Mascarponekerma tuo perinteiseen luumukiisseliin mannermaisen tuulahduksen
Tuhdin jouluruoan jälkeen maistuu kevyt ja makean raikas jälkiruoka. Parasta joulun jälkiruoassa on helppous ja se, että valmistamiseen tarvitaan ainoastaan muutama ainesosa. Mascarponejuustoa, vispikermaa, sokeria, pussi luumuja, sitruuna, kanelitanko ja perunajauhoja. Mascarponejuusto sopii niin makeisiin kuin suolaisiinkin ruokiin. Pehmeä rakenne, rasvapitoisuus ja hienostunut maku tekee siitä monen suosikin.
Mascarpone on Italian Lombardian alueelta kotoisin oleva tuorejuusto. Mascarpone-nimen kerrotaan tulevan italian kielen sanasta mascarpa, joka tarkoittaa tiettyä heratuotetta tai ricotta-juuston murrenimityksestä mascarpia. Mascarponekerma ja luumukiisseli maistuu kaikille, ja ainekset säilyvät pitkäänkin kaapissa. Luumukiisselin voi tehdä halutessaan etukäteen jääkaappiin. Luumuja liotetaan muutama tunti sokerivedessä, joten tämä työvaihe vie hetken aikaa.
Perinteinen luumukiisseli
pussi kuivattuja luumuja (reilu 200 g)
1 dl sokeria
1 l vettä
1 kanelitanko
3 rkl perunajauhoja
1/2 dl kylmää vettä
muutama sitruunan kuori
1/2 sitruunan mehu
pinnalle sokeria
Laita 1 l vettä kattilaan ja lisää joukkoon sokeri, sekoita kunnes sokeri on liuennut. Lisää joukkoon luumut ja anna liota muutama tunti, tai jopa yön yli. Nosta kattila liedelle ja lisää kattilaan kanelitanko, sekä muutama sitruunan kuori. Keittele rauhassa 10-15 minuuttia miedolla lämmöllä, kunnes luumut ovat pulleita ja nousevat pintaan. Nosta kattila liedeltä ja nosta suurin osa luumuista kauhalla toiseen astiaan. Poimi pois myös kanelitanko ja sitruunankuoret. Vatkaa kattilan liemeen jääneet luumut vispilällä tasaiseksi. Laita perunajauhot ja vesitilkka kannelliseen purkkiin vatkaa tasaiseksi. Kaada ja sekoita seos ohuena nauhana kiisseliliemeen, ja kiehauta liedellä. Kaada luumut joukkoon ja sekoita. Ripottele päälle sokeria.
Mascarponekerma
purkki mascarponejuustoa (250 g)
purkki vispikermaa (2 dl)
1 rkl sokeria
(ripaus kardemummaa)
Laita mascarponejuusto ja vispikerma isoon kulhoon. Vaahdota sähkövatkaimella pehmeäksi vaahdoksi. Mausta sokerilla ja halutessasi ripauksella kardemummaa.
Henriikka Fingerborg