Rakkain reseptini: Lohturuokaa perintöreseptillä
Riina Alakiikonen sai äidiltään kasvissosekeiton opin
Monelle rakkaimmat reseptit ovat äidiltä, mummolta tai suvusta perittyjä. Niihin liittyy vahvasti makumuistoja lapsuudesta ja mukavista hetkistä yhdessä. Näin on myös Riina Alakiikosella. Hän toimii turkulaisen BS Creative -mainostoimiston yrittäjänä, joka on some-sisällöntuotantoon, eritoten lyhytvideoiden tuottamiseen erikoistunut mainostoimisto. Alakiikosen ruokafilosofia on ”syö mitä tekee mieli” – mausteita säästelemättä.
– Pidän tulisuudesta ja eksoottisuudesta. Lempimausteitani ruuassa ovat valkosipuli, inkivääri, chili ja yrtit. Kaikki tuoreena.
Alakiikosen rakkain resepti on omalta äidiltä opittu kasvissosekeitto.
– Jos joku kertoo ettei hän pidä kasvissosekeitosta, totean siihen, että hän ei varmasti ole vielä testannut tätä reseptiä. Äitini kasvissosekeitto nauttii tänä päivänä kulttimaineesta lähipiirissäni ja se huudetaan yleensä ensimmäisenä, kun kysyn ystäviltä mitä ruokaa saisi olla.
Resepti on muovautunut ajan saatossa. Takana on monia kokkailuja, testailuja ja makutuomareita. Alakiikonen muistaa syöneensä kasvissosekeittoa ensi kertaa lapsuudenkodissaan, tietysti äitinsä valmistamana.
– Resepti on yksinkertaisesti rakas siksi, että tämän aterian äärelle on kokoontunut minulle jo monien vuosien ajan rakkaita ihmisiä nauttimaan. Tietysti reseptin alkuperä on tärkeä. Ehkä siinä on tietynlaista symboliikkaa, että tämä ruoka on ollut yksi napanuorista aikuisuuden ja lapsuuden välillä.
Alakiikonen valmistaa keittoa aina kun sitä toivotaan ja monesti myös silloin kun hän kaipaa jotain varmasti lämmintä, ihanaa, tulista ja lohdullista ruokaa.
Riinan äidin kasvissosekeitto
1 bataatti
4–5 porkkanaa
7 perunaa
purjoa
1 sipuli
4–5 valkosipulin kynttä
1 punainen chili
pieni pala inkivääriä
2 kasvisliemikuutiota
1/2 prk voimakasta koskenlaskijaa
1 prk ruokakermaa, kaurakermaa tai kuohukermaa
suolaa, pippuria ja hunajaa
Laita vesi kiehumaan isoon kattilaan ja rouhi joukkoon merisuolaa. Vettä laitetaan sen verran, että kasvikset peittyvät. Lisää kaksi kasvisliemikuutiota. Kuori ja pilko raaka-aineet. Heitä kiehuvaan veteen ensiksi perunat ja porkkanat. Noin seitsemän minuutin kuluttua heitä joukkoon loput kasvikset/juurekset. Kun kaikki alkaa olla sopivan kypsiä, valuta vesi pois, mutta säästä keitinvettä sivuun odottamaan kulhoon.
Survo sauvasekoittimella hienoksi. Lisää joukkoon koskenlaskija ja kerma. Mausta suolalla, pippurilla ja hunajalla. Lisää vettä tarvittaessa. Sekoita. Tarjoile lempileivän, raejuuston ja mieleisten yrttien kera.
Henriikka Fingerborg



















