Piippusytytin on idioottivarma hiilloksen herättäjä
Hiili- ja brikettigrillit ovat nousseet suosiossa kaasugrillien rinnalle, ehkä jopa ohitse. Hinnoissakaan ei juuri eroa ole, sillä muhkeimmat hiiligrillit maksavat tuhansia euroja. Hyvän hiiligrillin tosin voi saada alle sadallakin eurolla. Keskeistä on, että hiilien alle saa kunnollisen ja tukkiutumattoman vedon, jotta hiillos pysyy hengissä.
Grillaajat käyvät ikuista koulukuntakiistaa siitä, kuinka grillihiilet tai -briketit kannattaa sytyttää. Osa vannoo itsestään syttyvien nimeen, toiset sytytyspalojen. Aloittelija sortuu usein käyttämään sytytysnesteitä, joista jää kitkerä maku hiiliin ja se päätyy myös ruokaan. Poikkeuksena ovat viime aikoina markkinoille tulleet täysin biopohjaiset sytytysnesteet, jotka eivät haise saati savuta. Ne eivät myöskään roihahda yhtä rajusti liekkeihin kuin perinteiset nesteet.
Kätevin ja usein myös nopein tapa laittaa hiillos on piippusytytin. Nämä muutaman kympin hintaiset metalliset lieriöt ovat monikäyttöisiä ja kaiken lisäksi täysin idioottivarmoja. Käyttö on helppoa. Piippusytyttimen pohjaonteloon rypistetään yksi tai kaksi sivua sanomalehteä. Säiliöosa täytetään hiilillä tai briketeillä. Piippusytytin asetetaan grillin pohjalle sitten tuikataan alapuolelta sanomalehtipaperi tuleen.
Hiilet alkavat ensin savuttaa voimakkaasti, minkä jälkeen savu hälvenee ja hiilet alkavat hehkua punaisena alhaalta ylös. Sytyttäminen onnistuu pelkällä paperilla ja onnistuu aina laakista.
Hiilten muuttuminen hiillosvalmiiksi kestää noin vartin, brikettien parisenkymmentä minuuttia. Hehkuvat hiilet kaadetaan sen jälkeen grilliin. Mikäli piippusytyttimeen ei mahdu koko tarvittavaa hiilimäärää, voi grillin pohjalle kaataa hiiliä valmiiksi ja levittää piippusytyttimen hiilet niiden päälle.
Kun hehkuvat hiilet ovat grillissä, säädetään grillin vedot täysin auki ja odotellaan hiilloksen tasoittumista. Valmiin hiilloksen tunnistaa siitä, että hiilten pinnalla on harmaata tuhkaa ja sen alta kumottaa tulenpunainen hiillos.
Briketeillä grillataan usein pidempää laittoa vaativia ruokia ja silloin brikettikori on hyvä apuväline. Briketit pysyvät grillin pohjalla kätevästi tiiviissä kasassa, jättäen mahdollisimman suuren ritilätilan epäsuoralle grillaukselle.
Teemu P. Peltola