Vanumamma oli oman aikansa vaikuttajanainen
Turun Vanun perustajaan ja omistajaan Aline Grönbergiin on tänä keväänä mahdollisuus tutustua oikein kunnolla. Kaarina-talossa on maaliskuun ajan esillä näyttely Grönbergistä, joka tunnetaan paremmin lempinimellä Vanumamma. Näyttelyn lisäksi Kaarina-talossa järjestetään Vanumamma-aiheisia luentoja.
Ei kahta ilman kolmatta: Kaarina-Teatterissa juuri ensi-iltansa saanut teatterin 40-vuotisjuhlanäytelmä kertoo niin ikään Aline Grönbergin urasta ja elämästä. Lähes kaikki näytökset ovat olleet loppuunmyytyjä jo kauan ennen ensi-iltaa.
Vanumamma-näytelmän ohjaaja Jarmo Kujala kertoo produktion saaneen alkunsa 2,5 vuotta sitten, kun Vanumammasta kirjan kirjoittanut Olli Kauremaa otti Kaarina-Teatteriin yhteyttä. Näyttelijöiden casting-tilaisuus pidettiin viime vuoden toukokuussa, ja työryhmä aloitti Vanumamman elämään tutustumisen alkukesästä 2022.
– Alussa keskustelimme eri roolihahmoista ja muun muassa katsoimme filmin Turun Vanun henkilökunnan juhlasta Rauhalinnan kartanossa, jossa Aline Grönberg emännöi, kertoo nimiroolin esittäjä Anne Höglund.
Höglund ei entuudestaan tiennyt juuri mitään Grönbergin elämästä.
– Turun Vanussa olin kyllä käynyt lapsena ja nuorena, mutten tiennyt mitään sen perustajasta ja historiasta.
Lähes vuoden kestäneen prosessin aikana Höglund kertoo oppineensa paljon Turun liike-elämän historiasta ja yhden siihen merkittävästi vaikuttaneen turkulaisen naisen elämästä. Kujalan mukaan Vanumamma-näytelmä keskittyy Grönbergin työuraan, mutta siinä kerrotaan myös hänen yksityiselämästään. Pyrkimys on luoda kuva piinkovana liikenaisena tunnetusta ja vuonna 1940 kauppaneuvoksen arvonimen saaneesta Grönbergistä ihmisenä.
Näytelmässä on mukana sekä todellisia henkilöitä että fiktiivisiä roolihahmoja. Oikeasti eläneitä hahmoja ovat sisäkkönä toiminut Hilja Segerstedt, Turun Vanun ensimmäinen työntekijä ja kirjanpitäjäGerda Söderholm, lähettinä ja autonkuljettajana toiminut Veikko Heimovaara, kälyAnna Johnsson, seurapiirirouva Dagmar Hjort sekä liikemiehet Harald Färdig ja Edvin Forsberg. Saaristolaisia ja maalaisia, jotka toivat Turun Vanuun villoja, lumppuja ja höyheniä, edustavat kemiöläiset Urho ja Toini Lindén.
Aline Grönbergin syntymästä tuli marraskuussa 2021 kuluneeksi 150 vuotta. Vanumamma-näytelmäkin sijoittuu noin sadan vuoden takaiseen aikaan, vuosiin 1924–1940, jolloin Grönberg loi pienestä kellarimyymälästä suuren tekstiilitavaratalon Turun ydinkeskustaan. Ajankohtaisen aiheesta juuri nyt tekee tarinan sanoma, joka on Kujalan mukaan tämä:
– Miten ihminen aloittaa tyhjästä ja jaksaa vaikeuksista huolimatta ajatella eteenpäin ja rakentaa uutta.
Maria Helstola