Kritiikki: Taiteiden tuulenpuhkoma talo – Huoneiden kirja luo kulkijalleen ainutlaatuisen elämyksen
MonitaiteisessaHuoneiden kirja -teoksessa luodaan kirjailija Saila Susiluodon samannimisen proosarunoteokseen (2003) pohjaten immersiivinen, kokijansa taiteen sisäiseen todellisuuteen upottava teostapahtuma. Massiivinen toteutus kattaa vanhan Kivipainon tehdasrakennuksen pihapiireineen.
Taideteokseen astumisen kynnyksellä Vanha taulukko -hahmo evästää yleisön taipaleelleen. Kulkijaa kehotetaan esittämään mielessään kysymys, johon toivoo taiteen äärellä saavansa vastauksen. Kysymys ja vastaus ovat tulkitsijansa mukaiset. Yleisöllä on myös vapaus edetä talossa haluamallaan tavalla.
Kirjan ajattelumaailman hengessä kulkijalle annetaan kirje, kartta, taulukko ja kolikko reitin suuntaamista varten. Näihin runotodellisuuden ennusmenetelmiin voi halutessaan syventyä myöhemminkin. Esityksellinen toteutus nimittäin hurmaa mukaansa. Susiluodon runot ovat kunkin niistä ammentavan omaäänisen pienoisteoksen yhteydessä esillä, joten tekstilähteellekin voi hakeutua, ja avartaa näin taiteidenvälisten yhteyksien avulla kokemusta.
Huoneiden kirjan sisällölliset ytimet kietoutuvat elämän ja luonnon kiertokulkuun. Teos on myös muodoltaan alati liikkeenalaisen muotoutumisen ja syklisen muutoksen tilassa. Tarinan hahmoja voi lukea runorihmaston ihmiskohtaloina tai tulkita metaforina. Teoksen kauhutunnelmainen kaksoisteemainen avausruno mahdollistanee vertauskuvallisen luennan yksilön minuuden kadottavasta samuudenpakosta. Kokonaisuudessa kokijan näkökulma nouseekin keskiöön, suhteessa lähimmäisiin, ympäristöön ja luonnonolosuhteisiin muotoutuvana.
Teoksessa elämää koettelevien teemojen, rakkaudettomuuden, kodittomuuden, kärsimyksen, rappeutumisen, tuhon ja kuoleman, väkevänä vastavoimana näyttäytyy herpaantumaton luomistyö. Sisällön tasolla se on läsnä elämää vaalivissa ja ylläpitävissä kodinpiirin toiminnoissa mutta myös kokonaisvaltaisemmin uutta luovassa otteessa. Tässä runollisen ilmaisun potentiaali ilmenee sen mahdollistamissa assosiaationvirroissa, jotka avaavat ymmärrystä menneen ja eletyn elämän vaikutuksesta nykyhetkessä. Luodessaan uusia merkityksellisiä yhteyksiä ne rakentavat samalla myös tulevaa.
Monitaiteellisessa toteutuksessa runonhehkua voi kokea mitä elämyksentäyteisimmillä tavoilla, kuten komeron, kylmäkaapin, puuntuoksuisen pesän ja äänimaiseman näyttämöillä, liinaan kääriytyneenä ilmassa leijuen ja korkeuksista ulos tähyten. Kulkija voi, muiden muassa, uppoutua kirjanlehdistä tehdyn tornin kutkuttaviin kätköihin, todistaa purkamalla rakentamisen ja sirpaleiden kokoamisen eheyttävää voimaa, kohdata fyysiset rajat haastavaa akrobaattista kehollisuutta, antaa iloistuttavan itkijänaisen laukaista padottuja tunteita ja antautua säväyttävän näkijä-parantajan huomaan. Riemullista on myös nähdä kanssakulkijoiden luova heittäytyminen ja oivallukset teosten äärellä.
Huoneiden kirja ravisuttaa totunnaisia taiteen kokemisen tapoja. Teokseen sisäänrakennettu yleisösuhde tekee erityisen vaikutuksen. Se mahdollistaa kulkijan omia valintoja kunnioittaen taiteen intiimin kokemisen, kokonaisvaltaisen elämyksellisyyden, sykähdyttävät kohtaamiset, osallistumisen, meditatiivisen teoksen äärellä olemisen ja syväluotaavan pohdiskelun. Yksin kuljettavaksi tarkoitettu vaellus läpi huoneiden huipentuu illan päättävään esitykselliseen kokoontumiseen talon pihapiiriin, jossa taiteiden taianomainen kollektiivisuutta henkivä tunnelma on syvän koskettava.
Huoneiden kirja on estetiikaltaan hämmästyttävän eheä, vaikka sitä on ollut toteuttamasta toistasataa taiteilijaa ja se kattaa mitä runsaimman taiteiden kirjon. Eheydentuntu kantautuu paikallisten taiteen toimijoiden omalaatuisesta ja pitkäjänteisestä työstä. Toteutuksessa välittyy lisäksi elintärkeä yhteistyön merkitys. Lumoava suurteos innostanee tulevassa myös uusia yleisöjä verraten marginaalissa toimivien taiteiden pariin. Toivoa saattaa, sillä Huoneiden kirja osoittaa taiteen ehtymättömän luomisvoiman – ja sen jatkuvan vaalimisen tärkeyden.
Huoneiden kirja on avoinna Turun Kivipainossa 29. elokuuta asti.
Tehdas Teatteri, Aurinkobaletti ja Aura of Puppets: Huoneiden kirja.
Teos pohjautuu Saila Susiluodon samannimiseen proosarunoteokseen. Ydintyöryhmä: taiteellinen johtaminen Alma Rajala, skenografia ja visuaalisuus Johanna Latvala, valot Jarkko Forsman, äänet Laura Naukkarinen, puvustus Riikka Mäntymaa, kokemuksellisuus ja yleisön kuljetus Venla Luoma. Ensi-ilta 13.8. Turun Kivipaino.
Turun kulttuuripääkaupunki 10 vuotta -juhlaohjelmiston pääteos.
Mia Hannula
Kritiikki näkyy! tuo kritiikin lähelle. Suomen arvostelijain liiton ja Koneen säätiön kolmivuotinen hanke tukee paikallismedioita kritiikin julkaisemisessa. Tämä arvostelu julkaistaan myös osoitteessa kritiikkinakyy.fi