Älä heitä jouluruokia roskiin – hävikkivinkit välipäiville
Hävikkiruokaa verkossa myyvä Fiksuruoka.fi kannustaa tiedotteessa kuluttajia minimoimaan jouluna syntyvän ruokahävikin. Helppo tapa ehkäistä ruoan päätymistä roskiin on tarjoilujen suunnitteleminen etukäteen ja mitoittaminen ruokailijoiden määrän mukaan. Fiksuruoka kokosi asiakkaiden parhaat vinkit hävikin vähentämiseen ja ylijääneiden ruokien hyödyntämiseen. Kinkun jämistä saa valmistettua maukasta täytettä pizzaan, karamellisoitua possua, pyttipannua tai nyhtöpossua. Laatikoista syntyy helpot rieskat ja sämpylät, kasvispihvit tai suolaiset vohvelit.
Kalaa voi laittaa pasteijoihin tai piirakkaan, ja lohi sopii hyvin kiusaukseen tai pastaan. Rosollista syntyy helppo kasvissosekeitto, jonka kaveriksi voi laittaa kuivuneista limpun tai saaristolaisleivän paloista tehtyjä krutonkeja.
Riisipuuron jämät voi käyttää pannukakkuun ja piparit mysliin tai Runebergin torttujen taikinaan. Ylijäänyt glögi sopii tuorepuuron nesteeksi ja kahvinpuruja voi hyödyntää kasvojen kuorintaan joulusaunassa.
Fiksuruoan kiireisin sesonki alkaa heti joulun jälkeen, kun tuottajien ylijäämä tulee myyntiin verkkokauppaan. Suurin yksittäinen erä on joulusuklaat, jotka ovat alkuvuoden suosituimpia tuotteita. Viime jouluna Fiksuruoan kautta säästyi hävikkiä yhteensä 454 000 kiloa. Tämä on 80 000 kiloa enemmän kuin edeltävänä vuonna, jolloin hävikkiä vähennettiin 374 000 kiloa.
– Toivomme, että kaikki miettivät kaksi kertaa ennen kuin heittävät syömäkelpoista ruokaa roskiin. Omalta osaltamme pyrimme minimoimaan joulun hävikkiä myymällä ylijääneitä sesonkituotteita tuntuvilla alennuksilla välipäivistä aina pitkälle tammikuuhun, kertoo Fiksuruoan toimitusjohtaja Juhani Järvensivu.
Aamuset-kaupunkimedia (AKM)



















