Curry Maku tarjoaa mausteisen matkan singaleesigastronomiaan
Srilankalainen ruoka sekoitetaan helposti intialaiseen ruokaan, mutta se on omaleimaista singaleesigastronomiaa, jossa on vaikutteita eteläintialaisesta, indonesialaisesta ja hollantilaisesta keittiöstä. Makuaisteja kutkuttavaa srilankalaista ruokaa on saatavilla Turun kauppahallissa Curry Maku -nimisessä ravintolassa ensimmäistä kertaa Turussa.
Ravintolan omistaja Dimuthu Aludeniya kertoo, että Sri Lankassa Kandyn kaupungissa hänellä oli samanlainen ravintola. Saapuessaan Suomeen he tarjosivat srilankalaista ruokaa turkulaisille tuttavilleen ja lopulta Aludeniyalle ja pääkokki Thushani Wijethungalle ehdotettiin ravintolan perustamista.
– Srilankalaisessa ruoassa on ainutlaatuinen maku ja tuoksu; nämä ovat tärkeimpiä syitä, miksi meidän on ollut vaikea löytää näitä makuja Turun alueelta. Srilankalaisessa ruoassa on hivenen yhtäläisyyksiä eteläintialaiseen ruokaa, mutta ei paljon, kertoo Aludeniya.
Srilankalainen kulttuuri ja perinteet välittyvät ravintolan seinillä olevissa koristeellisissa kuvissa ja ihmisfiguureissa, sekä ravintolan logossa, joka esittää paholaista ja perustuu theravadabuddhalaiseen mytologiaan.
Suurimpia haasteita Aludeniyalle on tuottanut määrätynlaisten yrttien ja mausteiden löytäminen Turusta. Nyt he ovat alkaneet tuoda yrttejä ja mausteita suoraan Sri Lankasta.
– Srilankalaiset yrtit tarvitsevat tietynlaista viljelyä ja paljon auringonvaloa. Meillä on ollut myös vaikeaa löytää markettia, mikä toisi näitä Suomeen. Merkittävimmät mausteet, paikallisessa gastronomiassa ovat chilijauheet, curryjauhe ja pippurit, joiden aineksia viljellään vain Sri Lankassa. Nämä mausteet ovat myös hyväksi terveydelle, muistuttaa Aludeniya.
Kysyessäni mikä on luonteenomaista srilankalaiselle ruoalle, niin hän korostaa edelleen, että siihen kuuluu mausteisuus ja yrttien runsas käyttö.
– Srilankalaisen ruoan tekeminen ei ole helppoa ja vie paljon aikaa. Käytämme reilua kymmentä erilaista yrttiä ja maustetta yhdessä ruoassa. Värikkyys ja ruoan valmistaminen itsessään ovat paikallisuutta, kokkaaminen kun on täynnä toimintaa, mikä on tyypillistä srilankalaisuutta. Ruoassamme on myös paljon vihanneksia, sanoo Aludeniya.
Curry Maku -ravintolan ruoat on mahdollista saada chilittömänä tai mietona, medium-vahvuisena tai tulisena.
– Joillekin voi tulla yllätyksenä se miten vahvaa chiliä srilankalaisessa ruoassa käytetään. Kuitenkin, paras vastaanotto ja reaktio ruokiemme suhteen on se, että ihmiset tulevat toisenkin kerran syömään, muistuttaa Aludeniya.
Ensikertaiselle Aludeniya suosittelee Curry Maku Special -annosta, jota voidaan pitää varsin tavallisena srilankalaisena ruoka-annoksena, sisältäen muun muassa keltaista riisiä, erityyppistä kanaa ja currymausteseosta.
Kurt Hedborg



















