksi sen valmistus on todella helppoa. Siitä valmistuu niin monipuolinen keitto, muheva uuniruoka kuin kalapuikotkin. Jos paistat seitifileet pannulla, kala kannattaa ottaa ajoissa sulamaan.
Pakasteseiti otetaan ulos pahvipakkauksesta ja sen annetaan sulaa yön yli jääkapissa tai omassa pussissaan kylmässä vedessä noin parin tunnin ajan. Siten seitifileet on helppo irrotella tosistaan. Sulaneet kalafileet myös paistuvat tasaisesti sekä pinnalta että sisäpuolelta. Panerointi tekee seitifileistä maukkaita ja mausteita vaihtamalla saa uusia makuja. Superrapean pinnan saa aikaan tuplapaneroinnilla. Kalafileet pyöräytetään ensin vehnäjauhoissa, sitten kananmunassa ja lopuksi vielä korppu- tai pankojauhoissa.
Pankojauhot ovat ilmavampia ja kalan pinnasta tulee erityisen rapea. Paneeratun seitifileen kanssa maistuu arkena herkullinen kalasoosi, keitetty peruna ja herneet. Annos kruunataan silputulla tuoreella tillillä ja sitruunalohkolla, joka antaa annokseen sopivan kirpsakkuuden.
Kalasoosi
2 dl kermaviiliä
1/2 dl majoneesia
1 dl pilkottua suolakurkkua
2 rkl silputtua tuoretta tilliä
1 1/2 tl sitruunamehua
1/2 tl suolaa
rouhaisu mustapippuria
Sekoita kaikki ainekset keskenään ja laita jääkaappiin odottamaan.
Paneroitu seiti
4 seitifilettä
valkopippuria
suolaa
voita ja öljyä
vehnäjauhoja
2 kananmunaa
korppu- tai pankojauhoja
Riko kananmunien rakenne vispilällä. Mausta kalafileet oman maun mukaan suolalla ja valkopippurilla. Dippaa ne tämän jälkeen vehnäjauhoihin, sitten kananmunaan ja lopuksi korppujauhoihin. Anna leivityksen kuivahtaa vähän aikaa ennen paistamista.
Kuumenna rasva paistinpannussa ja paista leivitetyt kalapalat hitaasti molemmin puolin, kunnes paistopinta on kauniin ruskea. Alenna lämpöä ja anna kalan kypsyä vielä muutama minuutti. Paistoaika riippuu kalan paksuudesta.
Henriikka Fingerborg

















