Hotel Kakola avasi ovensa
Hotel Kakola on avautunut Turun Kakolanmäen entiseen lääninvankilan rakennukseen. Hotel Kakolassa on 150 huonetta, ravintola, viinitupa sekä laajat kokous- ja juhlatilat. Hotellin yhteyteen valmistuu ensi vuoden aikana spa ja hyvinvointikeskus.
Turun lääninvankila valmistui vuonna 1890. Lääninvankila ja Turun keskusvankila (Kakola) yhdistettiin hallinnollisesti yhdeksi laitokseksi, joka muutti Saramäkeen syyskuussa 2007.
Hotellin lisäksi Kakolanmäen palveluihin kuuluvat huippuravintola Kakolanruusu, Kakolan myymälä, olutpanimo Kakola Brewing Company, Frukt Coffee Roasters -kahvipaahtimo ja bageri Å -leipomo.
Hotellia operoi Hotel Kakola Oy kiinteistöneuvos Olli Ojalan johdolla. Kakola Yhtiöiden lisäksi hotellin osakkaina ovat muun muassa hotellinjohtaja Eerika Rinne sekä kaupallinen johtaja Taru Ojaharju-Latief.
– Hotel Kakola on Suomen toinen vankilahotelli, ja täysin yksityinen ja kotimainen. Ainoat ketjut löytyvät viinituvan katosta, Ojala toteaa.
Hotel Kakolan ja koko Kakolan vankilamäen rakentaminen puistomaiseksi kaupunginosaksi on Kakola Yhtiöiden 30-vuotisen historian suurin yksittäinen projekti.
Hotel Kakolan huoneet on rakennettu pääosin 2–3 selliä yhdistämällä. Sellien väliset seinät ovat noin metrin paksuiset, joten rauhalliset yöunet ovat taatut. Huoneita Hotel Kakolassa on neljässä huoneluokassa: Standard, Superior, Junior Suite ja Suite.
Hotel Kakolan erikoisuus ovat karut sellihuoneet sekä häkkisängylliset perhehuoneet. Entiseen eristysselliin rakennetussa huoneessa on pikkuruinen ikkuna, kerrossänky, oma vesipiste ja wc, sekä räsymatto ja radio. Suihku jaetaan muiden sellihuoneiden asukkaiden kanssa. Perhehuoneissa on parivuoteen lisäksi joko vuodesohva tai metallinen häkkikerrossänky.
Hotellissa on kierrätetty, kunnostettu ja hyödynnetty mahdollisimman paljon vanhoja materiaaleja. Ravintolan sisustukseen on käytetty vanhoja vankilan hirsiä ja äänieristeenä on käytetty suomalaista turvetta.
Hotelli hakee kansainvälistä hospitality-alan Green Key -sertifikaattia heti avauksen yhteydessä, ja on mukana Sustainable Travel Finland -ohjelmassa.
Kakolanmäellä on oma kaikkien mäen toimijoiden yhteinen etuohjelma, Kakolan Kalkku. Etuohjelmalla asiakkaat voivat kerryttää reissukassaansa helposti. Kakolan Kalkun jäsenenä asiakkaat saavat muun muassa etuja huonehinnasta, huoneluokan korotuksia, aikaisen sisäänkirjautumisen tai myöhäisen uloskirjautumisen, tervetulojuomat tai vaikkapa ilmaisen sisäänpääsyn spahan.
Kalkut olivat entisajan kaasupoletin kaltaisia, vankilassa eriarvoisiksi lyötyjä kolikoita, joita vangit käyttivät käteisen rahan sijaan Kakolassa aina 1960-luvulle asti. Kakolan Kalkku tulee toimimaan mobiiliaplikaationa.
Ravintola Ruben on saanut nimensä Ruben Oskar Auervaaran mukaan. Ravintola panostaa lähituottajien antimiin ja menu vaihtuu sesonkien mukaan. Keittiöpäällikkönä on Roni Toivari, joka siirtyi ravintola Rubeniin turkulaisesta ravintola Smöristä.
Ruben tarjoilee myös lounasta maanantaista perjantaihin ja sunnuntaisin tarjolla on Rubenin brunssi. Viinitupa Hilariuksessa on tarjolla laadukkaita viinejä sekä pientä purtavaa.
Hotel Kakolan henkilöstön persoonalliset työvaatteet on tehty yhteistyössä suomalaisen vaatesuunnittelija Lalli Savolaisen kanssa. Savolainen on koostanut yksilöidyn kokonaisuuden Hotel Kakolalle kotimaisen työvaatevalmistaja Medantan mallistoista.
– Lähdin etsimään sellaista hulluttelevaa, iloista ja näyttävää tyyliä. Valitsin mallistoista kellohameita ja punaisia tennareita, ja Kakolan tunnusvärejä kultaa ja punaista, Savolainen kertoo.
Aamuset-kaupunkimedia (AKM)