Omenan aika on parastaikaa – näin leivot tahmean omenakakun
Nyt on aika valmistaa kotimaisista omenoista makeita herkkuja. Suomen ilmasto on suosiollinen aromikkaiden omenien tuottamiselle ja kotimaisesta omenasta syntyykin parhaimmat omenaherkut niin leivonnassa, ruoanlaitossa, mehuissa kuin hilloissakin.
Kotimaiset omenalajikkeet jaotellaan kesä-, syys- ja talvilajikkeisiin. Kesälajikkeita ovat muun muassa Geneva Early ja Valkea kuulas. Syyslajikkeita Discovery ja Collina. Talvilajikkeita ovat Eva, Lobo, Amorosa Rubinola, Santana, Rubin, Rubinstar, Elise, Royal, Gala ja Gloster. Happamat omenat sopivat mainiosti kakkuun, eikä niitä tarvitse kuoria.
Tämä sisältä pehmeä ja tahmea, sekä reunoilta rapea omenakakku on vaivaton ja nopea valmistaa. Hyvällä lykyllä aineksetkin löytyvät keittiön kaapeista. Tarvitaan kananmuna, sokeria, leivinjauhetta, vehnäjauhoja sekä sulatettua voita. Päälle riittää omenoiden lisäksi ripaus kanelia ja sokeria.
Sokeri ja kananmuna vatkataan kuohkeaksi vaahdoksi, lisätään loput ainekset joukkoon ja sekoitetaan taikinaksi. Kakku koristellaan omenaviipaleilla. Omenakakkua ei kannata pitää ylimääräistä aikaa uunissa, jotta se jää suussasulavan pehmeäksi.
Pehmeä ja tahmea omenakakku
1 kananmuna
1,5 dl sokeria
1/2 tl leivinjauhetta
1,5 dl vehnäjauhoja
75 g voita (sulatettuna)
päälle:
1 iso omena tai muutama pieni
1 rkl sokeria
1/2 tl kanelia
Lämmitä uuni 180 asteeseen. Sulata voi. Vatkaa kananmuna ja sokeri keskenään vaahdoksi. Sekoita keskenään vehnäjauhot ja leivinjauhe. Lisää jauhoseos ja sulatettu voi vaahdon joukkoon ja sekoita taikinaksi. Vuoraa pitkulainen kakku- tai leipävuoka leivinpaperilla ja kaada taikina vuokaan.
Pilko omena noin senttimetrin levyisiksi siivuiksi ja painele omenasiivut riviin taikinaan. Ripottele päälle sokeria ja kanelia. Paista kakkua uunin keskitasolla 38-40 minuuttia. Anna jäähtyä ennen kuin nostat kakun ulos leivinpaperissa. Tarjoile vaniljakastikkeen tai vaniljajäätelön kera.
Henriikka Fingerborg


















