Kurpitsaleipä on mainio makupari happamille juustoille
Ruokakauppojen heviosastot notkuvat alkusyksystä erilaisia kurpitsalajikkeita väärällään. Vaikka kiihkein sesonki alkaa olla takanapäin, on tarjontaa edelleen runsaasti. Monikäyttöiset ja värikkäät kurpitsat sopivat monenlaiseen ruoanlaittoon, leivontaan ja säilöntäänkin. Tavallinen oranssi satokurpitsa on se tunnetuin lajike. Pulleiden ja eri muotoisten kurpitsoiden väriloisto on tosi kaunista katsottavaa.
Hokkaidokurpitsa puolestaan on alkujaan japanilainen talvikurpitsalajike, jota viljellään tätä nykyä myös Euroopassa. Tämän pisaranmuotoisen kurpitsan maku on hyvin täyteläinen, jopa elegantti. Sitä voi käyttää muiden lajitovereidensa tapaan, mutta erityisen hienosti sen maun saa esiin pannulla paistettuna oliiviöljyn ja yrttien kanssa tai uunissa paahdettuna.
Kaikki kurpitsalajikkeet ovat parhaimmillaan uunissa paahdettuina, jolloin niiden täyteläinen makeus korostuu vielä entisestään. Paahdettuna kurpitsat voi käyttää ruoanvalmistuksessa sellaisenaan joko salaatissa, pelkkänä lisukkeena tai lämpimän leivän täytteenä. Kannattaa kokeilla ja maistella eri kurpitsalajikkeita, ja havaita, kuinka monipuolisesta herkusta on kyse.
Kurpitsojen kanssa poikkeuksellisen toimivia makupareja ovat yrttien ja chilin lisäksi erilaiset juustot. Kreikkalainen feta, pehmeä vuohenjuusto sekä sinihomejuusto sopivat aivan erityisen hienosti kurpitsan kaveriksi.
Jos kaipaa myöhäissyksyiseen iltaan jotain makeaa ja rapeaa, lämmin leipä sopivin höystein ajaa asian. Makea kurpitsa, happoinen vuohenjuusto tai feta, väkevä sinappi sekä suolainen kinkku ovat loistava makuyhdistelmä lämpimien leipien päälle.
Kurpitsajuustoleivät
8 viipaletta paahto- tai vuokaleipää
oliiviöljyä
makeaa vahvaa sinappia maun mukaan
8 muhkeaa viipaletta saunapalvikinkkua
paahdettuja tai paistettuja kurpitsaviipaleita
fetaa tai vuohenjuustoa
Herkulliset kurpitsa-vuohenjuustoleivät ovat superhelppoja valmistaa. Paahda tai paista kurpitsat. Napsauta ensin uuni 220 asteeseen. Levitä sen jälkeen voipaperi uunipellin päälle. Sijoita leipäviipaleet leivinpaperin päälle ja sivele leipäsiivujen pintaan sopivasti oliiviöljyä sekä sinappia.
Asettele leipien päälle sen jälkeen kinkkusiivut, kurpitsaviipaleet sekä niiden päälle vielä vuohenjuusto. Paista leipiä uunissa kymmenisen minuuttia, mutta tarkkaile niitä, etteivät ne pala. Nosta leivät uunista ja tarjoile ne raikkaan salaatin kanssa. Kyytipojaksi sopii esimerkiksi tee, maito tai kivennäisvesi.
Henriikka Fingerborg



















