Kahvilamopoyrittäjäkin on huomannut kofeiinittoman kahvin nousseen trendiksi
Turku Kahvilla -kahvilamopollaan Turun keskustassa liikkuva yrittäjä Iris Toivonen on havainnut viimeisten kuukausien aikana selvän muutoksen asiakaskuntansa keskuudessa.
– Kofeiiniton kahvi on alkanut muutaman kuukauden aikana kiinnostaa ihmisiä selvästi aiempaa enemmän. Aiemmin saattoi tulla pari kertaa vuodessa kyselyä siitä, mutta nyt sitä kysellään jo parin viikon välein, Toivonen kertoo.
Vielä ei Toivonen ole ottanut yrityksensä valikoimaan kofeiinitonta kahvia, mutta ennemmin tai myöhemmin hän aikoo myös kofeiinitonta kahvia ottaa omiinkin valikoimaansa.
– Vähitellen alkaa olla myös laadukkaita kofeiinittomia vaihtoehtoja. Itse juon kotioloissa tällä hetkellä kofeiinitonta säännöllisesti.
Aina ei Toivonenkaan ollut perehtynyt erikoiskahvin maailmaan. Vielä kymmenen vuotta sitten hän joi hyvin peruskahveja.
– Ylipäätään aloin juoda kahvia 2009, kun menin töihin kasvatusalalle. Silloin se oli sitä, että laitettiin kahvi porisemaan kello 7.45. Nuorena olin vahvasti sitä mieltä, että kahvi ei ole ihmistä varten.
Toivosen kohdalla käänteentekeviä olivat hetket, jolloin hän työskenteli Australiassa. Siellä syntyi ajatus omasta kahvilayrityksestä. Australiassa Toivonen myös tutustui kahvin moniin mahdollisuuksiin.
– Se oli yksi tärkeistä oivalluksista, että kahviakin voi tehdä asiantuntevalla asenteella ja intohimolla. Kahviin liittyy paljon tiedettä ja sitä voi tehdä pieteetillä. Kahvin maailma on valtavan iso, johon liittyy valtavasti opiskeltavaa. Suomessa on syöty jälkiruokia, mutta kahvi itsessään voi olla hyvä jälkiruoka, Toivonen sanoo.
Muutaman vuoden sisällä ihmisten yleinen kiinnostus erikoiskahveihin on kasvanut. Samalla myös kahvin alkuperään liittyvä etiikka on alkanut kiinnostaa. Myös Toivonen on huomannut sen.
– Ihmiset kysyvät nykyään paljon enemmän esimerkiksi kahvin alkuperästä kuin aiemmin. Erikoiskahvit ovat tulleet tutuksi, niin pikku hiljaa ihmiset myös menevät siinä syvemmälle. Ollaan kiinnostuneita siitä, mistä paahtimosta kahvi tulee ja miten se on prosessoitu, Toivonen sanoo.
Hän näkee kahvikulttuurin ja pienpanimokahvien nousun osana laajempaa yhteiskunnallista muutosta.
– Monet ostavat vähemmän, mutta laadukkaampaa. Ylipäätään mietitään ostokäyttäytymistä monessa asiassa.
Myös Toivonen haluaa panostaa toiminnassaan eettisesti kestäviin arvoihin. Hän esimerkiksi suosii pienpanimoiden kahvia kahvilamopossaan.
– Kahvin hyvä maku on totta kai tärkein kriteerini, mutta lisäksi haluan ostaa kahvini ”hyvällä meiningillä” liikkeellä olevilta toimijoilta, Toivonen sanoo.
3 kahvia
❶ Flat white. Ehdottomasti kauramaidolla.
❷ Kofeiiniton kahvi. Juon itse kotona.
❸ Puhtaasti tuotettu. Laadukkuus ja eettinen kestävyys ovat tärkeitä.
Ilkka Lappi



















