Millainen kahvi sopii pääsiäisherkuille? – kahvinpaahtaja Petri Nieminen neuvoo
Juhlapöydän kahvi on pahimmillaan termoskannusta lorotettu laiha liru, joka lämmittää vain, jos se on kuumaa. Ajat ovat muuttuneet, mutta kahvin suosio pitää pintansa. On selvää, että kahviin suhtaudutaan Suomessa tunteella. Sen tietää kahvinpaahtaja ja yrittäjä Petri Nieminen, joka on kirjoittanut ensimmäisen kattavan suomenkielisen kirjan kahvista (Kahvi - Suuri suomalainen intohimo, Tammi). Nyt kahvimaailman tunnettu hahmo kertoo kahvikulttuurin kehittäjä Caffin tiedotteessa, millainen kahvi kannattaa valita pääsiäispöytään.
Ruokakaupat ovat nykyisin täynnä toinen toistaan eksoottisempia kahvimerkkejä ja blendejä, joista monet ovat tummia. Tummapaahtoinen runsas kahvi onkin Niemisen mukaan erinomainen valinta pääsiäisaterialle.
– Makeiden ja vahvojen jälkiruokien kanssa parasta on tuhti kahvi, Nieminen vinkkaa.
Mämmin, suklaakakkujen ja -leivosten kaveriksi kannattaa valita tummapaahtoinen aasialaiskahvi. Intialaisissa, indonesialaisissa ja papua-uusiguinealaisissa kahveissa taas on mausteisuutta ja maanläheisyyttä. Kun nämä ominaisuudet yhdistää tummempaan paahtoon, saadaan miellyttävä kahvi raskaankin jälkiruoan kanssa.
Ruokakaupoista voi olla laajasta valikoimasta huolimatta vaikea löytää sekoittamattomia erikoiskahveja. Pienpaahtimoiden valikoimista löytyy selkeimpiä vaihtoehtoja, kuten sumatralaiset, balilaiset ja intialaiset alkuperäiskahvit. Ne sopivat Niemisen mukaan erinomaisesti pääsiäispöytään.
Nieminen neuvoo valitsemaan kahvin ruoan mukaan. Hän painottaa, ettei kahvi saa jäädä ruoan varjoon, eikä pilata hyvästä ateriasta jäänyttä jälkimakua.
Jos siirtyminen pääruoasta jälkiruoan pariin kestää, voi hyvin valita kevyemmän jälkiruokakahvin sellaisenaan juotavaksi, tai nauttia sitä vaikka pashan kera. Kenialainen kahvi sopii pashalle, sillä kahvikin on hapokkaan raikas ja parhaimmillaan hieman sitrusmainen. Myös rahkainen pääsiäispulla istuu hyvin kenialaisen seuraan.
Yleinen totuus maistelussa ja makujen yhdistelyssä on, että hennot maut jäävät helposti vahvojen alle. Siksi jälkiruokakahvi kannattaa valita ruoan tai jälkiruoan ominaisuudet huomioiden.
Eveliina Portnoj



















