Paras pannari syntyy pannukakkukonkarin vinkeillä
Pannukakkuohjeita on paljon, ja oikeanlainen pannukakku on kaikkien mielestä hieman erilainen. Pannukakkumuunnelmiakin löytyy ympäri Suomen. Ahvenanmaan pannukakun valmistuksessa käytetään manna- tai riisipuuroa sekä kardemummaa. Etelä- ja keskipohjalainen kropsu voidaan tehdä vehnäjauhojen sijasta ohrasta, ja se voi olla makea tai suolainen ruoka. Eräässä suolaisessa versiossa taikinapellin päälle ripotellaan ennen paistamista rapeaksi paistettuja sianlihakuutioita.
Perunakropsu tehdään perunasoseesta, imelletystä perunalaatikkomassasta tai raastamalla jauhotaikinaan raakaa tai kypsää perunaa. Raastetusta perunasta tehty pannukakku tunnetaan Varsinais-Suomessa nimellä riivattu ja Keski-Pohjanmaalla nimellä riiviröpö.
Yksi tunnetuimmista suomalaisista pannukakkuresepteistä on ”Maailman paras pannukakku”, jossa aineksina on maitoa, vehnäjauhoja, sokeria, kananmunia, leivinjauhetta, vaniljasokeria, margariinia ja suolaa. Tämä resepti onkin muokattu tästä Kotikokki-sivuston ohjeesta; ystäväni ohje on saanut runsaasti kehuja, sillä pannukakku on mehevä, maukas ja paksu.
Pannukakun salaisuus on juokseva margariini, vähempi määrä sokeria sekä pienempi vuoka uunipellin sijasta. Pannukakusta tulee ihanan mehevää ja paksua. Uunista tullessaan pannukakku saa päälleen vielä ohuen kerroksen sokeria.
Paras pannukakku
4 dl vehnäjauhoja
0,5 dl sokeria
1 tl leivinjauhetta
1 tl suolaa
1 tl vaniljasokeria
8 dl maitoa
2 kananmunaa
1 dl juoksevaa leivontamargariinia
ripaus sokeria päälle
Sekoita kuivat aineet keskenään. Riko munat erilliseen kulhoon ja sekoita. Lisää maito jauhoseokseen vähitellen, jotta ei tule paakkuja. Lisää kanamunat ja margariini. Sekoita, kunnes seos on tasaista. Kaada taikina leivinpaperilla vuorattuun vuokaan ja paista 200-225 asteessa puolisen tuntia.
Ripottele uunista tulleen pannukakun päälle hieman sokeria. Anna jäähtyä ja tarjoile hillon ja esimerkiksi kermavaahdon kera.
Henriikka Fingerborg