Kritiikki: Taiteiden tuulenpuhkoma talo – Huoneiden kirja luo kulkijalleen ainutlaatuisen elämyksen

Tarja Sahlstedt huoneesta 31 Nimetön ja muu Huoneiden kirja ravistelee taiteen kokemisen tapoja Tarja Sahlstedt huoneesta 31 Nimetön ja muu Huoneiden kirja ravistelee taiteen kokemisen tapoja Kuva: Jesper Dolgov

MonitaiteisessaHuoneiden kirja -teoksessa luodaan kirjailija Saila Susiluodon samannimisen proosarunoteokseen (2003) pohjaten immersiivinen, kokijansa taiteen sisäiseen todellisuuteen upottava teostapahtuma. Massiivinen toteutus kattaa vanhan Kivipainon tehdasrakennuksen pihapiireineen.

Taideteokseen astumisen kynnyksellä Vanha taulukko -hahmo evästää yleisön taipaleelleen. Kulkijaa kehotetaan esittämään mielessään kysymys, johon toivoo taiteen äärellä saavansa vastauksen. Kysymys ja vastaus ovat tulkitsijansa mukaiset. Yleisöllä on myös vapaus edetä talossa haluamallaan tavalla.

Kirjan ajattelumaailman hengessä kulkijalle annetaan kirje, kartta, taulukko ja kolikko reitin suuntaamista varten. Näihin runotodellisuuden ennusmenetelmiin voi halutessaan syventyä myöhemminkin. Esityksellinen toteutus nimittäin hurmaa mukaansa. Susiluodon runot ovat kunkin niistä ammentavan omaäänisen pienoisteoksen yhteydessä esillä, joten tekstilähteellekin voi hakeutua, ja avartaa näin taiteidenvälisten yhteyksien avulla kokemusta.

Huoneiden kirjan sisällölliset ytimet kietoutuvat elämän ja luonnon kiertokulkuun. Teos on myös muodoltaan alati liikkeenalaisen muotoutumisen ja syklisen muutoksen tilassa. Tarinan hahmoja voi lukea runorihmaston ihmiskohtaloina tai tulkita metaforina. Teoksen kauhutunnelmainen kaksoisteemainen avausruno mahdollistanee vertauskuvallisen luennan yksilön minuuden kadottavasta samuudenpakosta. Kokonaisuudessa kokijan näkökulma nouseekin keskiöön, suhteessa lähimmäisiin, ympäristöön ja luonnonolosuhteisiin muotoutuvana.

Jarkko Forsmanin teos Huone lasimaalauksen sisällä (esiintyjä Joele Solinas). Jarkko Forsmanin teos Huone lasimaalauksen sisällä (esiintyjä Joele Solinas). Kuva: Jesper Dolgov

Teoksessa elämää koettelevien teemojen, rakkaudettomuuden, kodittomuuden, kärsimyksen, rappeutumisen, tuhon ja kuoleman, väkevänä vastavoimana näyttäytyy herpaantumaton luomistyö. Sisällön tasolla se on läsnä elämää vaalivissa ja ylläpitävissä kodinpiirin toiminnoissa mutta myös kokonaisvaltaisemmin uutta luovassa otteessa. Tässä runollisen ilmaisun potentiaali ilmenee sen mahdollistamissa assosiaationvirroissa, jotka avaavat ymmärrystä menneen ja eletyn elämän vaikutuksesta nykyhetkessä. Luodessaan uusia merkityksellisiä yhteyksiä ne rakentavat samalla myös tulevaa.

Monitaiteellisessa toteutuksessa runonhehkua voi kokea mitä elämyksentäyteisimmillä tavoilla, kuten komeron, kylmäkaapin, puuntuoksuisen pesän ja äänimaiseman näyttämöillä, liinaan kääriytyneenä ilmassa leijuen ja korkeuksista ulos tähyten. Kulkija voi, muiden muassa, uppoutua kirjanlehdistä tehdyn tornin kutkuttaviin kätköihin, todistaa purkamalla rakentamisen ja sirpaleiden kokoamisen eheyttävää voimaa, kohdata fyysiset rajat haastavaa akrobaattista kehollisuutta, antaa iloistuttavan itkijänaisen laukaista padottuja tunteita ja antautua säväyttävän näkijä-parantajan huomaan. Riemullista on myös nähdä kanssakulkijoiden luova heittäytyminen ja oivallukset teosten äärellä.

Lotta Virtasen (kuvassa) teos Huone jonka seinällä on ryijy. Lotta Virtasen (kuvassa) teos Huone jonka seinällä on ryijy. Kuva: Jesper Dolgov

Huoneiden kirja ravisuttaa totunnaisia taiteen kokemisen tapoja. Teokseen sisäänrakennettu yleisösuhde tekee erityisen vaikutuksen. Se mahdollistaa kulkijan omia valintoja kunnioittaen taiteen intiimin kokemisen, kokonaisvaltaisen elämyksellisyyden, sykähdyttävät kohtaamiset, osallistumisen, meditatiivisen teoksen äärellä olemisen ja syväluotaavan pohdiskelun. Yksin kuljettavaksi tarkoitettu vaellus läpi huoneiden huipentuu illan päättävään esitykselliseen kokoontumiseen talon pihapiiriin, jossa taiteiden taianomainen kollektiivisuutta henkivä tunnelma on syvän koskettava.

Huoneiden kirja on estetiikaltaan hämmästyttävän eheä, vaikka sitä on ollut toteuttamasta toistasataa taiteilijaa ja se kattaa mitä runsaimman taiteiden kirjon. Eheydentuntu kantautuu paikallisten taiteen toimijoiden omalaatuisesta ja pitkäjänteisestä työstä. Toteutuksessa välittyy lisäksi elintärkeä yhteistyön merkitys. Lumoava suurteos innostanee tulevassa myös uusia yleisöjä verraten marginaalissa toimivien taiteiden pariin. Toivoa saattaa, sillä Huoneiden kirja osoittaa taiteen ehtymättömän luomisvoiman – ja sen jatkuvan vaalimisen tärkeyden.

Huoneiden kirja on avoinna Turun Kivipainossa 29. elokuuta asti.

Tehdas Teatteri, Aurinkobaletti ja Aura of Puppets: Huoneiden kirja.

Teos pohjautuu Saila Susiluodon samannimiseen proosarunoteokseen. Ydintyöryhmä: taiteellinen johtaminen Alma Rajala, skenografia ja visuaalisuus Johanna Latvala, valot Jarkko Forsman, äänet Laura Naukkarinen, puvustus Riikka Mäntymaa, kokemuksellisuus ja yleisön kuljetus Venla Luoma. Ensi-ilta 13.8. Turun Kivipaino.

Turun kulttuuripääkaupunki 10 vuotta -juhlaohjelmiston pääteos.

Mia Hannula

Kritiikki näkyy! tuo kritiikin lähelle. Suomen arvostelijain liiton ja Koneen säätiön kolmivuotinen hanke tukee paikallismedioita kritiikin julkaisemisessa. Tämä arvostelu julkaistaan myös osoitteessa kritiikkinakyy.fi

Häiriö rautatieliikenteen matkustajainformaatiojärjestelmässä on korjattu

Viime yönä tapahtunut kesäaikaan siirto vikaannutti asemien informaatiojärjestelmän, jotka jäivät näyttämään niin sanottua normaaliaikaa eli olivat tunnin myöhässä.

Ilta Brinkkalassa johdattaa arkkitehtuurin pohjoismaisiin vaikutteisiin Turussa

Mikko Laaksonen.

Ilta Brinkkalassa johdattaa arkkitehtuurin pohjoismaisiin vaikutteisiin Turussa. Tietokirjailija Mikko Laaksonen kertoo torstaina 30. maaliskuuta kello 17 kertoo, millaista vuorovaikutusta Turkuun toteutetun asuntorakentamisen taustalla oli, ja mistä vaikutteita tuli. Samalla kuullaan, minne muualle Suomeen turkulaiset rakennusliikkeet ja arkkitehdit toteuttivat 1960-luvun alussa turkulaista arkkitehtuuria.

Kesäaika sotki rautatieliikenteen matkustajainformaatiojärjestelmä

Viime yönä tapahtunut kesäaikaan siirtyminen vikaannutti asemien informaatiojärjestelmän, jotka jäivät näyttämään niin sanottua normaaliaikaa eli ovat tunnin myöhässä. Osa asemien kelloista on oikeassa ajassa, mutta junien lähtöajat ovat virheelliset.

Italialainen herkkuparatiisi ja miestenvaateliike avaavat Hansakorttelissa

Hansakorttelin kävijämäärä on kasvussa.

Hansakortteli saa vuoden ensimmäisen uuden liikkeensä jo Hansailmiön käynnistyessä maaliskuun lopulla, kun miestenvaateliike Jack & Jones avaa myymälänsä Hansakorttelin toiseen kerrokseen. Ravintolauutuus Gelateria Nuvolen, Pizzeria 450C:n ja Bastan yhdistävä italialaisten makujen herkkukeidas. Uusia kasvoja Hansakorttelissa nähdään myös uudistetussa Intersportissa, jonka kauppiaspariskuntana on aloittanut Maaria ja Teemu Holma .

Loton potti nousee 7,7 miljoonaan, Jokerissa kaksi täysosumaa

Lotossa ei löytynyt täysosumaa, joten ensi viikolla tarjolla on jo 7,7 miljoonaa euroa. Loton kierroksen 12/2023 oikea rivi on 4, 14, 15, 20, 21, 30, 31 sekä lisänumero 40. Plusnumeroksi arvottiin 26.

Miksi romuttaa apteekkijärjestelmä?

Kirjoittaja puolustaa nykyistä apteekkijärjestelmää.

Viime päivien keskustelujen perusteella näyttää siltä, että joillakin tahoilla on vahvana päämääränä romuttaa nykyinen apteekkijärjestelmämme. Perusteluina käytetään omistajuuden vapauttamista tai lääkkeiden hintojen alentamista, jotka saavat uudistuksen kuulostamaan asiaan perehtymättömän korvaan kilpailullisten näkökulmien valossa hyvältä.

Rohkea ja sosiaalinen luonne sekä puhdas hiekkalaatikko näyttävät edistävän kissan sisäsiisteyttä

Erityisen yleisiä sisäsiisteysongelmat ovat leikkaamattomilla kissoilla.

Helsingin yliopiston tutkijat tunnistivat useita yhteyksiä erilaisten riskitekijöiden ja kissojen sisäsiisteysongelmien välillä. Moninaisten riskitekijöiden tunnistaminen antaa mahdollisuuden olosuhteiden muokkaamiseen kissan ympäristössä ja voi tätä kautta ehkäistä ja vähentää sisäsiisteysongelmia.

Rasekon vaatteidenvaihtotilaisuus uusitaan kahdesti

Rasekossa järjestetään pikapikaa kaksi uutta vaatevaihtaritilaisuutta.

Rasekossa järjestettiin helmikuussa kaksi kaikille avointa vaatteiden vaihtotilaisuutta. Tapahtumien suosio ylitti odotukset, ja useiden osallistujien toiveena oli saada tapahtumalle jatkoa.

Riistakameroilla uutta tietoa merimetson ja harmaahaikaran käyttäytymisestä vesiviljelylaitoksilla

Luonnonsuojelulailla rauhoitettujen merimetson ja harmaahaikaran pesimäkannat ovat vahvistuneet viimeisen parinkymmenen vuoden aikana Suomen rannikko- ja merialueilla. Luonnonvarakeskuksen tutkimuksessa selvitettiin riistakameroiden käyttöä harmaahaikaroiden ja merimetsojen seurantamenetelmänä vesiviljelylaitoksilla.

Loimu iski mitalipeleihin

Loimun välieräsarja Akaa-Volleyta vastaan alkaa torstaina.

Raision Loimu iski itsensä välieriin lentopalloilun Mestaruusliigassa selättämällä Hurrikaani-Loimaan perjantaina Loimaalla puhtaasti luvuin 0–3 (27-29, 22-25, 19-25). Välieräpaikka on vuoden 2001 mestaruuskevään jälkeen vasta kolmas kaikkien aikojen menestyneimmälle suomalaiselle lentopalloseuralle. Tällä vuosituhannella Raisiossa on juhlittu liigamatalia vain kahdesti, joten nälkää riittää joukkueen lisäksi myös koko oranssimustalla seurayhteisöllä.

Suomalaisten kiinnostus lyhennysvapaisiin ei ole kasvanut

Danske Bankin Asuntolainapulssin mukaan lyhennysvapaiden suosio ei ole kasvanut, vaikka korot ovat nousseet ja inflaatio pysynyt korkeana.

Suuria klassikkoja soolokitaralla

Tomi Paldanius.

Fingerstyle-kitaristi Tomi Paldanius soittaa tunnetuiden kappaleiden melodiat, soinnut, bassolinjat ja jopa kitarasoolot samanaikaisesti. Paldanius konsertoi Rieskalähteen koulun auditoriossa tiistaina 28. maaliskuuta kello 18.

Varjoista vapauttava kantaesityskonsertti Martinkirkossa

Turun konservatorion kamarikuoron konsertti Sept Anges – Pandemian varjoista pureutuu lähivuosiin ja purkaa tuntoja Martinkirkossa lauantaina 25. maaliskuuta kello 19. Konserttiin on vapaa pääsy.

Puukauppa käynnistyi viime vuotta vilkkaammin

Metsäteollisuus ry:n jäsenyritykset ostivat tammi–helmikuussa puuta yksityismetsistä 5,5 miljoonaa kuutiota. Määrä on noin kolmanneksen edellisvuoden alkua enemmän, ja neljä prosenttia enemmän kuin viiden vuoden keskiarvo.

Vanhan liiton työmoraalin mies – Sami Huhtala ajautui jälkiruokaekspertiksi sattumalta

 Sami Huhtala on pyörittänyt Sanna-vaimonsa kanssa Xoco’sia kahdeksan vuotta.

Xoco’sin Sami Huhtala on tullut tunnetuksi ennen kaikkea jälkiruokien taitajana. Xoco’sin jälkiruoka- ja konditoria-annokset ovat keränneet viimeisen kahdeksan vuoden aikana runsaasti kiitosta ja pari vuotta sitten Huhtala voitti Makea mestari -kilpailun.

TPS kolmantena miesten välieriin, FBC Turku eteni karsinnan toiseen vaiheeseen

TPS löi Indiansin murskalukemin.

TPS eteni kolmantena joukkueena miesten salibandyn F-liigan välieriin, kun se kaatoi Westend Indiansin kotonaan maalein 10–2 ja jatkaa neljän joukkoon voitoin 4–1. Viimeisestä paikasta pelaavat sunnuntaina Jyväskylässä viidennen ottelunsa Happee ja SPV, ja jatkopaikka on katkolla kotijoukkueelle.

Eurojackpotin päävoitto kohoaa jo 73 miljoonaan euroon

Eurojackpotin perjantaisessa arvonnassa (kierros 12/2023) ei tällä kertaa löytynyt täysosumaa.

Kysely: Enemmistö vastustaa hyvinvointialueveroa

Enemmistö suomalaisista (57%) ilmoittaa, että heille on samantekevää, miten sosiaali- ja terveyspalvelut järjestetään maassamme, kunhan hoitoon pääsee, käy ilmi KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuksesta. Yli kolmannes (37%) torjuu väittämän. Kansalaismielipide ei ole paljon muuttunut aiemmista mittauskerroista. Väitteeseen yhtyvien osuus on eri vuosia liikkunut 54–62 prosenttiyksikön välillä.

Urheilu

Yhdessä tehokkaammin kauhoen – Turkulaisten uintiseurojen yhdistymistä valmisteltiin pitkään

Tero Laine näkee, että uimarin kriittisiin vuosiin pitää panostaa, paitsi yksilön myös seuran. – On suuri haaste, että saadaan tuettua vaikkapa nuorten EM-tasolla olevaa urheilijaa niin, että hän nousee aikuisten EM-tasolle.

Turkulainen uinti astui uuteen aikaan maaliskuussa, kun Aurajoen Uinti ja Åbo Simklubb – Uintiklubi Turku ry. ÅSK yhdistyivät. Fuusion muodostama seura tunnetaan nimellä Uinti Turku.

Loimu iski mitalipeleihin

Loimun välieräsarja Akaa-Volleyta vastaan alkaa torstaina.

Raision Loimu iski itsensä välieriin lentopalloilun Mestaruusliigassa selättämällä Hurrikaani-Loimaan perjantaina Loimaalla puhtaasti luvuin 0–3 (27-29, 22-25, 19-25). Välieräpaikka on vuoden 2001 mestaruuskevään jälkeen vasta kolmas kaikkien aikojen menestyneimmälle suomalaiselle lentopalloseuralle. Tällä vuosituhannella Raisiossa on juhlittu liigamatalia vain kahdesti, joten nälkää riittää joukkueen lisäksi myös koko oranssimustalla seurayhteisöllä.

TPS kolmantena miesten välieriin, FBC Turku eteni karsinnan toiseen vaiheeseen

TPS löi Indiansin murskalukemin.

TPS eteni kolmantena joukkueena miesten salibandyn F-liigan välieriin, kun se kaatoi Westend Indiansin kotonaan maalein 10–2 ja jatkaa neljän joukkoon voitoin 4–1. Viimeisestä paikasta pelaavat sunnuntaina Jyväskylässä viidennen ottelunsa Happee ja SPV, ja jatkopaikka on katkolla kotijoukkueelle.

RNK:n Petra Ojarannalle tänään 700 peliä täyteen

Petra Ojaranta.

Suomalaisen ringeten legenda, RNK:n Petra Ojaranta saavuttaa 700 pelatun SM-sarjaottelun rajan toisena suomalaispelaajana. 46-vuotias Ojaranta saa 700 peliä täyteen ringeten ensimmäisessä finaalissa 25. maaliskuuta, kun RNK kohtaa Raisiossa NoU Ringeten. Vuonna 1990 ensimmäisen SM-sarjaottelunsa pelannut Ojaranta on voittanut urallaan muun muassa kaksi Suomen mestaruutta ja viisi maailmanmestaruutta.

FBC nousi kuilun partaalta voittoon

Juuso Forsman. Kuva on viime keväältä.

Salibandyn F-liigakarsinnassa FBC Turku siirtyi Karhuja vastaan 2–1-johtoon voittamalla kotonaan rangaistuslaukauskisan jälkeen 6–5. Paikka karsinnan toisessa vaiheessa aukeaa kolmella voitolla.

Puukkokatsomo: Tepsillä raskaan analyysin aika

Lassi Lehtinen.

Hienoja peliasuja, hienoja hatunnostoja satavuotiselle historialle. Mutta urheilullisesti HC TPS:n juhlakausi ei jättänyt kerrottavaa jälkipolville.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.