Perinteinen omenapiirakka saa haastajan omenaruuduista
Omenapuut ovat nyt pullollaan suomalaisia omenoita. Omena sopii mainiosti erilaisiin leivonnaisiin, kuten piirakkaan tai pullaan. Nämä mehukkaat omenaruudut mantelimassalla ja kanelilla katoavat pelliltä parempiin suihin alta aikayksikön. Lämmin omenaruutu maistuu tietysti parhaimmalta kun sen nauttii kera lasillisen jääkylmää maitoa.
Omenaruudut mantelimassalla (noin 30 kpl)
50 g tuorehiivaa
3 dl maitoa
2 dl kermaa
150 g voita
1 kananmuna
1/2 tl suolaa
1,5 dl sokeria
n. 12 dl vehnäjauhoja
1 rkl jauhettua kardemummaa
täyte:
100 g voita
200 g mantelimassaa
4 omenaa
2 rkl kanelia
0,5 dl sokeria
päälle:
1 kananmuna
raesokeria
mantelilastuja- tai rouhetta
Lämmitä maito ja kerma kattilassa tai mikrossa kädenlämpöiseksi. Murusta hiiva isoon kulhoon ja kaada maito-kermaseos joukkoon, sekoittaen vispilällä. Paloittele huoneenlämpöinen voi pieneksi ja lisää se joukkoon, kaada sitten joukkoon sokeri, suola ja kananmuna. Lisää vielä kardemumma. Lisää vehnäjauhoja vähän kerrallaan ja vaivaa taikinaa kunnes se alkaa irrota reunoista. Vaivaa taikinaa yleiskoneen kanssa noin 10 minuuttia.
Kohota taikinaa kulhossa liinan alla noin tunti, kunnes taikina on kohonnut kaksinkertaiseksi.
Valmista täyte. Kuori ja raasta omenat. Raasta myös mantelimassa. Mantelimassa on helpompi raastaa, kun sitä pitää hetken pakastimessa. Sekoita muiden ainesten kanssa kermaiseksi täytteeksi.
Kaada taikina jauhotetulle alustalle. Älä vaivaa taikinaa liikaa. Kauli taikina isoksi suorakulmioksi. Levitä täytettä puolikkaalle taikinaosiolle (pitkälle sivulle) ja viikkaa taikina täytetyn osan päälle. Toista lyhyelle sivulle, levitä täyte ja viikkaa uudelleen. Sitten kauli täytetty taikina varovaisesti melkein uunipellin kokoiseksi, leikkaa neliöiksi ja siirrä kohoamaan leivinpaperilla vuoratulle uunipellille liinan alle 45 minuutiksi.
Jos uunipelti on pienempi, laita pullat kahdelle pellille, jotta ne kypsyvät paremmin. Lämmitä uuni 200 asteeseen. Pensselöi pullat kananmunalla ja ripottele päälle raesokeria ja mantelilastuja. Paista 15–30 minuuttia, tai kunnes pullat ovat kypsiä. Kypsymisaika riippuu siitä käytätkö kiertoilmaa. Anna jäähtyä hieman ja murra tai leikkaa paloiksi.
Henriikka Fingerborg



















