Kaneliässä kirvoitti levottomina vuosina kahvipöydän isänmaallisiin keskusteluihin
Hyvin varustellusta joulun jälkiruokapöydästä löytyy aina rapeita kaneliässiä. Tämä leivonnainen voidaan listata huoletta klassikkopikkuleipien kategoriaan. Kaneliässän historiaan liittyvä tarinakin on aivan poikkeuksellinen. Kun aikanaan kaneliässiä kannettiin kahvipöytään, oli viesti pöytäseurueelle harvinaisen selvä. Oli aika keskustella isänmaan asioista.
Kaneliässä toimi salaisena koodina näihin keskusteluihin varsinkin itsenäisen Suomen alkuvuosina. Niinpä kaneliässiä tarjoiltiin itsenäisyyden ensimmäisinä vuosikymmeninä vain ja ainoastaan silloin, kun saman pöydän ääreen asettautui sellainen seurue, joka pystyi keskustelemaan Suomen asioista täysin luottamuksellisesti. Harvalla kahvileivällä nyt näin suurta symbolista merkitystä on.
Kaneliässän alkuperä ei ollut kuitenkaan suomalainen, vaan se oli alkujaan ruotsalainen pikkuleipä. Ässiä nautittiin kuitenkin Ruotsin vallan aikaan myös valtakunnan Suomen puolella Turun hovissa. Hiljalleen ässät levisivät myös suomalaisten pappiloiden herkuksi. Jääkäriliikkeen koulutus alkoi vuonna 1915 ja suomalaisia nuoria värvättiin miehiä parin vuoden aikana sotilaskoulutukseen Saksaan. Sotilaiden värväystä harjoitettiin tietysti salassa Venäjän vallan alla toimivilta viranomaisilta sekä sotilailta.
Suomalaiset suojeluskunnat syntyivät puolestaan rauhattomana vuotena 1917. Vanhan legendan mukaan kaneliässät löysivät tiensä näiden isänmaallisten nuorten pöytiin näinä levottomina vuosina.
Samalla syntyi tiukasti varjeltu ja salattu keksikoodi.
Tämä tarina on kulkenut siis reilun sadan vuoden takaa ja sitä on kerrottu erityisen aktiivisesti Seinäjoella sijaitsevan Suojeluskunta- ja Lotta Svärd -museon tilaisuuksissa. Itse kaneliässä on suhteellisen helppo leivonnainen, jossa on varsin tuttuja raaka-aineita, kuten sokeria, kanelia, voita, kananmunia ja vehnäjauhoja.
Keittokirjaklassikoihin kuuluva Keittotaito-kirja julkaisi 1930-luvulla ensimmäisenä perinteitä tihkuvan reseptin ”hyvistä ässistä”. Nykyinen ässäversio on aavistuksen verran erilainen:
Kaneliässät (n. 40 kpl)
200 g voita
2 dl sokeria
2 kananmunaa
3 teelusikallista kanelia
2 teelusikallista leivinjauhetta
5 dl vehnäjauhoja
Vaahdota huoneenlämpöinen rasva ja sokeri. Lisää munat vatkaten. Lisää taikinaan jauhoseos ja kaneli. Sekoita taikina tasaiseksi. Anna taikinan levätä hetki kylmässä. Rullaa taikinasta etusormen paksuisia tankoja ja pilko ne noin 7–8 sentin pätkiksi. Kieritä tangot jäljelle jääneessä kaneli-sokeriseoksessa ja muotoile ässiksi pellille. Paista ässiä 200 asteessa noin 10 minuuttia.
Heikki Möttönen