Lämpimät tonnikala-juustoleivät ovat lohturuokien aatelia
Lämpimät tonnikala-juustoleivät – eli ”tuna melt – ovat kunnon lohturuokaa, kun ilmat alkavat viilentyä ja illat pimentyä. Meheviin leipiin valmistetaan täyte tonnikalasta, majoneesista, creme fraichesta, pilkotuista jalapenoista, purjosipulista ja coctailkurkuista, dijon-sinapista ja kapriksista. Täytteessä on kunnolla makua ja potkua, mutta jalapenot voi tietysti myös jättää välistä pois jos haluaa. Väliin laitetaan vielä reilu pala juustoa, joka saa sulaa pannulla pehmeäksi.
Kun leivät sivelee majoneesilla ennen voissa paistamista, leipiin tulee ihanan rapea ja maukas paistopinta. Leivät ovat herkullisia sellaisenaan, tai vaikkapa lounaaksi vihersalaatin ja vinegreten, eli ranskalaisen salaatinkastikkeen kera. Tonnikala-juustoleipien väliin sopivat mainiosti myös tuoreet yrtit pilkottuna, kuten korianteri, persilja tai tilli.
Lämpimät tonnikala-juustoleivät
paahtoleipää
1 purkki tonnikalaa
2 rkl majoneesia
1 rkl creme fraichea
1 rkl jalapenoja (säilyke)
1 tl dijon-sinappia
1 tl kapriksia
pala purjosipulia
pari cocktailkurkkua
juustoa
voita ja majoneesia paistamiseen
Pilko purjosipuli, cocktailkurkut ja jalapenot pieneksi. Sekoita pilkotut ainekset majoneesin, creme fraichen, dijon-sinapin ja kapriksien kanssa tahnaksi. Lusikoi tahna paahtoleipien päälle. Laita päälle muutama pala juustoa.
Paina puolikkaat yhteen ja voitele ulkopinnat kevyesti majoneesilla. Paista leivät reilussa voissa pannulla, tai grillaa leipägrillissä, kunnes leivät ovat saaneet väriä ja juusto on sulanut pehmeäksi. Leikkaa leivät kolmioiksi ja nauti heti lämpimänä.
Henriikka Fingerborg



















