Kukkakaali on paahdettuna parhaimmillaan
Kokonaisena paahdettu kukkakaali on näyttävä ruokalaji, paahdettuna sen maku ja ulkonäkö pääsevät todella oikeuksiinsa. Pinnalta syvän karamellisoitua ja rapeaa, syvemmältä ihanan pehmeäksi höyrystynyttä. Mahtavaa sellaisenaan, mutta myös näyttävä lisuke. Kokonaisena paahdetun kukkakaalin voi leikata siivuiksi, tai surauttaa herkulliseksi soseeksi voin ja parmesaanijuuston kera.
Paahdetun kukkakaalin valmistus ei vaadi juurikaan työtä. Lehdet poistetaan ja tyviosa leikataan veitsellä tasaiseksi. Kukkakaalin pinta valellaan oliiviöljyllä ja juoksevalla hunajalla ja maustetaan suolalla ja pippurilla. Kukkakaalia paistetaan uunin keskitasolla noin 45 minuuttia, kunnes se on saanut kauniin värin. Ennen tarjoilua paahdettu kaali maustetaan vielä suolalla ja pippurilla.
Kukkakaalin maustamisessa vain mielikuvitus on rajana, sen voi kuorruttaa esimerkiksi tahinilla paiston puolivälissä. Kukkakaalin voi myös valella ennen paistoa seoksella, johon tulee 2-3 rkl harissatahnaa, 4 rkl oliiviöljyä, 2 valkosipulinkynttä silputtuna, 1 tl juustokuminaa ja 0,5 tl suolaa.
Tärkeintä kukkakaalin paahtamisessa on se, ettei sitä paista liian kypsäksi tai jätä mauttomaksi. Näin kukkakaali maistuu niillekin, joille on syystä tai toisesta jäänyt kukkakaalista huonoja makumuistoja.
Paahdettu kukkakaali
1 kukkakaali
oliiviöljyä
1 rkl juoksevaa hunajaa
suolaa ja mustapippuria
maustetahna:
2-3 rkl harissatahnaa
4 rkl oliiviöljyä
2 valkosipulinkynttä silputtuna
1 tl juustokuminaa
ripaus suolaa
Lämmitä uuni 175 asteeseen. Irroita kukkakaalista lehdet ja leikkaa tyvi tasaiseksi. Pese ja kuivaa kaali. Laita kukkakaali uuninkestävään vuokaan, tai esimerkiksi valurautaiseen vuokaan. Kukkakaalin voi myös paahtaa leivinpaperilla vuoratulla uunin pellillä. Valele kukkakaali oliiviöljyllä, juoksevalla hunajalla ja ripota pintaan suolaa sekä vastarouhittua mustapippuria.
Toinen vaihtoehto on valella kukkakaali mausteisemmalla tahnalla. Paista uunin keskitasolla noin 45-60 minuuttia, tai kunnes pinta on kullanrapea ja sisus höyrystynyt pehmeäksi. Kukkakaaliin kannattaa jättää hieman rapeutta, eikä kypsentää sitä liian pehmeäksi.
Henriikka Fingerborg



















