Gdanskin-lennon testatuilla ei koronatartuntoja

Turussa on todettu 323 koronavirustartuntaa (THL 24.9. klo 10). Nuorissa aikuisissa on syyskuun aikana todettu parikymmentä koronatartuntaa. Tartuntoja on tapahtunut erityisesti erilaisissa illanvietoissa ja yökerhoissa. Tartuntojen vuoksi opiskelijatapahtumia on tauotettu ja erillisenä varotoimena lääketieteen opiskelijat ovat siirtyneet etäopetukseen syyskuun ajaksi. Korkeakoulut ovat tehneet myös muita toimenpiteitä.

– Tällä hetkellä erilaisiin illanviettoihin ja juhliin liittyy suurentunut riski koronatartunnoille ja jokaisen on hyvä miettiä näiden tilaisuuksien tarpeellisuutta tarkkaan. Yleisötilaisuuksissa tapahtumajärjestäjät noudattavat aluehallintoviraston määräyksiä ja seuraavat tilannetta koko tapahtuman ajan ja tarvittaessa puuttuvat asiaan, jos esimerkiksi turvavälejä ei enää ole. Jokaisen tapahtumaan osallistuvan vastuulla on noudattaa näitä koronavarotoimia. Turvaväleillä, hygienialla sekä maskeilla voidaan merkittävästi vähentää koronaviruksen leviämistä, tartuntataudeista vastaava lääkäri Jutta Peltoniemi painottaa.

Myös joukkoliikenteessä on tärkeä käyttää maskia. Koronatestiin pääsee tällä hetkellä samana tai seuraavana päivänä ja tulos tulee yleensä 1–2 vuorokauden kuluttua testin ottamisesta. Lisätestauskapasiteettia kohdistetaan tarvittaessa sinne, missä on kullakin hetkellä lisääntynyttä tarvetta testaukselle.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) ja sosiaali- ja terveysministeriö (STM) antoivat torstaina uudet suositukset maskien käytöstä koskien pandemian kiihtymis- ja leviämisvaiheita. Uudet suositukset vastaavat tällä hetkellä Turussa voimassa olevaa maskien käyttösuositusta.

Laajemman maskisuosituksen käyttöönotosta päätetään Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin kokoamassa alueellisessa epidemiaryhmässä, jos sairaanhoitopiirin alueella on siirrytty kiihtymisvaiheeseen. Jos maskien käyttöä suositellaan nykyistä laajemmin, Turussa käytäntö on THL:n suosituksen mukainen eli jokainen hankkii maskinsa itse.

Turun kaupunki tulee huolehtimaan siitä, että kaikkein haavoittuvimmassa asemassa oleville on kaikissa tilanteissa saatavissa maskeja maksutta.

Sunnuntaina 20. syyskuuta Gdanskista Turkuun saapuneen lennon matkustajille tarjottiin vapaaehtoista koronavirustestausta Turun lentoasemalla. Lennolla oli 105 matkustajaa, joista 34 matkustajaa halusi koronavirustestiin. Yhdelläkään heistä ei todettu koronavirustartuntaa.

Maahantulon rajoitukset poistuivat 19. syyskuuta muun muassa Suomen ja Puolan väliltä matkustajilta, jotka saapuvat kotimaastaan Suomeen. THL:n liikennevalomallissa Puola on nyt vihreä maa eli uusien Covid-19-tapausten ilmaantuvuus on enintään 25 uutta tautitapausta 100 000 henkilöä kohden 14 päivän aikana.

– Esimerkiksi Puolasta saapuvien matkustajien ei tarvitse enää jäädä omaehtoiseen 14 vuorokauden karanteeniin. Tästä huolimatta halusimme tarjota sunnuntaisen lennon matkustajille testimahdollisuuden, Peltoniemi kertoo.

Testauksen lisäksi matkustajille jaettiin lentoasemalla myös yleistä koronavirukseen liittyvää ohjeistusta. Muuttuvia kansallisia ohjeistuksia rajavalvonnan suhteen seurataan.

Heinäkuun alussa Turussa aloitettiin yli 70-vuotiaiden kaupunkilaisten tavoittelu puhelimitse. Jotta ikäihmisiä tavoitetaan nopeammalla aikataululla, soittoja tehdään nyt syksyllä arkipäivien lisäksi myös lauantaisin kello 10–16. Puheluissa kartoitetaan poikkeusajan elämän sujumista. Soiton saavat ne, jotka eivät ole hyvinvointitoimialan säännöllisen palvelun piirissä.

Elokuun puoliväliin mennessä soitoilla oli tavoitettu 555 turkulaista, nyt puheluja on tehty jo yli tuhat. Yli 70-vuotiaita on Turussa lähes 18 000.

– Koska ikäihmisiä on paljon, kyse on pitkästä prosessista. Puheluilla kartoitamme elämän sujumista karanteeniaikana. Tiedustelemme muun muassa yleistä vointia, palvelujen tarvetta ja toimintakykyä. Kannustamme heitä myös toimintakyvyn ylläpitoon, Turun kaupungin kehittämispäällikkö Johanna Ritvanen kertoo.

Jo tavoitetuista ikäihmisistä moni on pärjännyt hyvin ja saanut apua asioidensa hoitoon läheisiltä. Yksinäisyyttä on ollut jonkin verran. Soittoja tehdään yhteistyössä Turun kaupungin hyvinvointitoimialan, SPR:n sekä Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän kanssa. Yli 80-vuotiaat kaupunkilaiset saivat soiton jo keväällä ja suurin osa heistä tavoitettiin.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Sotesta puuttuu vain perälauta

Kirjoittajan mielestä soteuudistus kaatuu veronmaksajien niskaan.

Sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen uudistus ja sen myötä pidettävät aluevaalit lähestyvät. Vuodesta 2005 lähtien työstettyä uudistusta on alusta alkaen perusteltu väestörakenteen vääjäämättömällä muutoksella, valtion ja kuntatalouden haasteiden tunnustamisella sekä alueellisen tasa-arvon jalolla ajatuksella.

Kauppakeskuksen otettava vastuu isona toimijana

Kiinteistöpäällikkö Markku Koskinen ja markkinointikoordinaattori Laura Lehto ihailivat Turun Sunnuntaimaalarien lokakuista taidenäyttelyä yhdessä taitelija Risto Östbergin kanssa.  Turun Sunnuntaimaalarit ovat maalanneet myös Skanssin mehiläispesät.

Kauppakeskus Skanssissa on tehty pitkäjänteistä työtä sen eteen, että se on asiakkaalle miellyttävyyden lisäksi myös vastuullinen valinta. Skanssissa tehty energiaremontti tukee vahvasti Turun kaupungin tavoitteita saavuttaa hiilineutraalius vuonna 2029. Lisäksi kauppakeskus on ottanut asiakseen tehdä työtä muun muassa taistelussa yksinäisyyttä vastaan.

Varsinais-Suomen vihreät nimesi kymmenen uutta aluevaaliehdokasta

Varsinais-Suomen vihreät nimesi kymmenen uutta ehdokasta ensi vuoden aluevaaleihin torstaina. Vihreillä on nyt Varsinais-Suomessa nimettynä 57 aluevaaliehdokasta.

Näyttelevä cembalisti, prinsessa ja sikopaimen

Elina_Mustonen.

Barokin labyrinteissä -sarjan lokakuun konsertissa näyttelevä cembalotaiteilija Elina Mustonen herättää eloon kolmena eri aikakautena eläneiden naisten tarinat. Laura Maddalena -musiikkidraama kertoo venetsialaisista tyttölasten orpokodeista, ja mukana vilahtelee useita historiallisia hahmoja.

Kolmannet koronarokotukset alkavat 60 vuotta täyttäneille ja sairautensa vuoksi riskiryhmään kuuluville Naantalissa

Naantalissa aletaan antamaan kolmansia koronarokoteannoksia 60 vuotta täyttäneille ja sairautensa vuoksi riskiryhmään 1 ja 2 kuuluville naantalilaisille. Myös laitoksessa ja hoivakodeissa asuvat saavat kolmannen rokoteannoksen. Kolmas koronarokote voidaan antaa näille ryhmille aikaisintaan kuusi kuukautta toisen koronarokotuksen jälkeen.

Suomalaisten päivittäinen tupakointi väheni hieman viime vuonna, nuuskan käyttö yleistynyt miehillä

Päivittäin tupakoivien aikuisten, eläkeikäisten ja nuorten osuudet (%) 2009–2020 (nuoret2008/2009–2021).

Suomalaisista 20–64-vuotiaista noin 12 prosenttia tupakoi päivittäin vuonna 2020. Miehistä 14 prosenttia ja naisista 11 prosenttia tupakoi päivittäin. Tupakointi väheni edelleen vuonna 2020, joskin väheneminen on epätasaista eri väestöryhmissä.

Muutoksia eläinten lääkitsemismahdollisuuksiin

EU tarjoaa uusia aseita mikrobilääkeresistenssin vastaiseen taisteluun, ja eläinlääke- ja lääkerehumääräykset pätevät kaikissa EU-jäsenvaltioissa. Muutokset astuvat voimaan ensi vuoden tammikuun lopussa.

Niina Ratilainen nousee Euroopan alueiden komitean jäseneksi

Niina Ratilainen (oik.) yhdessä Saara Ilvessalon ja Mikael Miikkolan kanssa.

Euroopan alueiden komitean Suomen valtuuskunnassa vaihtuu yksi varsinainen jäsen ja kaksi varajäsentä. Valtioneuvosto on nimennyt uudet ehdokkaat komitean loppukaudeksi eli tammikuuhun 2025 asti.

Neljännes varhaiskasvatuksen opettajista ei täytä kelpoisuusehtoja Turun päiväkodeissa

Varhaiskasvatuksen tiukentuneista velvoitteista juontava henkilöstöpula on aiheuttanut viime aikoina laajaa keskustelua. Myös Turussa alalle kaivataan lisää työntekijöitä, vaikka tilanne on hieman parempi kuin pääkaupunkiseudulla. Haasteena on pitää kiinni alalla olevista työntekijöistä.

Turun Ursa näyttää taas tähtiä

Iso-Heikkilän tähtitornilla pääsee kurkistamaan kaukoputkeen.

Turun alueen tähtiharrastusyhdistys Turun Ursa r.y. näyttää jälleen tähtiä Iso-Heikkilän tähtitornilla 29. lokakuuta alkaen kirkkaina perjantai-iltoina kello 19–21. Tähtinäytöksissä katsotaan kaukoputkella yötaivaan kohteita ja opetellaan tunnistamaan tähtikuvioita harrastajien avustuksella. Turun Ursan tähtinäyttäjät kertovat myös tähtitieteestä, -harrastuksesta ja avaruudesta yleensä.

Kuntapalvelukysely yli 2 200 turkulaistalouteen

Turun kaupunki kartoittaa kuntalaisten mielipiteitä ja kokemuksia palveluista kyselytutkimuksen avulla. Kaupunki haluaa kehittää palvelujaan ja kyselyn tavoitteena onkin päivittää kokonaiskuvaa siitä, miten asukkaat kokevat kaupungin palvelujen toimivan.

Veritas kasvatti markkinaosuuttaan YEL-vakuutuksissa

Kupittaalla pääkonttoriaan pitävän Veritaksen vakuutusmaksutulo ylittänee 600 miljoonan euron rajan tänä vuonna.

Työeläkeyhtiö Veritaksen sijoitukset tuottivat tammi-syyskuussa 8,3 prosenttia. Sijoitusten hyvä tuotto on vahvistanut Veritaksen vakavaraisuutta vuoden aikana. Vakavaraisuuspääoma on noussut yli miljardiin euroon eli 1,8 kertaiseksi vakavaraisuusrajaan nähden. Vakavaraisuusaste oli syyskuun lopussa 131,1 prosenttia.

Tutkimus: Sosiaalinen media lietsoo naisia ja nuoria kuluttamaan

Lowell Maksukykybarometri, Suomi (+1500 vastaajaa).

Joka neljäs suomalainen kokee somen seurauksena painetta shoppailuun. Tuoreen pohjoismaisen tutkimuksen mukaan erityisesti naiset ja nuoret kokevat somen aiheuttamat ostopaineet voimakkaana.

Ikäkausiuimarit vauhdissa Impivaaran uimahallissa

Åbo Simklubb – Uintiklubi Turku ry (ÅSK) ja Aurajoen Uinti ry (AUi) järjestävät yhteistyössä Suomen Uimaliiton kanssa lyhyen radan Ikäkausimestaruusuintien Varsinais-Suomen alueuinnit 25 metrin radalla 29.–30. lokakuuta Impivaaran uimahallissa.

Flame Jazz juhlii 10-vuotissynttäreitään lauantaina aamusta iltaan

Samara Joy tähdittää Flame Jazzin 10-vuotisjuhlia Logomossa 30.lokakuuta.

Turun kulttuuripääkaupunkivuonna alkunsa saanut konserttisarja Flame Jazz järjestää 30. lokakuuta 10-vuotisjuhlat. Juhlapäivän aikana jazzia kuullaan aamusta iltaan kymmenessä eri konsertissa Turun keskustan alueella. Mukana ovat kotimaisen jazzin kärkinimet, ja illan kruunaa newyorkilaislaulaja Samara Joy huippuyhtyeineen.

Sappitiehytsairaus PSC yleisin Suomessa

Primaariin sklerosoivaan kolangiittiin sairastuneita on Suomessa enemmän kuin missään muualla. Sairastuneista monella on taustalla tulehduksellinen suolistosairaus. Maailman PSC-päivänä perjantaina 29. lokakuuta. Munuais- ja maksaliitto muistuttaa, että sairaus on tärkeä todeta ajoissa, jotta voidaan estää maksasyövän muodostuminen.

Nimekäs delegaatio tukee Åbo Akademin juristikoulutusta

Allan Rosas.

Joukko nimekkäitä juristeja, päättäjiä sekä elinkeinoelämän ja tiedeyhteisön edustajia Suomesta ja Pohjoismaista antaa tukensa täysmittaisen oikeustieteen koulutuksen järjestämiselle Åbo Akademissa.

Kausi-influenssarokotukset alkavat Turussa 8. marraskuuta

Kausi-influenssarokotukset alkavat Turussa 8. marraskuuta. Aikuisväestön rokotukset on keskitetty tänä vuonna pääosin Satakunnantie 105:n rokotusvastaanotolle. Rokotuksia annetaan siellä joka arkipäivä klo 8.15–15.45 marras-joulukuun ajan.

Urheilu

Ikäkausiuimarit vauhdissa Impivaaran uimahallissa

Åbo Simklubb – Uintiklubi Turku ry (ÅSK) ja Aurajoen Uinti ry (AUi) järjestävät yhteistyössä Suomen Uimaliiton kanssa lyhyen radan Ikäkausimestaruusuintien Varsinais-Suomen alueuinnit 25 metrin radalla 29.–30. lokakuuta Impivaaran uimahallissa.

Interin kapteeni Timo Furuholmin ura päättyy

Inter kohtaa ensi sunnuntaina SJK:n Kupittaalla kaudne päätöspelissä. Se jää näillä näkymin myös Timo Furuholmin uran viimeiseksi.

Interin kapteeni Timo Furuholm , 34, on päättänyt lopettaa uransa jalkapalloilijana tämän kauden päätteeksi. Uraa on jäljellä kaksi ottelua, kun Furuholm pukee sinimustan paidan ylleen vielä keskiviikon Ilves- ja sunnuntain SJK-otteluissa.

Kaarinalaisen LaTeamin Henrik Saastamoinen ja Iida Johansson 10-tanssin mestareiksi

Vakiotanssien valmentaja Mika Jauhiainen, Henrik Saastamoinen, Iida Johansson, latinalaistanssien valmentajat Adrienn Fitori ja Mikko Kaasalainen.

Vakio- ja latinalaistanssien kuninkuuslajina pidettävän 10-tanssin Suomen mestaruuksista kilpailtiin viidessä eri ikäsarjassa lauantaina Salohallissa. Kilpailupäivän aikana ratkottiin myös Suomen edustajat The World Games 2022 Euroopan karsintakilpailuihin.

Fatos Durmishille 14. vapaapainin Suomen mestaruus

Fatos Durmishi.

Turun Voimamiesten Fatos Durmishi on vuodesta 2008 alkaen kahminut vapaapainin alimman sarjan mestaruuksia yhtäjaksoisesti. Nyt Porvoossa tuli täyteen 14. mestaruus 57 kilon sarjassa.

Pyrinnön akatemia haastaa Kristikan

Turun Kristikan kausi koripallon 1. divisioona A:ssa jatkuu kauden toisella kotiottelulla sunnuntaina 24. lokakuuta, kun turkulaisten vieraaksi Kupittaan palloiluhalliin saapuu Pyrinnön Akatemia A Tampereelta. 1. divisioona A:n suosikkeihin lukeutuva Kristika on aloittanut kauden vakuuttavasti kahdella voitolla HNMKY:tä ja Kouvoja vastaan. Pyrintö on hävinnyt kaksi ensimmäistä otteluaan. Ottelu alkaa kello 15.

Turun Nappulaliiga etsii valmentajia

Turun Nappulaliiga on tehnyt viime vuosina voimakasta työtä eri puolilla kaupunkia uusien pelaajien saamiseksi.

Turun Nappulaliigan seurakoordinaattori Miika Weckmanin toimenkuva on moninainen.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.